BC Kalev/Cramo

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt BC Kalev Cramo)
BC Kalev/Cramo
Liigad Korvpalli Meistriliiga
Eesti-Läti Korvpalliliiga
Asutatud 1998
Ajalugu Canon ENM
(1998–1999)
Ehitustööriist
(1999–2005)
BC Kalev/Cramo
(2005. aastast)
Kodusaal Saku Suurhall
Kalevi Spordihall
Asukoht Tallinn, Harjumaa
Tunnusvärvid sinine ja valge
         
President Toomas Linamäe
Peatreener Heiko Rannula
KML-i meistritiitleid 11 (2005, 2006, 2009, 2011, 2012, 2013, 2014, 2016, 2017, 2018, 2019, 2021)
Eesti karikavõite 6 (2005, 2006, 2009, 2011, 2012, 2013, 2014, 2016, 2017, 2018, 2019, 2021)

BC Kalev/Cramo on Eesti elukutseliste korvpalliklubi, mis osaleb Eesti-Läti Korvpalliliigas ja Korvpalli Meistriliigas. Meeskonna koduhall on Kalevi Spordihall ning suuremaid mänge peetakse ka Saku Suurhallis. Klubi loodi 1998. aastal nimega Canon ENM, aasta hiljem muudeti nimi Ehitustööriistaks. Pärast Meistriliiga võitmist 2005. aastal renditi AS Kalevile kuuluv kaubamärk BC Kalev ning klubi nimeks sai BC Kalev/Cramo.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

1998–2003. Rasked algusaastad[muuda | muuda lähteteksti]

Canon ENM liitus juba esimesel hooajal Meistriliigaga [1]. Meeskond koosnes kuni 18-aastastest mängijatest, peatreener oli Allan Dorbek [2]. Avahooaeg ebaõnnestus, põhiturniiri jooksul ei saadud ühtegi võitu ning see lõpetati kindlalt viimastena, kogudes 25 mängust 25 kaotust [3]. Väljalangemismängudes saadi esimene võit, kui alistati Puuviljaparadiis 61:46, kuid viimasest kohast see siiski neid ei päästnud [4]. Hooaja lõppedes nimetati klubi ümber Ehitustööriistaks [5].

Ka klubi teine hooaeg Meistriliigas ei läinud hästi. Kaotati järjest 28 kohtumist, vaid hooaja kaks viimast mängu võideti. Meistriliiga lõpetati viimase (seitsmenda) kohaga, lõpptulemusena saadi 30 mängust kaks võitu ja 28 kaotust. Lähim konkurent ning väljalangemismängude koht jäid kolme võidu kaugusele. Kahe esimese aasta Meistriliiga põhiturniiri mängude saldo Ehitustööriistal oli 55. mängust kaks võitu.

Rait Keerles oli 2001/2002 hooajal meeskonnas eestlastest kõige resultatiivsem

Järgmise hooaja algus oli klubile paljulubav. Esimesest kuuest mängust võideti kolm, sealhulgas kaks võõrsil. Kuid heale algusele järgnes allakäik. Järgnenud 14 mängust võideti vaid 2 ning hooaja lõppedes oli 35 mängust saadud 10 võitu, mis tähendas Meistriliiga eelviimast ehk seitsmendat kohta. Väljalangemismängudele pääsemisest lahutas meeskonda 5 võitu.

2001/2002 hooajal osaleti lisaks Meistriliigale ka karikavõistlustel, kus saadi 11. meeskonna hulgas viimane koht. Ka Meistriliiga ei alanud hästi, hooaja algul kaotati 12 mängu järjest, kuni viimaks võideti TTÜ – A Le Coqi. Hooaja teine pool ei läinud sugugi paremini, võitu maitsti vaid kahel korral, TTÜ ja KK Rakvere vastu. Hooaeg lõppes kümne järjestikuse kaotusega. Põhiturniiril saadi seega kolm võitu ja 27 kaotust, millega jäädi viimasele kohale. Mängud ei olnud aga veel läbi, sest Meistriliigas pääsesid uuendusena väljalangemismängudele kõik meeskonnad. Veerandfinaalis mindi kokku põhiturniiril teise koha saanud Tallinna Kaleviga. Kahe võiduni mängitud seerias kaotas Ehitustööriist kindlalt mõlemad mängud. Järgmisena kohtuti TTÜ-ga ja BC Hortoniciga, et välja selgitada 5.–7. koht. Esimeses mängus alistas Ehitustööriist üllatusena Hortonicu, keda peeti hooaja algul meistritiitli suursoosikuks, skooriga 74:57. TTÜ-ga mäng aga nii kergelt ei läinud ja vastu tuli võtta 20-punktine kaotus lõppskooriga 99:79. Kuna TTÜ alistas ka Hortonicu, saavutas Ehitustööriist Meistriliigas kuuenda koha.

