Axel Roosmann

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Axel Bernhard Rossman)

Axel Bernhard Roosmann (ka Rossman, Rosmann, Roosman; 14. august 1899 Tartu22. veebruar 1974 Toronto) oli eesti graafik, kes põhiliselt tegeles graafilise disainiga.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Axel Roosmanni pärines trükitöölise perekonnast, tema isa August Rossmann oli aastatel 1923–1932 Tallinna Kunsttööstuskooli trükitöö meister.

Axel Roosmann oli väljaõppinud litograaf, kes alustas sel alal õpinguid 1913. aastal Riias ja jätkas hiljem Petrogradis. Kui tuli tagasi Eestisse, astus ta vabatahtlikuna Vabadussõtta, kus teenis topograafina. 1922. aastal õppis Tallinna Kunsttööstuskoolis.[1] Hiljem töötas ta üheksa aastat Tallinnas Riigi Trükikojas litograafina ja hiljem vabakunstnikuna, olles kavandanud ka näituse paviljone.

Kuna tema ema oli saksa soost, sai perekond emigreeruda 1941. aastal Saksamaale. Sõja lõppedes siirduti edasi Rootsi Stockholmi, kus neil oli sugulasi. 1966. aasta detsembris asus ta elama Kanadasse Torontosse.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on kujundanud järgmiste ajakirjade esikaasi:

Ta tegi õli- ja akvarellmaale ning kujundas Eesti marke. On kujundanud hulga plakateid, postkaarte, eksliibriseid, reklaamplakateid ja pakendeid. Paljud pakendid olid edukad võistlustööd. Samuti on ta illustreerinud rohkearvuliselt raamatuid ja kujundanud Eesti esimesi mängukaarte[2].

Tema karikatuure avaldati ajakirjades Vaba Eestlane, Kodanik Mats ja Tallinna Elu.

Muid töid:

  • Tuli tuha all: Eesti metsavendade vabadusvõitlus sõnas ja pildis. Graafika: Axel Roosman. Koostanud [ja välja andnud]: Eesti Rahvuslaste Kogu Kanadas, Toronto, 1976 (jäi lõpetamata, valmis üheksa graafilist lehte kahekümne viiest ettenähtust)
  • Valimik Axel Roosman'i graafikat 1918–1940. Stockholm, 1980

Viited[muuda | muuda lähteteksti]