Mudelprojekteerimine

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Building Information Modeling)

Mudelprojekteerimine (inglise keeles building information modeling, lühend BIM) on ruumilise infomudeli loomise protsess, mis sisaldab mudeli(te)na ruumilist projekteerimist ning hõlmab tööde ajaplaneerimist, eelarvestust, ehitise ekspluatatsiooni, muutes ehitamise ja käitluse tõhusamaks ning tulusmaks.

Mudelprojekteerimise kasutamine pakub uusi ja paremaid võimalusi alternatiivsete projektlahenduste võrdlemiseks ning erinevate valdkondade projektlahenduste omavaheliseks koordineerimiseks. Infomudelite andmete põhjal teostatavad hoonesimulatsioonid võimaldavad paremini hinnata projekteeritava hoone tulevast energiavajadust, halduskulusid ja kasutusmugavust. Mudelprojekteerimise osana automaatselt saadavatest mahuarvutustest tulenevad kergemini teostatavad ehitusmaksumuse hinnangud, mis võimaldavad hoonestajal modelleerimise käigus operatiivselt jälgida ja parandada finantseeringu ning kogu hoonestusprotsessi lõpuks tekkiva kvaliteedi suhet.

Mitmesuguste tarkvaraliste vahenditega loodud protsessi tulemuseks peaks olema ühtselt käsitletav *.IFC (Industry Foundation Classes) laiendiga fail, mis sisaldab eri ehitusvaldkondade infot, tehnilisi omadusi ja parameetreid. Faile saab avada samaaegselt ühes programmis, millega saab mudeleid analüüsida koos ning eraldi.

BIMi juhtivaks standardite organisatsiooniks maailmas on buildingSMART[1], mis on välja töötatud 12 suurfirma koostöös.

BIM[2] funktsionaalsus[muuda | muuda lähteteksti]

  • 3D visualiseerimine aitab valida projekteerimise alternatiivide vahel, aga sobib ka projekti edukaks "müümiseks" kliendile või näiteks kohalikule elanikkonnale, kellel võib olla vetoõigus kogu projekti osas.
  • Muudatuste haldamine, kus mudeli andmeid hoitakse tsentraalselt, kajastuvad muudatused hoone projektis automaatselt kõikides vaadetes (korruseplaanid, lõiked ja vaated). See võimaldab lisaks dokumentatsiooni kiiremale loomisele ka ranget kvaliteedi järgimist.
  • Hoone simulatsioon, kus mudelid sisaldavad lisaks arhitektuursetele andmetele ka muud informatsiooni hoone kohta, näiteks insenerierialade andmeid - kandvad konstruktsioonid, ventilatsioon ja torud ning isegi energiasäästlikkus.
  • Andmete haldamine sisaldab informatsiooni, mis pole visuaalselt nähtav. Näiteks ajakava selgitab vajalikku tööjõudu, koordineerimist ja kõike ülejäänut, mis võiks mõjutada projekti valmimise aega. Ka maksumus on BIM osa, mis võimaldab näha eelarvet või hinnatavat maksumust projekti mistahes faasis.
  • Hoone kasutamine

Digitaalehituse klaster[muuda | muuda lähteteksti]

Eestis loodi 2015. aastal Digitaalehituse klaster [1], mis arendab kaasaegsete tehnoloogiliste vahendite abil ehitussektorit ning populariseerib ausate äritavade ja -mudelite kasutamist, eesmärgiga toetada klastri liikmete ärisid nii kodu- kui välismaal.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "buildingSMART".
  2. Riigi Kinnisvara

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]