2002/2003 võeti taas osa nii karikavõistlustest kui ka Meistriliigast. Karikavõistlustel jäi meeskonna laeks veerandfinaal. Meistriliiga algas Ehitustööriistale raskelt. Esimesed kaks mängu kaotati rohkem kui 35 punktiga. Esimesest kaheksast mängust võideti kolm. Hooaja lõpp aga läks veel kehvemini. Viimasest 16 kohtumisest võideti ainult kolm, sealhulgas võideti üllatuslikult põhiturniiri võitjaks tulnud TÜ Rocki. Põhiturniiri lõppedes kogus Ehitustööriist 24. mängust kuus võitu ja 18 kaotust. Vahegrupis võitis klubi neli ja kaotas kaks mängu, kuid sellest ei piisanud, et jõuda väljalangemismängudele, ning kokkuvõttes saadi Meistriliigas taas seitsmes koht.

2003–2004. Uus peatreener ja tõus[muuda | muuda lähteteksti]

Meeskonna peatreeneriks sai Maarten Van Gent, kes juba klubi algusest saadik oli abitreeneriks. Karikavõistlused algasid meeskonnale hästi, kui kaheksandikfinaalis alistati Hesperid koguni 242:37. Kaotus tuli vastu võtta poolfinaalis Tallinna Kalevilt ning jäädi kokkuvõttes jagama kolmandat ja neljandat kohta. Meistriliigagi algas hästi, esimesest kümnest mängust võideti viis ning ka hooaja lõpp läks hästi. Põhiturniiri lõpuks oli Ehitustööriist võitnud 24 mängust 11 ja kaotanud 13, millega tuldi neljandale kohale. Vahegrupis, aga nii hästi ei läinud ning 6. mängust võideti vaid üks, kuid sellest piisas, et pääseda väljalangemismängudele. Veerandfinaalis, kus mängiti kahe võiduni, mindi vastamisi Pirita TOP Spaga. Väga pingelistes mängudes jäi Ehitustööriist siiski Piritale alla. 5.–6. koha mängus mindi vastamisi Tallinna Kaleviga, kellele varem oli kaotatud karikavõistluste poolfinaalis. Seekord võttis võidu Ehitustööriist lõppskooriga 89:68. Suurima panuse andis võitu Veljo Vares, kes viskas 27 punkti. Kokkuvõttes saadi Meistriliigas viies koht, mis oli klubi ajaloo parim tulemus.

2004–2006. Dünastia algus[muuda | muuda lähteteksti]

2004. aastast on BC Kalev/Cramo kodusaaliks Eesti suurim sisehall Saku Suurhall

2004/2005 hooaja algul otsustas Maarten van Gent treeneri ametist loobuda ning selle võttis üle taas Allan Dorbek. Karikavõistlustel jõuti veerandfinaali, kus mindi taas kokku Tallinna Kaleviga. Lisaajal suutis Kalev mängu oma kasuks pöörata ja võita 114:111 ning Ehitustööriist ei suutnud oma eelmise aasta tulemust korrata. Meistriliiga algas aga hästi. Esimesest kaheksast mängust võideti viis, kuid hooaja teine pool läks veel paremini. Ülejäänud kaheksast mängust võideti koguni seitse ning põhiturniiri lõpuks koguti 16 mängust 12 võitu ja neli kaotust, millega jäädi teisele kohale. Vahegrupis mindi kokku TÜ/Rockiga ning mängiti kaks mängu, millest Ehitustööriist võitis mõlemad. Veerandfinaalis ja poolfinaalis võitis meeskond kõik kohtumised. Finaalseerias, mida mängiti nelja võiduni, mindi taas kokku TÜ/Rockiga. Väga võrdsetest mängudest väljus võitjana Ehitustööriist, kes võitis viimase mängu 66:55 ja kogu finaalseeria 4:3. Meeskond tuli esimest korda meistriks. Samal hooajal võeti osa ka Balti Liigast, kus võideti 18 mängust 8 ning jäädi põhiturniiril seitsmendaks.

