Chris Norman

Allikas: Vikipeedia
Chris Norman

Christopher Ward Norman (sündinud 25. oktoobril 1950 Redcaris North Yorkshire'is) on inglise laulja.

Ta viljeleb peamiselt soft rock'i, aga ka muid muusikastiile. Muu hulgas on ta teinud koostööd Riia Toomkiriku poistekooriga. Muusikuteed alustas ta 1968. aastal ning tegutseb siiani laulja ja laululoojana. Eestis sai Norman populaarseks 1970. aastatel ansambli Smokie lauljana.

Noorpõlv[muuda | muuda lähteteksti]

Chris Norman sündis 1950. aastal North Yorkshire'is Põhja-Inglismaal. Tema vanavanemad ja vanemad olid lavakunstnikud, kes reisisid oma kontsertidega mööda Inglismaad. Chrisi ema oli laulja ja tantsija, žanriks peamiselt muusikal, isa Pip Norman kuulus näitegruppi The Four Jokers. Kui Chris oli vaid kolmeaastane, "otsustas" ta jalutada lavale ja teha kaasa vanemate esinemise finaaletteastes.

Norman sai oma esimese kitarri seitsmeaastaselt, esimesed duurid õpetasid isa ja onu. Ühes intervjuus on laulja öelnud, et teda mõjutasid muusikaliselt Lonnie Donegan, Elvis Presley, Beatles, kitarrimängus Bob Dylan, ning ta hindab väga Frank Sinatrat.

Normani vanemad kolisid palju, Chris käis üheksas koolis üle Inglismaa. 1962. aastal kolis pere tagasi Normani ema kodulinna Bradfordi. Chris asus õppima St. Bede Gümnaasiumis, kus ta 12-aastaselt tutvus Alan Silsoniga, hilisema ansamblikaaslasega mitmes ansamblis, ja Terry Uttleyga, ansambli Smokie hilisema liikmega. 1965. aastal oli neil oma ansambel.

Aastal 1968 mängis Chris Norman ansamblis The Elizabethans, rõivastiiliks satsilised särgid ja ülikonnad. Bänd mängis üle kogu Inglismaa, Mark Jordan saatis esimesed demolindid mitmesse plaadifirmasse, esineti raadiosaadetes, seal hulgas "Radio 1 Roadshow's". Ansambel sai salvestuslepingu RCA-ga ja siis Decca Recordsiga. Välja anti kolm singlit ansambliga, mille uus nimi oli Kindness. Esimest singlit "Light of Love / Lindy Lou" saatis mõõdukas edu.

Smokie periood[muuda | muuda lähteteksti]

1973. aastal lahkus ansamblist Ron Kelly, trummariks kutsuti Pete Spencer, ja ansambel Smokey oli sündinud. Samal aastal sai ansambli mänedžeriks Bill Hurley. Kinnitati salvestusleping Decca Recordsiga ja algas koostöö laulukirjutajate paariga Nicky Chinn / Mike Chapman.

1974. aastaks olid nad leidnud oma helikeele ja harmooniad, solistiks omanäolise vokaaliga Chris Norman. Bändi nimi oli muutunud Smokeyśt Smokieks ja nende debüütalbum "Pass It Around" ilmus 1975. aastal. Sündis Smokie esimene hittsingel "If You Think You Know How to Love Me", järgnes rida teisi superhitte, nende seas "Living Next Door to Alice", "I'll Meet You at Midnight", "Lay Back in the Arms of Someone", lisaks veel väga edukas duett Suzi Quatroga ja laul "Stumblin' In". 1978. aasta edu Quatroga andis Normanile esimese edumaitse väljaspool ansamblit.

1981. aastaks oli Smokie saavutanud tuntuse ja edu Euroopas, eriti Saksamaal. Kuid pidevalt kodust ja perest eemal olemine hakkas Normani häirima. 1980. aastate algul otsustas ta veeta rohkem aega kodus, pühenduda muusika kirjutamisele ja stuudiotööle. Ta kirjutas koos Pete Spenceriga laule teistele artistidele ja Inglismaa jalgpallikoondise laulu "This Time (Me Get It Right)". Tegi koostööd ka Donovani, Heavy Metal Kidsi ja Cynthia Lennoniga, oma nõo Teri Sullivaniga jne. Ansamblikaaslased Norman, Silson ja Uttley toetasid endist ABBA lauljat Agnetha Fältskogi taustalauljatena Fältskogi sooloalbumil "Wrap Your Arms Around Me" (1983).

1985. aastal tuli Smokie uuesti kokku heategevusüritusel, et toetada jalgpalliklubi Bradford City staadioni tulekahjus kannatada saanuid. Kontsert oli edukas, sellele järgnes Saksamaa ja Austraalia turnee, kuid aasta lõpul hakkas Norman tegelema Saksa telefilmi projektiga ja otsustas taas keskenduda soolokarjäärile.

Soolokarjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Chris Norman 1995. aastal Tallinnas
Foto: Jaan Künnap

Norman salvestas laulu, mis jõudis Inglismaal ka edetabelisse. Suure hoo sai soolokarjäär lauluga "Midnight Lady" (koostöö Dieter Boleniga) 1986. aastal. Laul oli hitt üle Euroopa, hoides Saksamaa edetabelites esikohta kuus nädalat, singlit müüdi ainuüksi Saksamaal 900 000 eksemplari.

1988. aastal valmis duett koos Harry Belafonte'i tütre Shari Belafonte'iga, laul "I Want To Be Needed". 1992. aastal koostöö Suzi Quatroga, lauluga "I Need Your Love", mille kirjutas Norman.

