Berliini kell

Allikas: Vikipeedia
Berliini kell Berliinis Europe-Centeri kõrval

Berliini kell (saksa keeles Berlin-Uhr) on kvantdidaktika põhimõttel töötav linna kronograaf, mille leiutas Dieter Binninger. Originaalne Berliini kell asub Berliinis Europa-Centeri kõrval, on umbes viis meetrit kõrge ning näitab kellaaega punaste ja kollaste lampide abil. Algul paigaldati see 1975. aastal Uhlandstraße metroojaama kõrvale, kuid kell suleti 1995. aastal tehniliste probleemide ning suure hoolduskulu (5000 eurot aastas) tõttu. Alates 1996. aastast rahastab kella ülalpidamist Europa-Center.

Tööpõhimõte[muuda | muuda lähteteksti]

Animeeritud näide kella näitudest vahemikus 16.50–17.05

Berliini kell töötab kvantdidaktika põhimõttel ning on esimene omataoline. Ülemine ümmargune lamp vilgub iga kahe sekundi järel. Igaüks neljast punasest lambist ülemises reas osutab viiele tunnile. Alumises punaste lampide reas osutab igaüks ühele tunnile. Niisiis, kui ülemises reas põleb kaks lampi ja alumises reas kolm, on tundide arv 5 + 5 + 1 + 1 + 1 = 13 ehk kell on 1 pärast lõunat. Kolmandas, piklike lampide reas osutab iga lamp viiele minutile. Seal on 11 lampi, millest 3., 6. ja 9. on punased, näidates ära veerandtunnid. Viimased reas asuvad neli lampi osutavad igaüks minutile.

Lauakell[muuda | muuda lähteteksti]

Enne Berliini müüri lagunemist sai tollase kella asukohta ümbritsevatest suveniiripoodidest soetada kella väikest lauamaketti. Vaegnägijatele on kell hõlbus viis kellaaja teadasaamiseks, kuna kella helendavad tuled on kaugele näha.

Pärast kella leiutaja surma 1990. aastate keskel selliseid kelli enam ei toodeta.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]