Cambridge'i viisik

Allikas: Vikipeedia

Cambridge'i viisik (ingl Cambridge Five) oli Nõukogude luure poolt 1930. aastatel Suurbritannia elitaarse Cambridge'i ülikooli õppurite seast värvatud agentide võrgustik, mis edastas NSV Liidule poliitilist ja sõjalist informatsiooni teise maailmasõja ja külma sõja ajal, kuni 1950. aastate alguseni.

Viisiku liikmed olid

Kuna Cairncrossi osalemine võrgustikus sai laiemalt teatavaks alles 1990. aastatel,[1] on spioonirühmitust nimetatud ka Cambridge'i nelikuks. Kolm viisiku liiget (Kim Philby, Guy Burgess ja Donald Duart Maclean) põgenesid hiljem NSV Liitu.

Taust ja värbamine[muuda | muuda lähteteksti]

Viiest agendist neli kuulus inglise kõrgklassi ning ainult üks neist, John Cairncross, oli pärit lihtrahva seast. 1930. aastail olid NSV Liidu ja Kominterni tehtud propaganda tulemusena Suurbritannia ülikoolides materiaalselt kindlustatud noorte hulgas suhteliselt laialt levinud sotsialistlikud ideed, mille üle toimusid poolavalikud arutlused klubides ja noorte kogunemistel. Kasutades inglise vanema põlvkonna kommunistliku liikumise pooldajate (Arthur Winn) antud vihjeid värbamiseks sobilike isikute kohta (kuni 25 noort)[2] õnnestus Nõukogude illegaalse luurevõrgustiku luureagentidel (Arnold Deutsch[3]) kaasata ideoloogilisel pinnal (poolehoid Nõukogude Liidus ehitatavale heaoluriigile) ja arvatavasti ka seksuaalse sättumuse põhjal (homo- ja biseksuaalsus) teadaolevalt vähemalt need viis võimekat üliõpilast (mõningatel andmetel rohkemgi), kes peagi tõusid Suurbritannia luure- või välisteenistuses kaalukatele ametikohtadele, mis võimaldasid neil edastada konfidentsiaalset sõjalist ja poliitilist teavet NSV Liidule ligi 20 aasta jooksul.

John Cairncrossi (1913–1995) tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Cairncrossil, kes töötas 1940. aastatel Suurbritannias ministriabina ja pärast luureametis SIS, oli juurdepääs mitmesugustele tuumauuringuid ja -tehnoloogiat käsitlevatele dokumentidele ja aruannetele. 1943. aastal autasustas NSV Liit teda Punalipu ordeniga. Cairncross jõudis paljastamata pensionile minna ja kolis elama Prantsusmaale. Tema tegevus paljastati tagantjärele, kuid kohtu alla ta ei läinudki – väidetavalt vastutasuks avameelse ja kõikehõlmava ülestunnistuse eest.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Encyclopaedia Britannica". 25.01.2019.
  2. Раскрыто имя КГБ-шника, вербовавшего агентов в Оксфорде[alaline kõdulink]
  3. КТО ВЫ, ДОКТОР ДОЙЧ?[alaline kõdulink], http://www.partner-inform.de
  4. Cedric Belfrage — ‘sixth man’ Soviet spy who hid in plain sight, Financial Times, August 21, 2015

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]