Birgitte, Gloucesteri hertsoginna

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Birgitte, Gloucesteri krahvinna)

Birgitte van Deurs (sünninimi Birgitte Eva Henriksen, sündinud 20. juunil 1946) on Briti kuningliku perekonna liige, Gloucesteri hertsogi abikaasa. Koos oma abikaasaga täitis ta kuninglikke kohustusi oma abikaasa nõo, kuninganna Elizabeth II eest.

Noorus[muuda | muuda lähteteksti]

Birgitte sündis 20. juunil 1946 Odenses Taanis. Tema isa Asger Preben Wissing Henriksen oli advokaat ning tema ema oli Vivian van Deurs. Pärast vanemate lahutust võttis Birgitte perekonnanimeks Henrikseni asemel van Deurs.

Ta kolis Cambridge'i ja töötas Londonis Taani saatkonnas.

Abielu[muuda | muuda lähteteksti]

1972 veebruaris kihlus Birgitte Gloucesteri printsi Richardiga, kes oli kuningas George V lapselaps. Laulatus toimus 8. juulil 1972 St. Andrew kirikus Northamptonshire'is ning oli suhteliselt tagasihoidlik. Laulatuspäeval sai Birgitte tiitli Suurbritannia ja Põhja-Iiri printsess ja kõnetlusvormeli "Tema Kuninglik Kõrgus".

Kuus nädalat pärast pulmi hukkus ootamatult Richardi vanem vend, prints William ja Richardist sai hertsogkonna pärija. 1974. aastal, kui suri ta isa, sai Richardist Gloucesteri hertsog ning Birgittest Gloucesteri hertsoginna.

Neil on kolm last:

Ükski lastest ei kanna kuninglikku tiitlit ega täida kuninglikke kohustusi.

Ametlik roll[muuda | muuda lähteteksti]

Gloucesteri hertsoginna on mitmete hariduse, heaolu ja arstiteadusega seotud organisatsioonide patroon. Ta on ka saatnud hertsogit tema mitmetel välisreisidel: 1973. aastal oli tema esimene selline visiit, kui hertsog ja hertsoginna esindasid kuningannat Olav V 70. sünnipäeva puhuks korraldatud pidustustel. Hertsoginna on ka kahe Kuningliku Mereväe laeva, HMS Gloucesteri ja HMS Sandowni, ristija.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]