1994. aastal moodustas Norman uue ansambli ja läks üle kuue aasta taas ringreisile. Edukad laulud "Some Hearts Are Diamonds", "No Arms Can Ever Hold You" (1988), "Broken Heroes", "Fearless Hearts", "Sarah" and "Baby I Miss You". CMT Europe andis 1994. aastal Normanile tiitli "International Video Star of the Year" (aasta rahvusvaheline videotäht).

Norman on osalenud lauljana mitmes saksa filmis ja teleseriaalis, näiteks "Selbstgesprаche" ja "Der Schattenmann" (1996).

1997. aastal valmis Normanil koos Riia Toomkiriku poistekooriga album "Christmas Together", millel kõlavad klassikalised jõululood ja laulud Normani repertuaarist. Tähelepanuväärne on sel plaadil laulu "Panis Angelicus" Normani-poolne tõlgendus. Plaat valiti Lätis aasta albumiks.

2004. aastal tõusis Normani singel "Amazing" singlimüügi edetabelis esikümnesse, YouTube'is vaadati videot üle 10 miljoni korra.

Samal aastal tunnistati ta Saksamaa aasta parimaks meeshääleks. Chris Norman võttis osa ja võitis Saksa telekanali ProSieben "Comeback Show". Saates liitusid Normani esinemisega, laulu "Lay Back In The Arms Of Someone" ajal, Smokie algkoosseisu liikmed. Norman rääkis intervjuus, et see üllatus liigutas teda väga, aga ansambliga Smokie, mille koosseis oli muutunud, ta enam ei liitu, vaid jätkab soolokarjääri.

2009. aasta alguses ilmus Saksamaal Normani album "The Hits", mõni kuu hiljem Taanis. Album sisaldas hitte 30 aasta pikkusest muusikukarjäärist, esimest DVD Normani kontsertsalvestustest aastatel 2007–2009. Albumit saatis edu, järgnes kontserditurnee Saksamaal, üle kogu Euroopa ja lõpuks Austraalias. 2009. aasta lõpus anti Normanile albumi "The Hits" eest Kuldne plaat.

2010. aastat alustas Norman kontsertidega Iisraelis, järgnesid esinemised Saksamaal. 2011. aastal ilmus album "Time Traveller", millel Norman tõlgendab oma erilisel moel lemmiklaule, mis algselt lauldud teiste lauljate poolt.

2013. aastal ilmus album "There and Back" ja järgnes kontserditurnee Helsingis, kontserdi eel antud intervjuus, rääkis Norman, et kasutab tavaliselt kolme kitarri, vahetades neid vastavalt muusika olemusele. 2014–2015 käis laulja kontserdireisil ansambliga Chris Norman Band, mille kitarrist on ansamblis aastast 1991. Eestis toimusid kontserdid 2015. aasta augustis Keilas ja Kuressaares.

2015. aasta septembris ilmus uus album "Crossover". Norman arvab, et "pealkiri lihtsalt tundus asjakohane, sest plaadil on väga erinevaid stiile ja žanre". Plaadi singel "Waiting" on juba mõnda aega veebiavarustes populaarsust kogunud.

2016. aastal kontserdid Euroopas ja esimest korda Koreas. Koreas ilmus oktoobris ka duubel-CD, mille esimesel plaadil valik laule Smokie ja sooloplaatidelt, teisel kahe viimase sooloalbumi valik.

Normanil on oma täht kuulsuste alleel Viinis Austrias.

Norman on olnud Saksamaa laste varjupaiga suursaadik.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Norman tutvus oma praeguse abikaasa Lindaga 1967. aastal Šotimaal, kus ta oli ansambliga kontserte andmas.

Paar abiellus 16. märtsil 1970, peres on viis last, vanim poeg hukkus 2001. aastal. Norman on öelnud, et muusika ja perekond on tema elu. Muusika on nii töö kui hobi, kodustuudios lindistab Norman koos lastega. Tütar Susan on koostöös isaga andnud välja oma esimest plaadi, ansamblis mängivad ka Susani kaks vanemat venda.

Norman armastab vabal ajal vaadata jalgpalli ja lugeda. Pere on üle 20 aasta elanud Mani saarel.

Linda-eelsest suhtest on Normanil tütar.

Sooloalbumid[muuda | muuda lähteteksti]

  • 1982 – "Rock Away Your Teardrops"
  • 1986 – "Some Hearts Are Diamonds"
  • 1987 – "Different Shades"
  • 1988 – "Hits from the Heart"
  • 1989 – "Break the Ice"
  • 1991 – "The Interchange"
  • 1992 – "The Growing Years"
  • 1993 – "Jealous Heart"
  • 1994 – "The Album"
  • 1994 – "Screaming Love Album"
  • 1995 – "Every Little Thing"
  • 1995 – "Reflections"
  • 1997 – "Into the Night"
  • 1997 – "Christmas Together"
  • 1999 – "Full Circle"
  • 2000 – "Love Songs"
  • 2001 – "Breathe Me In"
  • 2003 – "Handmade"
  • 2004 – "Break Away"
  • 2005 – "One Acoustic Evening – CD & DVD (Live at the Private Music Club/Live in Vienna)"
  • 2006 – "Million Miles"
  • 2006 – "Coming Home"
  • 2007 – "Close Up"
  • 2009 – "The Hits! From His Smokie And Solo Years"
  • 2009 – "The Hits! Tour – Live at the Tempodrom, Berlin (Deutschland) DVD"
  • 2009 – "The Hits! Tour – Live at the Tempodrom, Berlin (Dänemark) DVD"
  • 2011 – "Time Traveller"
  • 2013 – "There And Back"
  • 2015 – "Crossover"

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]