Boyne

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Boyne'i jõgi)
 See artikkel räägib Iirimaa jõest; teiste tähenduste kohta vaata lehelt Boyne (täpsustus)

Boyne'i jõgi
Boyne'i jõgi ja Boyne'i org, vaade Knowthi passage tomb Brú na Bóinne

Boyne [b'oin] (iiri Abhainn na Bóinne, inglise Boyne) on jõgi Iirimaal, Leinsteris. See on umbes 112 kilomeetrit pikk. Boyne'i jõgi saab alguse Trinity allikast Newbury Hallis Carbury lähedal Kildare'i krahvkonnas ning voolab sealt kirdesse läbi Meathi krahvkonna, jõudes Drogheda linna lähedal Iiri merre. Jõge ümbritseb Boyne'i org, jões elutsevad lõhed ja forellid. Droghedast läänes viivad üle jõe Boyne'i sild, mida ületab maantee M1, ja Boyne'i viadukt, mis kannab DubliniBelfasti raudteed. Üle Boyne'i viib veel terve rida sildu ja viadukte.

Vaatamata lühidusele on Boyne'i jõgi tähtis nii Iiri ajaloo ja arheoloogia kui ka mütoloogia seisukohalt. See möödub muistsest Trimi linnast, Trimi kindlusest, Tara mäest (Iiri suurkuningate muistsest pealinnast), Navani linnast, Slane'i mäest, Newgrange'ist (ehk Brú na Bóinne'ist), Mellifonti kloostrist ja Drogheda linnast. Boyne'i orus paiknevad ka sellised ajaloolised ja arheoloogilised huviväärsused nagu Loughcrew ja Kells ning mitmed keldi ristid ja kindlused. 1690. aastal toimus Boyne'i jõe kaldal Drogheda lähedal Boyne'i lahing, üks olulisemaid lahinguid Kahe Kuninga sõjas (1689.–1691. aasta ülestõus).

Boyne'i jõge tunti juba antiikajal. Kreeka geograaf Ptolemaios joonistas 2. sajandil Iirimaa kaardi, millele ta kandis ka Boyne'i jõe nimega Bubinda. Hiljem nimetas Giraldus Cambrensis jõge Boanduseks. Iiri keele leksikograafi F. Dinneeni järgi lõi iiri mütoloogias selle jõe jumalanna Boann ('kuninganna' või 'jumalanna') ning Boyne on tema nime inglispärane kuju. Teise legendi järgi püüdis Fionn mac Cumhail Boyne'i jões kinni tarkuselõhe Fiontáni. Meathi kandis tunti Boyne'i ka nimega "Smior Fionn Feidhlimthe" ("Fionn Feilimi luuüdi")[1].

Boyne Navigation on kanalisüsteem, mis jookseb jõega enam-vähem paralleelselt Oldbridge'i lähedalt Navanini. Praegu kuulub see An Taiscele ja on maha jäetud, ent Iiri Sisevete Assotsiatsioon (Inland Waterways Association of Ireland) püüab muuta kanalid taas laevatatavaks.

Jõe koordinaadid on 53°43′N 6°15′W.

Viikingilaev[muuda | muuda lähteteksti]

2006. aastal leiti Drogheda lähedalt jõesängist süvendustööde käigus viikingilaeva jäänused. Laev kaevatakse välja, kuna see ohustab laevaliiklust.[2]

Vaade Boyne'i jõele õhupallilt, Trim, Meathi krahvkond

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Dineen: Foclóir Gaedhilge agus Béarla, 1927 ("Smior" - pg 1067, Ed.1996)
  2. Mark Rodden "Viking ship found in Boyne to be excavated" Irish Times/Viking News and Events, 27 January 2007 (vaadatud 12. veebruaril 2013)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

r:Boyne