Järgmine hooaeg läks veelgi paremini. Klubi uueks nimeks sai BC Kalev/Cramo ja peatreeneriks Aivar Kuusmaa [6][7]. Karikavõistlustel jõuti esmakordselt finaali, kus alistati eelmisel hooajal finaalseerias vastaseks olnud TÜ/Rock tulemusega 70:64 [8]. Meistriliiga põhiturniiril tuldi kindlalt esimeseks, võites 24 mängust 21 [9]. Lähim konkurent TÜ/Rock kogus 18 võitu, kaotades kõik Kaleviga mängitud mängud. Põhiturniiri võitjana liitus Kalev väljalangemismängude turniiriga alles poolfinaalis, kus alistati kolme võiduni peetavas seerias Pirita BM, mängudega 3:0 [10]. Finaalseerias tuli vastaseks taas Tartu Ülikool/Rock. Finaalmängud algasid Kalevile kehvasti. Esimesed kaks mängu, mis peeti kodus, kaotati, kuid siis suudeti ennast koguda ja järgmised kaks mängu Tartus võita, mille tulemusena oli nelja mängu järel seeria viigis 2:2 [10]. Viies mäng peeti taas Tallinnas Saku Suurhallis 4200 pealtvaataja ees [11]. Mäng oli ootuspäraselt väga tasavägine. Üheksa sekundit enne viimase veerandaja lõppu tabas Rocki leegionär J. S. Nash vabavisked ning viis Rocki ette 67:68. Kuid viimasel sekundil tabas Kalevi mängija Howard Frier keskpositsiooni viske ning Kalev võitis mängu 69:68 ja läks seeriat juhtima 3:2 [12]. Järgmine kohtumine Tartus Kalevil ebaõnnestus ja tuli vastu võtta 17-punktine kaotus. Viimane mäng peeti Tallinnas 7200 pealtvaataja ees. Kohtumine oli taas tasavägine, kuid Kalev suutis mängu oma kasuks pöörata ja võita kohtumise tulemusega 69:68 [13]. Sellega kindlustati teist aastat järjest meistritiitel. Välisliigades Kalevil nii suurt edu ei olnud. Balti liigas tuldi üheksandaks ning FIBA Eurocupil jäi laeks esimene ring.

2006–2010. Välistreenerite ajastu[muuda | muuda lähteteksti]

Dušan Jelic sekkumas mängu 2008. aasta viimases BC Kalev/Cramo ja Tartu Ülikool/Rocki vahel peetavas Meistriliiga finaalmängus

Uueks peatreeneriks toodi serblane Veselin Matic. Meistriliiga hooaeg möödus Kalevil suurema eduta. Põhiturniiri jooksul saadi 31 võitu ja 5 kaotust, nendest 3 tuli Rocki vastu. Selle tulemusena lõpetati põhiturniir teise kohaga. Kohamängudel, veerandfinaalis ja poolfinaalis võideti kõik kohtumised, kuid finaalis Rocki vastu ei võidetud rohkem kui 2 mängu. Karikamängud möödusid klubile edukamalt ja võideti endale teine järjestikune Eesti karikas.

2007/2008 hooaeg möödus sarnaselt eelmisega. Põhiturniiril saadi jälle teine koht ning jälle kaotati Rocki vastu 3 mängu. Ka seekord ei tekkinud probleeme veerand- ja poolfinaalides, kuid finaalis Rocki vastu klubi mängud ebaõnnestusid ning ei võidetud ühtegi mängu. Karikamängudel tegutseti kindlamana ja võideti kolmas Eesti karikas järjest.

BC Kalev/Cramo ja Tartu Ülikool/Rocki rivaliteet[muuda | muuda lähteteksti]

TÜ/Rock ja Kalev/Cramo, Korvpalli Meistriliiga otsustavas finaalmängus 2008. aastal

Alates Kalevi esimesest meistritiitlist 2005. aastal on klubid omavahel kohtunud igal aastal Meistriliiga kohamängudel. Nendest üheksal korral finaalseerias ja ühel korral poolfinaalis. Üheksast finaalseeriast on Kalev/Cramo võitnud seitse, sh 46 kohtumisest on Kalev võitnud 30 ja kaotanud 16. Alates hooajast 2010/2011 on klubi võitnud 4 järjestikust finaalseeriat, kaotamata ühtegi mängu. Ainsa poolfinaalseeria, mis peeti kolme võiduni, Kalev/Cramo kaotas, jäädes Tartule otsustavas mängus alla koguni 39 punktiga. Karikavõistluste finaalmängudes on kohtutud omavahel viiel korral, millest Kalev on võitnud kolm.

