Call of Duty

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib Call of Duty sarja esimesest mängust, sarja enda kohta vaata artiklit Call of Duty (mängusari)

Call of Duty
Arendaja Activision
Mootor Quake III engine
Viimane versioon 1.5b
Platvorm Windows, Mac OS X, N-Gage
Väljalaskeajad Ameerika Ühendriigid 29 Oktoober 2003
Euroopa Liit 7 November 2003
Jaapan 18 Detsember 2003
Žanr FPS
Süsteemi nõuded 600 MHz CPU, 128 MB RAM, 1,4 GB kõvakettaruumi, 32 MB GPU
Meedia CD (2), DVD või Steam download
Sisendseaded Klaviatuur ja Hiir

"Call of Duty" (välja antud 29. oktoobril 2003) on FPS videomäng. Sõjamäng simuleerib relvavõitlust Teise maailmasõja rasketes lahingutes nii Ameerika Ühendriikide, Briti kui ka Nõukogude sõduri silme läbi. Mängus on üle mitmekümne ajaloolise täpsusega lahingukohti, alustades Normandia dessandiga 1944. aasta 6. juunil ja lõpetades rusudes oleva Berliini Riigipäeva hoone vallutamisega 8. mail 1945. Nende vahele jäävad ka teised verised lahingud, teiste hulgas ka üks maailma suurimaid – Stalingradi lahing.

2004. aasta septembris anti välja mängu lisapakk "Call of Duty: United Offensive". Hiljem ilmus ka mängu järg "Call of Duty 2"

Mängu sisu[muuda | muuda lähteteksti]

Mäng on jagatud kolmeks episoodiks, milles mängija kontrollib vastavalt Ameerika Ühendriikide sõdurit, Suurbritannia sõdurit ja seejärel Nõukogude Liidu sõdurit.

I: Ameerika Ühendriikide kampaania[muuda | muuda lähteteksti]

Mängija kontrollib Ameerika Ühendriikide armee reamees Martinit, kes teenib 506. langevarjurite diviisi II pataljoni B-kompaniis. Alustuseks tuleb läbida sõjaväelaagris Toccoa treeningkursused ja relvatreeningud, kus mängija juhendajateks on kapten Foley ja seersant Moody. Pärast kursuste ja laagri lõpetamist suundub Martin koos sõpradega Prantsusmaale, kuhu nad lendavad enne peamist dessanti, kuna nende ülesandeks on paigaldada lennukitele signaali saatev antenn. Seejärel tuleb reamees Martinil koos sõjakaaslastega murda läbi sakslaste ridade Dawnville'i linna, kus järgmiseks ülesandeks on kahjutuks teha kolm langevarjureid tulistavat õhutõrjesuurtükki. Järgmisel päeval tuleb samasse linna kaitsele asuda, kui sakslased alustavad vasturünnakut, samal ajal oodates abiväe tulekut. Pärast linnalahinguid tuleb mängijal koos seersant Moody ja reamees Elderiga läbi sakslaste liinide jõuda välja staabini. Samal päeval tuleb sõduritega minna rünnakule ja kahjutuks teha viis vaenlase Flak 88 tüüpi suurtükki (sarnaselt olukorraga filmis "Relvavennad"). Seejärel hakkab tegevus toimuma Austrias, kus reamees Martini ja tema sõjakaaslastest vangide ülesandeks on vabastada inglastest liitlased ja need turvaliselt minema eskortida. Viimaseks ülesandeks Ameerika sõdurina jääb Martinil ja tema rühmal vallutada kaks sakslaste betoonpunkrit Bastognes ja varastada sealt tähtsad dokumendid.

II : Suurbritannia kampaania[muuda | muuda lähteteksti]

Mängija asub inglaste 6. langevarjudiviisi seersant Evansi rolli. Evansi teekond algab samuti lennuga Prantsusmaale, kus nende lennuk alla kukub. Seal asub liitlastele väga tähtis sild, mille peab Evans koos oma meestega üle võtma, hävitades ka mitu vaenlase tanki. Järgmisel päeval peavad sõdurid vapralt tagasi lööma Saksa väed, oodates oma abivägesid. Seejärel saadetakse mehed Hollandisse, kus neil tuleb õhkida vaenlase õhutõrjesuurtükke ja tungida sisse tammi lähedale. Pärast seda jätkub sama osa veokisõiduga sillani, kus sõdurid peavad õhku laskma otse vaenlaste nina all suure maanteesilla. Järgneb sõit sakslaste lennuväljani, kus tuleb ise asuda õhutõrjesuurtüki taha ja tagasi lüüa jõuline Stukade rünnak. Järgmises osas tuleb tungida sakslasena sõjalaevale Tirpitz, panna selle külge detonaatorid, kahjutuks teha raadiomasinad ja varastada tähtsad dokumendid. Inglaste seeria lõppeb talvistes Põhja-Saksamaa metsades kolme V-2 tüüpi raketi kahjutuks tegemisega.

III: Nõukogude Liidu kampaania[muuda | muuda lähteteksti]

Nõukogude sõduri sõjatee algab verise Stalingradi lahinguga, kus reamees Alexey Voroninil pole isegi püssi, vaid kõigest viis padrunit (väga sarnane olukorraga filmis "Vaenlane väravas"). Tuleb jõuda dokkide juurest Punasele väljakule. Seal minna suure hurraaga rünnakule. Lahingus kohtab Voronin seersanti, kellega koos peab minema kortermaja viimasele korrusele ja snaiperpüssiga maha laskma kõik Saksa ohvitserid, kes kutsuvad oma sõduritele juurde abiväge. Kui see tehtud, siis saavad teised sõdurid vallutada Punase väljaku. Voronini ülesandeks jääb toimetada majorini teade, et väljak on vallutatud. Seda tehes tuleb tal lüüa raskeid lahinguid läbi Stalingradi ja raudteejaama. Seejärel ülendatakse Voronin seersandiks ning tema ülesandeks on läbi kanalisatsioonitorude tungida välja oma meesteni, koos vallutada Pavlovi hoone ning seal kaitsele asuda kuni abiväe ja tankide tulekuni. Järgmises osas on Voronin üle viidud tankidiviisi ja juhtides T-34 tanki, tuleb koos sõjakaaslastega ületada Oderi jõgi ning vallutada lähedal asuvad linnad. Linnades tuleb kahjutuks teha mitu õhutõrjesuurtükki. Nõukogude seeria lõpeb Berliinis punase lipu heiskamisega Riigipäevahoone katusel. Seejärel näidatakse ajaloolisi filmikaadreid Berliini lahingutest ja sõja lõpust.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]