Braunau Inni ääres

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Braunau am Inn)
Braunau Inni ääres

saksa Braunau am Inn
Lipp
Vapp
Braunau lipp
Braunau vapp

Pindala 24,8 km²
Elanikke 17 095 (1.01.2018)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 48° 15′ N, 13° 2′ E
Braunau Inni ääres (Austria)
Braunau Inni ääres

Braunau Inni ääres on linn Austria loodeosas Ülem-Austria liidumaal. Linn asetseb umbes 90 kilomeetrit Linzist läänes ja umbes 60 kilomeetrit Salzburgist põhjas, Braunau on väga lähedal Saksamaa piirile. Aastal 2001 elas seal 16 400 inimest.

Braunaud esmamainiti umbes 810. aastal ja linna staatuse sai juba 1260. aastal, seega on ta üks vanimatest linnadest Austrias. Ajalooliselt oli see linn sõjaliselt kindlustatud ja oli väga tähtis kaubanduslinn. Inni jõe tõttu oli seal tihe laevaliiklus ning peamiselt kaubeldi soolaga. Ajaloo vältel on Braunau kuulunud isegi Baierile - enne 1779. aastat ja aastail 1809-1816.

Braunaus asub ka kuulus 99 meetri kõrgune kirikutorn, mis ehitati sinna juba 15. sajandil. Braunau on kurikuulus ka Adolf Hitleri sünnilinnana. Hitleri sünnikoha lähedale on rajatud ka mälestuskivi natsismiohvritele.

Tänapäeval on Braunaus palju koole, ametikoole ning kõrgkoole, tegeldakse elektroonikatööstusega ja metallurgiaga, ka on arenenud klaasitööstus.

Kohalik jalgpallivõistkond S.V. Braunau jõudis pärast kahte edukat hooaega isegi Austria esimesse liigasse, kuid 2000. aastal tabas jalgpallivõistkonda pankrot. Võistkond taasasutati nimega F.C. Braunau.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]