Bas van Fraassen

Allikas: Vikipeedia

Bastiaan Cornelis van Fraassen (sündinud 5. aprillil 1941 Hollandis Goesis) on USA-s tegutsev hollandi päritolu filosoof. Tema perekond emigreerus 1956 Kanadasse.

Tema tuntuim teos on "Teaduslik pilt" (The Scientific Image, 1980), milles ta esitab konstruktiivseks empirismiks nimetatava antirealistliku positsiooni: "Teaduse (science) eesmärk on anda teooriaid, mis on empiiriliselt adekvaatsed; ja teooria aktsepteerimine ei kätke muud uskumust, kui et teooria on empiiriliselt adekvaatne. See formuleering väljendab antirealistlikku positsiooni, mida mina pooldan; ma nimetan selle konstruktiivseks empirismiks."[1] (lk 12). Peale teadusfilosoofia on ta tegelnud peamiselt epistemoloogia ja filosoofilise loogikaga.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Seletuse pragmaatika[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis The Pragmatics of Explanation

Artiklis "The Pragmatics of Explanation" ütleb van Fraassen, et seletusega on kaks probleemi: millal midagi seletatakse ja miks või mis mõttes seletus on voorus. Eeldatavasti meil ei ole head seletust ilma hea teooriata, mis sõltumatult väärib aktsepteerimist. Aga mis voorus seletamisel peale selle veel on? Van Fraasseni arvates on ekslikud vaated teise probleemi kohta esimese probleemiga tegelemist põhjalikult eksitanud.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Publikatsioone[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Science aims to give us theories which are empirically adequate; and acceptance of a theory involves as belief only that it is empirically adequate. This is the statement of the anti-realist position I advocate; I shall call it constructive empiricism.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]