Caseyri neem

Allikas: Vikipeedia

Caseyri neem (varasem nimi Guardafui neem; ka Guardafui, Gees Gwardafuy, Ras Asir) on 275 m[viide?] või 244 m[viide?] kõrgune kaljuneem Somaali poolsaare (Aafrika Sarve) kirdetipus. Araabia mere poolt vaadatuna algab selle juurest Adeni laht (neemest põhja pool). Lõuna poole jääb India ookean.

Tema koordinaadid on 11° 50' N, 51°17' E. Teda nimetatakse mõnikord Aafrika mandri kõige idapoolsemaks tipuks (tavaliselt peetakse selleks Xaafuuni neeme, mis asub Caseyri neemest 100 km kaugusel lõunas pisut ida pool). Ta asub Bereeda (62,1 km) ja Jeemenile kuuluvate Sokotra saarte (umbes 100 km) vahel.

Neem asub Somaalia Bari ringkonna territooriumil, kuid faktiliselt kuulub rahvusvaheliselt tunnustamata riigile Puntlandile.

Neemel on majakas, mis rajati 1924. Itaalia okupatsiooni ajal nimetati seda Faro Francesco Crispi. Seal oli ka raadiojaam. Neemest lõuna pool on Sennarefi neem, mida meresõitjad ajasid udu tõttu sageli segi Caseyri neemega. See on põhjustanud sagedasi laevahukke.

Nimi[muuda | muuda lähteteksti]

Caseyri neeme satelliidipilt

Antiikajal hüüti seda neeme Aromatum Promontorium 'vürtside neem', samuti Elevandineemeks[1]. Hiljem sai ta laevasõidu ohtlikkuse tõttu nimeks Guardafui. See nimi tähendab Levandi meremeeste lingua franca's 'ole valvas ja põgene'.

Neeme kohal kõrguvat mäge hüüavad kohalikud Gardaf või Jardaf, neeme ennast Azor. Araabiakeelset nime Jard Hafūm ja nime Guardafui seostatakse mäe nimega.

Kirjanduslik mainimine[muuda | muuda lähteteksti]

Neeme mainitakse Luís de Camõesi "Lusiaadides", laul X, 97:

"O Cabo vê já Arómata chamado,
E agora Guardafú, dos moradores,
Onde começa a boca do afamado
Mar Roxo, que do fundo toma as cores;
Este como limite está lançado
Que divide Asia de Africa; e as milhores
Povoações que a parte Africa tem
Maçuá são, Arquico e Suaquém."


Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Lionel Casson. The Periplus Maris Erythraei: text, translation, and commentary, Princeton University Press: Princeton 1989, lk 37.