Christiaan Hendrik Persoon

Allikas: Vikipeedia

Christiaan Hendrik Persoon (1. veebruar 176116. november 1836) oli Lõuna-Aafrikast pärit peamiselt Prantsusmaal tegutsenud arst, mükoloog ja botaanik.

Christiaan Hendrik Persoon sündis Kaplinnas. Tema isa oli pärit Pommerist, ema oli hollandlane. Kui ta oli kolmeteistkümneaastane, saatis isa ta Euroopasse õppima. Ta õppis algul teoloogiat, alates 1784. aastast aga arstiteadust Leidenis ja Göttingenis ning 1799. aastal lõpetas ülikooli doktorikraadiga.

Seejärel töötas ta arstina Saksamaal, alates 1802. aastast Prantsusmaal, kus ta veetis oma ülejäänud elu. Sestpeale, kui ta pühendus loodusteadusele, ei olnud ta enam üheski ametis ning elas väga vaeselt. Pärast seda, kui ta nõustus oma herbaariumi riigile pärandama, õnnestus tal saada elatumiseks piisav toetus.

Persoon avaldas esimesed loodusteaduslikud kirjutised 1790. aastate alguses. Aastatel 18051807 ilmus tema teos "Synopsis plantarum", kus ta kirjeldas umbes 20 000 taimeliiki. Teedrajav oli aga tema töö seente süstematiseerimisel, mis sai alguse 1801. aastal ilmunud teosega "Synopsis methodica fungorum".

Christiaan Hendrik Persooni kirjeldatud taksonitele lisatakse autorilühend Pers..

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

1815. aastal valiti Christiaan Hendrik Persoon Rootsi Kuningliku Teaduste Akadeemia korrespondentliikmeks.

Tema auks pandi Austraalias kasvavate puittaimede perekonnale nimi Persoonia.

1959. aastal nimetas Leideni herbaarium oma mükoloogiaajakirja tema auks Persooniaks.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]