Cape Cod

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib poolsaarest; Henry David Thoreau teose kohta vaata artiklit Cape Cod (Thoreau)

Cape Cod on poolsaar Ameerika Ühendriikide idarannikul Massachusettsi osariigis. Koos ümbritsevate saartega moodustab ta Barnstable'i maakonna.

Aastal 1914 eraldati poolsaar mandrist umbes 165 meetri laiuse Cape Codi kanaliga. Üle kanali on ehitatud raudteesild ja kaks maanteesilda.

Cape Cod on populaarne turismisihtkoht ja paljude filmide tegevuspaik. Ta on kuulus oma valgete liivarandade ja maaliliste majakate poolest.

Poolsaarel on umbes 230 000 püsielanikku, kes tegelevad muu hulgas turistide teenindamise ning jõhvikate, austrite ja homaaride kasvatamisega.

Kliima[muuda | muuda lähteteksti]

Cape Codi kliima on mõõdukam kui läheduses sisemaal. Atlandi ookeani mõju tõttu on temperatuurid tavaliselt suvel mõne kraadi võrra madalamad ja talvel mõne kraadi võrra kõrgemad. Poolsaar on tuntud oma pikkade kevadete poolest – teda jahutab talvest külm meri. Seevastu on seal pikk vananaistesuvi – suvest soe meri soojendab. Kõrgeim registreeritud temperatuur on +40 °C ja madalaim registreeritud temperatuur -12 °C. Harilikult esineb igal talvel 1–5 ööl öökülma, kuid on juhtunud ka öökülmadeta talvi. Seetõttu saavad Cape Codil kasvada taimed, mis pisut sisemaal ei kasva, näiteks teepõõsas, Ilex opaca, suureõieline magnoolia ja Albizia julibrissin on Cape Codis oma levila põhjatipus.

Kliimat ei mõjuta soe Golfi hoovus, mis tükk maad lõuna pool, Virginias, mandrist eemaldub, vaid külm Labradori hoovus ja selle tulemusena tõuseb veetemperatuur meres harva üle +18 °C, välja arvatud poolsaare ja mandri vahele jäävas lahes.

Cape Cod ulatub üsna kaugele merre ja sellepärast tabavad teda aeg-ajalt mööda Atlandi ookeani kulgevad orkaanid. Seni kõige laastavam orkaan tabas Cape Codi 1938. Tugevamaid kui 3. kategooria orkaane pole poolsaarel siiski mõõdetud.

Aastas sajab keskmiselt 991 mm. See on Uus-Inglismaa kõige väiksem sademehulk. Kõige vihmasemad on jaanuar (98 mm) ja märts (95 mm). Kõige kuivemad on juuli (62 mm) ja august (65 mm). Väiksem sademete hulk ei tähenda suuremat päikesevalguse aega, sest pilves on ilm sama sageli kui mujalgi Uus-Inglismaal, aga udu esineb rohkemgi.