Autoportree Saskiaga

Allikas: Vikipeedia
"Autoportree Saskiaga"
Rembrandt, 16351636
õli lõuendil
131 × 161 cm
Dresdeni Maaligalerii

"Autoportree Saskiaga" on Rembrandti maal.

Rembrandt tegi selle töö, et esitada isiklik versioon kadunud poja kohta, keskendudes tegelase eluperioodile, mille täitsid isalt saadud vara raiskamine ja mitmesugused kiusatused, kaasa arvatud alkohol ja prostituudid. Modellideks on Saskia van Uylenburgh ja Rembrandt ise. Seda võtet kasutasid Jan Steen ja mitmed teised kunstnikud, et muuta stseen vaatajale lähedasemaks.

Rembrandti on kujutatud noore pidutseva mehena ning Saskiat prostituudina, kes leplikult talub oma kaaslase vulgaarset käitumist. Mees hoiab põlvel istuvat naisterahvast nii, et oleks lihtsam patsutada tema ümarat tagapoolt. Mõlemad on elegantselt rõivastatud, naisel on väljaõmmeldud siidkleit ja mehel austria-stiilis sulega kübar, mõõk vööl ning põlvpükstega sobiv narmastega kaunistatud vammus. Liiderlik ilme näol ja kasimata hambad paljastatud, tõstab ta klaasi vaatajate terviseks, kobades samal ajal teise käega naise pihta. See kõik räägib pillavast ja uhkeldavast iseloomust.

See on moraliseeriv teos, milles on mitmesugust sümboolikat, nagu näiteks paabulind kui edevuse ning rikkuse kiire kaduvuse sümbol ja tahvel seinal, mis annab teada kogunenud arve suurusest. Mõned uurijad on selles näinud noore abielupaari ekstravagantse elustiili kajastust, mida toetasid Saskia pärandus ja kunstniku tulutoovad tellimused.