BC Kalev/Cramo ja Tartu Ülikool/Rocki vahel peetud mängud Meistriliigas[muuda | muuda lähteteksti]

Hooaeg Põhiturniiri

mängud

BC Kalev/Cramo TÜ/Rock Väljalangemis-

mängud

BC Kalev/Cramo TÜ/Rock
1998/1999 5 0 5 0 0 0
1999/2000 5 0 5 0 0 0
2000/2001 5 0 5 0 0 0
2001/2002 5 0 5 0 0 0
2002/2003 3 0 3 0 0 0
2003/2004 6 0 6 0 0 0
2004/2005 4 3 1 7 4 3
2005/2006 4 4 0 7 4 3
2006/2007 4 1 3 6 2 4
2007/2008 4 1 3 4 0 4
2008/2009 4 2 2 6 4 2
2009/2010 4 0 4 5 2 3
2010/2011 4 2 2 4 4 0
2011/2012 4 1 3 4 4 0
2012/2013 4 2 2 4 4 0
2013/2014 4 2 2 4 4 0
Kokku 69 18 51 51 32 19

BC Kalev/Cramo ja BC Rakvere Tarva rivaliteet[muuda | muuda lähteteksti]

Alates 2009. aastast on Tarvas igal hooajal võitnud Kalevi vastu vähemalt ühe mängu, mida ükski teine meeskond peale Rocki pole suutnud teha. Tänu sellele on sattunud mängud suurema meedia tähelepanu alla. Esimene kaotus Tarvale tuli 2009/2010 hooajal, kui Kalevil oli alates oma esimese meistritiitli võitmisest käimas halvim hooaeg. Mäng kaotati kodus tulemusega 80:87, mis tähendas, et turniiritabelisse läks tulemus kirja topelt ja langeti kolmandale kohale. Järgmisel hooajal võitis Tarvas Kalevit kahel korral. Üks võit tuli põhiturniirilt ja teine karikavõistluse poolfinaalist. Hooajal 2011/2012 jõudis Kalev Balti Liigas veerandfinaalidesse ja soovis KMLi mängu Tarvaga edasi lükata, aga Tarva peatreener Andres Sõber polnud sellega nõus ja Kalev andis Rakverele loobumisvõidu. Ka järgmisel hooajal oli mäng Tarvaga Kalevile olulise tähtsusega, sest hooaeg ei olnud möödunud hästi ja seega vajati võitu, kuid 22. novembril 2012 kaotati Tarvale kodus mängides mäng skooriga 69:95, mis on siiani Tarva suurim võit Kalevi vastu. Kaks päeva hiljem teatas Cramo juhatus, et Aivar Kuusmaa on peatreeneri kohustustest vabastatud ja tema asemel jätkab senine abitreener Alar Varrak. Kuu aega hiljem Tartus toimunud karikavõistluste poolfinaalis võitis jälle Tarvas, seekord skooriga 101:91. 2013/2014 hooajal võitis Tarvas Rakveres peetud põhiturniiri mängu tulemusega 83:73. Järgmisel hooajal peeti karikavõistlused Rakveres ning Tarvas võitis poolfinaalmängu Kalevi vastu võita viimase sekundi viskega ning lõppskooriks jäi 74:73.

Meeskond[muuda | muuda lähteteksti]

