Daiseni vulkaan

Allikas: Vikipeedia
Daisen
Kõrgus 1729 m
Asukoht Jaapan
Ahelik, mäestik Edela-Honshū vulkaaniline kaar
Tüüp liitvulkaan
Purskas viimati 10 000 aastat tagasi
Koordinaadid 35° 22′ 16″ N, 133° 32′ 47″ E
Daiseni vulkaan (Jaapan)
Daiseni vulkaan

Daisen (jaapani 大山 'suur mägi') on vulkaan Honshū saarel Jaapanis Tottori prefektuuris.

Vulkaani kõrgus on 1729 meetrit.

Daisen asub mere kaldal, Honshū põhjarannikult 20 km lõunas. See muudab ta kaugele nähtavaks ja ta tundub eriti suurena.

Daisen kuulub Jaapani 100 kuulsaima mäe hulka.

Esmamainimine ja nimed[muuda | muuda lähteteksti]

Esimest korda mainiti seda mäge aastal 733 nime all Ōkami-take, mis sõna-sõnalt tähendab 'suure jumala mägi'. Hiljem on teda nimetatud ka Hōki Fuji ja Izumo Fuji, sõltuvalt sellest, kummal mäeküljel ütleja oli, sest Daisen jäi vanasti Hōki provints ja Izumo provintsi piirile.

Teke[muuda | muuda lähteteksti]

Vulkaan asub Edela-Honshū vulkaanilises kaares, kus Filipiini laam sukeldub Hiina-Korea platvormi alla.

Daisen on liitvulkaan ning on tekkinud paljude aastatuhandete pikkuse vulkaanilise tegevuse tulemusena. Pursked selles piirkonnas algasid 1,8 miljonit aastat tagasi ja tekitasid umbes pool miljonit aastat tagasi nn Vana Daiseni. Vana Daiseni kaldeerasse hakkas 50 tuhat aastat tagasi teise pursete seeria tulemusel tekkima tänapäevane Uus Daisen. See protsess algas nii vägeva purskega, et sellest pärit vulkaanilist tuhka on leitud isegi Honshū põhjaosas olevast Tohoku prefektuurist, ja lõppes 10 tuhat aastat tagasi (hiljem pole Daisen pursanud).

Tempel[muuda | muuda lähteteksti]

Mäe küljel umbes poolel mäe kõrgusest on budistlik tempel Daisen-ji, mille asutas Tendai sekt juba Heiani perioodil aastal 718.

Tipud[muuda | muuda lähteteksti]

Mäel on kolm kõrgemat tippu. Kõige kõrgem on Kengamine (1729 m), teine on Misen (1709 m).

Ronimine[muuda | muuda lähteteksti]

Ilma Daisen-ji templi munga juuresolekuta on mäe otsa ronida karmilt keelatud ja kuni Edo perioodini ei tohtinud lihtrahvas üldse mäe otsa ronida.

Aastal 2000 toimus Tottoris maavärin, mille järel tunnistati mägi ebastabiilseks: mõned tema tipud on kokkuvarisemise äärel. Nii näiteks on mäe Kengamine tippu üldse keelatud ronida, minna tohib üksnes Miseni tippu. Tõus Daisen-ji templist Miseni tippu kestab 3 tundi.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]