Bushwhackers

Allikas: Vikipeedia

Bushwhackers (võsahulgused) olid Ameerika Ühendriikide lõunaosariiklastest sissid, kes tegutsesid USA kodusõja ajal peamiselt Missouri osariigis, aga ka mujal.

Nad ei allunud lõunaosariikide regulaararmee käsuliinile, vaid tegutsesid omapäi. Võsahulguste rühmad moodustusid noortest, sageli teismelistest meestest, kes üritasid kaitsta oma kodukohti põhjaosariiklastest sissetungijate eest. Sageli oli nende pereliikmeid juba hukatud ja nende vara hävitatud. Reeglina polnud neil pistmist orjandusega, siiski olid Põhja sõjajõudude kõrval nende peamisi sihtmärke mustanahalised ja sakslased. Nende tegevus jätkus mõnel pool ka peale kodusõja ametlikku lõppu.

Tuntud võsahulguseid: William Clarke Quantrill, John Singleton Mosby, William T. Anderson ehk "Bloody Bill", John Thrailkill, Charles Fletcher Taylor, George Todd, Archie J. Clement, John McCorkie, Thomas Coleman Younger, Riley Crawford jt.

Põhjaosariigi kindralid kuulutasid võsahulgused mitte sõdivaks pooleks, vaid „bandiitideks“, kelle puhul vange ellu ei jäeta. Võsahulgused talitasid vastastega samuti.

USA kirjanik Daniel Woodrell on võsahulguste võitlustest ja Lawrence'i veretööst kirjutanud 1986 ilmunud raamatu "Woe to Live On" (eesti keeles "Häda ellujäänuile", ilmunud kirjastuses Jumalikud Ilmutused, 2009). Romaani põhjal on Hollywoodis 1999 lavastatud film "Ride with the Devil" (eestikeelse pealkirjaga "Kuradiga sadulas"), režissöör Ang Lee, peaosas Tobey Maguire. Võsahulgustest on tehtud teinegi film, 1976 lavastatud "The Outlaw Josey Wales" ("Lindprii Josey Wales"), režissöör ja peaosas Clint Eastwood.