Columbia jääväli

Allikas: Vikipeedia
Pilt on tehtud kohas, kus Columbia jäävälja liustike serv asus umbes 100 aastat tagasi. Foto: Andres Marandi
Athabasca liustik
Jäävälja külastajad
Athabasca liustiku lumebuss
Athabasca liustiku lumebuss

Columbia jääväli on Kanada Kaljumägedes Põhja-Ameerika kontinentaalsel veelahkmel asuv jääväli.

Osa jääväljast asub Banffi rahvuspargi loodetipus ja Jasperi rahvuspargi lõunaotsas. Selle pindala on umbes 325 km², sügavus 100–365 m ning sellele langeb aasta jooksul kuni 7 m lund.

Jääväli toidab kaheksat suurt liustikku, mille seas on

Jäävälja äärtel asuvad mõned Kanada Kaljumägede kõrgemaist mägedest:

Osa jääväljast on nähtav Icefields Parkwaylt. Athabasca liustik on oma suurimast tänapäevasest ulatusest saati 1844. aastal märkimisväärselt taandunud. Suvekuudel saavad külastajad liustikul käia ja selle tarbeks on ehitatud erilised sõidukid, millega liustikul mugav sõita on. Need on tavaliselt mitmeteljelised, mõned ratastega, mõnel on esimesel teljel suusad ja ülejäänutel rattad. Columbia Icefield on talviti üks mäesuusatajate lemmikpaiku.

Esmakordselt teatasid jäävälja olemasolust 1898 Norman Collie ja Hermann Woolley pärast esmatõusu Athabasca mäele.

Columbia jääväljalt saab alguse Athabasca jõgi, mis voolab Suure Orjajärve ja Mackenzie jõe kaudu Põhja-Jäämerre[1]. Samuti algab Columbia jääväljalt Põhja-Saskatchewani jõgi, mis voolab Winnipegi järve ja Nelsoni jõe kaudu Hudsoni lahte[1]. Hudsoni laht kuulub samuti Põhja-Jäämere vesikonda[2]. Veel algavad Columbia jääväljalt Columbia jõe peamised lisajõed. Columbia suubub Portlandi kandis Vaiksesse ookeani.

On neid, kes peavad Hudsoni lahte Atlandi ookeani osaks[3]. Nende jaoks asub Columbia jääväli kolme ookeani veelahkmel. Suure maailma atlase andmetel asub kolme ookeani veelahe kagu pool 3190 m kõrguse Clevelandi mäe, Watertoni järvede rahvuspargi ja Glacieri rahvuspargi kandis[1].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 Suur maailma atlas, lk. 124
  2. Suur maailma atlas, lk. 161
  3. "Drainage Basins", "The Atlas of Canada"