Carl Sagan

Allikas: Vikipeedia
Carl Sagan
Carl Sagan (1980)
Sündinud 9. november 1934
New York, New York, USA
Surnud 20. detsember 1996 (62-aastaselt)
Seattle, Washingtoni osariik, USA
Kodakondsus Ameerika Ühendriigid
Haridus Chicago Ülikool
Teadlaskarjäär
Tegevusalad astronoomia, astrobioloogia
Töökohad Cornelli Ülikool, NASA
Autogramm

Carl Edward Sagan (9. november 1934 Brooklyn20. detsember 1996 Seattle) oli USA astronoom, astrobioloog, kirjanik ja loodusteaduste populariseerija.

Ta õppis Chicago ülikoolis füüsikat ning sai 1960. aastal doktorikraadi astronoomias ja astrofüüsikas. Ta töötas mitmes ülikoolis ja teadusasutuses ning oli NASA konsultant.

Sagani olulisemad teadusavastused puudutasid peamiselt Päikesesüsteemi planeetide ja nende kaaslaste ehitust ja atmosfääri, kuid rohkem tuntud on tema arutlused ja tööd maavälise elu ja selle otsingute teemadel.

Sagan oli skeptitsismi, humanismi ja teadusliku meetodi eestkõneleja ning pseudoteadusevastane. Ta nimetas end sageli ateistiks ning pani oma noorimale pojale eesnime Democritus samanimelise vanakreeka filosoofi järgi, kes eitas üldtunnustatud jumalate olemasolu ja keda peetakse ateistliku mõtlemise rajajaks.

Ta andis kuni surmani Cornelli ülikoolis kriitilise mõtlemise kursust. Külma sõja ajal hoiatas ta inimkonda ähvardava globaalse tuumakatastroofi eest. Sagani sulest ilmus üle 600 artikli, ta oli enam kui 20 raamatu autor või kaasautor ning oli teadust populariseeriva telesaatesarja "Cosmos: A Personal Voyage" autor ja saatejuht. Tema romaani "Kontakt" põhjal on loodud samanimeline mängufilm.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Pere[muuda | muuda lähteteksti]

Sagan oli kolm korda abielus. Aastal 1957 abiellus ta bioloog Lynn Margulisega, kellega tal oli kaks last: Dorion ja Jeremy. 1968. aastal abiellus ta kirjaniku Linda Salzmaniga, kellega tal oli poeg Nick Sagan. Aastal 1981 abiellus ta kirjanik Ann Druyaniga, kellega tal oli tütar Alexandra Rachel ja poeg Samuel Democritus.

Teosed eesti keeles[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]