Allikas: BC Kalev/Cramo. basket.ee

BC Kalev/Cramo 2022/2023 meeskond
Mängijad Treenerid
Positsioon # Rahvus Nimi Pikkus Sündinud Eelmine klubi
1 1 Ameerika Ühendriigid Wade-Chatman, Henri 1,88 m 09.12.1992 Levickí Patrioti (SVK)
4 2 Eesti Jurkatamm, Taavi 2,04 m 10.10.1997 KK Viimsi/Sportland
1 3 Ameerika Ühendriigid Gilbert, Alterique 1,80 m 06.10.1997 Pärnu Sadam
3 8 Eesti Kurbas, Tanel 1,98 m 08.05.1988 BC Kalev/Cramo
4 13 Eesti Hermet, Kregor 2,05 m 09.06.1997 BC Kalev/Cramo
3 10 Eesti Toom, Hugo 2,00 m 25.10.2002 Pärnu Sadam
2 5 Ameerika Ühendriigid Van Beck, Wesley 1,93 m 22.01.1996 Fibwi Palma (SPA)
3 9 Eesti Konontsuk, Artur 2,00 m 09.05.2000 Pärnu Sadam
2 22 Eesti Dorbek, Martin 1,94 m 21.01.1991 BC Kalev/Cramo
4 33 Eesti Kitsing, Kristjan 2,05 m 11.12.1990 BC Kalev/Cramo
2 13 Eesti Kitsing, Kaspar 1,98 m 25.07.2001 TalTech/OPTIBET
4 14 Läti Raimo, Zigmars 2,02 m 14.11.1997 BK Liepaja (LAT)
5 30 Läti Meiers, Martins 2,08 m 30.03.1991 WKS Slask Wroclaw (POL)
1 50 Ukraina Kovliar, Oleksandr 1,91 m 26.06.2002 Tartu Ülikool Maks & Moorits
Peatreener

Heiko Rannula

Abitreener(id)

Indrek Reinbok Brett Nõmm


Legend
  • (C) Meeskonna kapten
  • (INJ) Vigastatud


Meeskondlikud saavutused[muuda | muuda lähteteksti]

  • Eesti Meistriliiga võitja: 12
    • 2005, 2006, 2009, 2011, 2012, 2013, 2014, 2016, 2017, 2018, 2019, 2021
  • Eesti Karika võitja: 9
    • 2005, 2006, 2007, 2008, 2015, 2016, 2017, 2020, 2022
  • Balti liiga põhihooaja parim koht: 3
    • 2009

Individuaalsed saavutused[muuda | muuda lähteteksti]

Korvpalli Meistriliiga kõige väärtuslikum mängija

Korvpalli Meistriliiga finaaliseeria kõige väärtuslikum mängija

Korvpalli Meistriliiga aasta treener

Balti liiga kõige väärtuslikum mängija

Balti liiga kuu parim mängija

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Eesti Korvpalliliit. "1998/1999 G4S Korvpalli Meistriliiga meeskonnad".
  2. Eesti Korvpalliliit. "Võistkond Canon ENM".
  3. Eesti Korvpalliliit. "1998/1999 G4S Korvpalli Meistriliiga põhiturniir".
  4. Eesti Korvpalliliit. "1998/1999 G4S Korvpalli Meistriliiga play-off mängud".
  5. Eurobasket.com. "BC KALEV/CRAMO TALLINN ajalugu" (inglise).
  6. Eesti Päevaleht. "Kohmakat nime Ehitustööriist asendab särav BC Kalev".
  7. Eesti Korvpalliliit. "2005/2006 SEB Ühispanga Korvpalli Meistriliiga meeskond BC Kalev/Cramo". Valida vasakust rippmenüüst 2005/2006 hooaeg.
  8. Eesti Korvpalliliit. "2005/2006 Karikavõistlused" (PDF). Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 1. märts 2006. Vaadatud 9. detsembril 2011.
  9. Eesti Korvpalliliit. "2005/2006 SEB Ühispanga Korvpalli Meistriliiga põhiturniir". Valida vasakust rippmenüüst 2005/2006 hooaeg.
  10. 10,0 10,1 Eesti Korvpalliliit. "2005/2006 SEB Ühispanga Korvpalli Meistriliiga play-off ajakava". Valida vasakust rippmenüüst 2005/2006 hooaeg.
  11. Eesti Korvpalliliit. "2005/2006 SEB Ühispanga Korvpalli Meistriliiga viies finaalmäng". Valida vasakust rippmenüüst 2005/2006 hooaeg.
  12. Eesti Olümpia Komitee. "2005/2006 SEB Ühispanga Korvpalli Meistriliiga viies finaalmäng". Originaali arhiivikoopia seisuga 24. mai 2012. Vaadatud 9. detsembril 2011.
  13. Eesti Korvpalliliit. "2005/2006 SEB Ühispanga Korvpalli Meistriliiga seitsmes finaalmäng". Valida vasakust rippmenüüst 2005/2006 hooaeg.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]