Brantford

Allikas: Vikipeedia
Brantford

Pindala 72,4 km²[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 104 688 (2021)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 43° 8′ N, 80° 16′ W
Brantford (Ontario)
Brantford
Colborne Street Brantfordis
Brantfordi linnavalitsuse maja

Brantford on linn Kanadas Ontario provintsis Grand Riveri ääres.

Brantford on üks Kanada kõige lõunapoolsemaid linnu. See asub Erie järvest pisut põhja pool. Brantfordist põhja jäävad Kitchener ja Guelph, kirdesse Toronto ja Hamilton ning läände London.

Linnas elas 2011. aastal ligi 93 tuhat elanikku.[3] Brantfordi kutsutakse vahel telefonilinnaks Alexander Graham Belli järgi, kes seal kunagi elas. Selles linnas sündis ka jäähokimängija Wayne Gretzky.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Algselt elasid Brantfordi kandis neutraalsed indiaanlased, kuid irokeesid hävitasid nende asulad 17. sajandil.

Aastal 1784, pärast Ameerika revolutsiooni saabusid Brantfordi piirkonda paljud irokeesid New Yorgi osariigist Kanada indiaanlaste kapteni Joseph Branti juhtimisel. Britid kinkisid neile lojaalsuse eest Grand Riveri jõe ääres suure maa-ala, kuhu oma reservaat luua. Indiaanlased asutasid küla praegusest Brantfordist lõunasse.

Aastal 1847 rändas sellele alale palju eurooplastest uusasukaid ja sinna loodi Brantfordi küla. Küla kasvas ja sai linna õigused 1877. aastal.

Kliima[muuda | muuda lähteteksti]

Brantfordis on igal kuul täheldatud temperatuure üle +15 °C ja 7 kuul vähemalt +30 °C. Aasta absoluutne maksimum +38,5 °C on mõõdetud juulis, augustis on mõõdetud +36,5 °C. Kuu absoluutne maksimum on kõige madalam jaanuaris (+15,5 °C) ja veebruaris (+16,5 °C).

9 kuul aastas on täheldatud miinustemperatuure. Absoluutne miinimum on kõige madalam veebruaris (–30,5 °C) ja jaanuaris (–30 °C), kõige kõrgem juulis (+5,6 °C) ning juunis ja augustis (+1,1 °C).

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]