Boko Haram

Allikas: Vikipeedia
Islamiriigi lipp, mida kasutab ka Boko Haram

Boko Haram (Raamatud on patt; Lääne hariduse keeld; moodne kasvatus on keelatud) on Põhja-Nigeeria islamistlik terroriorganisatsioon. Nad on tapnud ja röövinud palju kristlasi ja muslimeid Nigeerias.

Boko Haram kuulutas 25. augustil 2014 Nigeeria kirdeosas Gwoza linnas välja islamiriigi. See on teine 2014. aastal välja kuulutatud islamikalifaat (esimese kuulutas välja äärmusrühmitus Islamiriik Iraagis ja Süürias 2014. aasta juunis). Nad soovivad kehtestada Nigeeria kirdeosas islami šariaadiseadustel põhinevat riiki ja keelata kogu Nigeerias läänelik haridus ja valimised. Märtsi alguses 2015 vandus Boko Harami esindaja helifailil truudust ISISe äärmuslaste juhile kaliif Abu Bakr al-Baghdadile ja terroriorganisatsioonile Islamiriik.

Äärmusislamistlik Boko Haram asutati 2002. aastal eesmärgiga takistada lääneliku elustiili ja hariduse jõudmist Nigeeriasse. Boko Haram tähendab kohalikus hausa keeles "läänelik õpetus keelatud". Boko Haram alustas relvastatud võitlust islamiriigi loomiseks 2009. aastal. USA pani sekti terroriorganisatsioonide nimekirja 2013. aastal.

Boko Harami alad (halliga) 2014. aasta detsembris

2009. aastal alustas Boko Haram alade hõivamist loomaks oma islamistlikku riiki. 265 000 elanikuga Gwoza on suurim Boko Harami kontrolli all olev linn. 2009–2014 on Nigeeria põhjaosas on vägivallas hukkunud üle 13 000 inimese, sajad tuhanded on jäänud kodutuks. Boko Harami tegevuse tõttu on kannatanud peaaegu kolm miljonit nigeerlast.

Alates 2010 kannab nimetust Islami ja džihaadi sunniitlik liit (Jama'atu Ahlis Sunna Lidda'awati wal-Jihadi) aga lääne meedia kasutab edasi nimetust Boko Haram.

Boko Haram on hõivanud alates augustist 2014 Nigeeria kirdeosas kümneid linnu ja külasid ning hoiab kontrolli all väidetavalt Borno osariigi piirialasid Nigeri, Tšaadi ja Kameruniga. Kamerun saatis detsembris 2014 esmakordselt Boko Harami vastu sõjalennukid pärast seda, kui pühasõdalaste üksus tungis üle piiri ja hõivas Kameruni sõjaväelaagri.

Boko Harami äärmuslased on 2015. aastal korraldanud mitmeid piiriüleseid rünnakuid Nigeeriast Kameruni ja Tšaadi.

3.–7. jaanuari 2015 rünnakuga hävitati kõik Baga elanikud, umbes 2000 inimest.

Kameruni armee sõdurid tapsid detsembri keskel 2014 aastal riigi põhjaosas 116 Nigeeria äärmusrühmituse Boko Haram võitlejat.

2009. aasta juulis tapsid Bauhi linnas 780 inimest.