Pakkfail

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Batch)
Batch
Faililaiend .bat .btm .cmd
Paradigma Skriptimiskeel

DOSis, OS/2s ja Microsoft Windowsis on pakkfail (batch file) tekstifail, mis sisaldab käskude jada, mille täidab käsurea interpretaator. Täitmise ajal operatsioonisüsteemi kest (shell) loeb käske pakkfailist tavaliselt rida-realt. Enamasti kirjutatakse pakkfaile selleks, et tüütuid või lihtsalt korduma kippuvaid tegevusi automatiseerida. Pakkfaile kasutavad tihti süsteemiadministraatorid. UNIXi-laadsetes operatsioonisüsteemides on sarnase funktsiooniga kestaskriptid.

DOSi batch failide nimelaiendiks on .bat. Erinevad keskkonnad võivad tunnistada erinevaid nimelaiendeid. Näiteks Windows NT ja OS/2 tunnistavad .cmd või .bat nimelaiendit. 4DOSis ja 4NTs on kasutusel .btm. Windows 95 ja 98 lubavad ainult .bat kasutamist.

"Tere, Maailm!"[muuda | muuda lähteteksti]

"Tere, Maailm!" programm näeb pakkfailis välja järgmine:

@echo off
title Tere, Maailm!
echo Tere, Maailm!
echo.
pause

Esimene rida lülitab süsteemsed teated välja, et väljastataks ainult seda, mis ette nähtud. Teine rida seab käsuga title dialoogiakna pealkirjaks "Tere, Maailm!". Kolmas rida väljastab sõnumi "Tere, Maailm!". Neljas rida ehk käsk echo. väljastab tühja rea. Viimane rida ehk käsk pause peatab programmi täitmise ja jääb kasutajalt klahvivajutust ootama.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]