Brunei riigipeade loend

Allikas: Vikipeedia

Brunei riigipeade loend esitab Brunei sultanite nimestiku alates 1363. aastast, mil troonile asus esimene teadaolev sultan. Samuti on ära toodud teadaolevad regendid, kes valitsesid riiki sultanite alaealisuse või terviseprobleemide ajal.

Kuni 17. sajandini on andmed sultanite valitsusaja kohta lahknevad. Teine versioon riigipeade valitsusaegadest on esitatud Brunei valitsuse ingliskeelsel veebilehel.

Aastatel 19061984 oli Brunei Suurbritannia protektoraat, mistõttu sultanid valitsesid algul Suurbritannia residendi, pärast laiema autonoomia saavutamist 1959. aastal aga kõrge komissari (high commissioner) alluvuses. Riik taasiseseisvus 1. jaanuaril 1984.

Aastatel 19411945 oli riik okupeeritud Jaapani poolt ja sultan allus Jaapani okupatsioonivõimudele.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
Muhammad Shah (surnud 1402) 1363 1402
Abdul Majid Hassan (13841408) 1402 1408
Ahmad (surnud 1425) 1408 1425
Sharif Ali (surnud 1432) 1425 1432
Sulaiman (surnud 1511) 1432 1485
Bolkiah (surnud 1524) 1485 1524
Abdul Kahar (surnud 1578) 1524 1530 või 1533
Saiful Rijal (surnud 1581) 1530 või 1533 1581
Shah Brunei (surnud 1582) 1581 1582
Muhammad Hasan (surnud 1598) 1582 1598
Abdul Jalilul Akbar (surnud 1659) 1596 1659
Abdul Jalilul Jabbar (surnud 1660) 1659 1660
Haji Muhammad Ali (surnud 1661) 1660 1661
Abdul Hakkul Mubin (surnud 1673) 1661 1673
Muhyiddin (surnud 1690) 1673 1690
Nasruddin (surnud 1710) 1690 1710
Husin Kamaluddin (surnud 1770) 1710 1730
Muhammad Alauddin (surnud 1737) 1730 1737
Husin Kamaluddin (teist korda) (surnud 1770) 1737 1740
Omar Ali Saifuddien I (surnud 1795) 1740 1795, 10. juuli
Muhammad Tajuddin (surnud 1807) 1795, 10. juuli 1804, 27. aprill
Muhammad Jamalul Alam I (surnud 1804) 1804, 27. aprill 1804, 10. november
Muhammad Tajuddin (teist korda) (surnud 1807) 1804, 10. november 1807, 14. veebruar
Muhammad Kanzul Alam (surnud 1826) 1807 1826
Muhammad Alam (surnud 1828) 1826 1828
Omar Ali Saifuddien II (surnud 1852) 1828 1852
Abdul Momin (17851885) 1852 1885, 30. mai
Hashim Jalilul Alam Aqamaddin (18241906) 1885, 30. mai 1906, 10. mai
Muhammad Jamalul Alam II (18891924) 1906, 10. mai 1924, 11. september
Pengiran Anak Muhammad Saleh (regent) (surnud 1912) 1906, 10. mai 1912, 2. detsember
Pengiran Anak Chuchu Besar (regent) (18291917) 1906, 10. mai 1917, 3. juuli
Pengiran Tua Omar Ali (regent) (18871951) 1913 1918, 15. mai
Ahmad Tajuddin (19131950) 1924, 11. september 1950, 4. juuni
Pengiran Tua Omar Ali (regent) (18871951) 1924, 11. september 1931, 19. september
Omar Ali Saifuddien III (19141986) 1950, 4. juuni 1967, 4. oktoober
Hassanal Bolkiah (1946–) 1967, 4. oktoober

Vaata ka[muuda | redigeeri lähteteksti]