AutoCAD

Allikas: Vikipeedia
AutoCAD 2012
Andmed
Tootja Autodesk
Esimene väljalase detsember 1982
Operatsioonisüsteemid MS Windows, Apple OS X & iOS, Google Android
Koduleht http://usa.autodesk.com/autocad/

AutoCAD on raalprojekteerimise rakendus, mida kasutatakse modelleerimiseks ja joonestamiseks. Tarkvara toetab nii 2D- kui ka 3D-vorminguid. AutoCAD-i arendaja ja müüja on Autodesk, Inc.[1], mille looja on John Walker. Esimene versioon tuli turule detsembris 1982. AutoCAD on Autodeski müüduim toode ja juba 1986. aasta märtsiks oli sellest saanud kõige levinum projekteerimistarkvara.

Vastavalt Autodeski andmetele kasutavad praegu AutoCAD-i paljude valdkondade esindajad, näiteks arhitektid, insenerid, projektijuhid jne. 1994. aastaks oli maailmas loodud 750 koolituskeskust, et õpetada huvilisi firma tarkvaratooteid kasutama.[1]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

AutoCAD tuletati programmist Interact, mille tegi Michael Riddle, süsteemi programmeerimiskeeles (SPL). See varajane versioon töötas Marinchip Systems 9900 arvutil ("Marinchip Systems" kuulus Autodeski kaasloojatele John Walkerile ja Dan Drake'ile). Walker maksis Riddle'ile selle tehnoloogia eest 10 miljonit USA dollarit.

Kui Marinchip Software Partners (hiljem tuntud Autodeskina) moodustus, otsustasid omanikud Interact ümber kirjutada C ja PL/1 programmeerimiskeeltesse. PL/1 versioon oli edutu, aga C versioon oli tolle aja kõige keerulisem programm, mis selles keeles kirjutatud oli. AutoCAD pidi töötama "Lattice'iga", et uuendada C-d, lubades AutoCAD-il joosta.[2] Varasemates AutoCAD-i versioonides kasutati keerukamate kujundite koostamiseks selliseid lihtsaid elemente nagu jooned, murdjooned, ringid, kaared ja tekst. Alates 1990. aastate keskpaigast on AutoCAD-is toetatud ka keerukamad kujundid, kasutades C++ rakendusliidest (API).

Tänapäevane AutoCAD sisaldab täielikke kehade ja 3D-modelleerimise tööriistu. 2007. aasta väljaandega tulid paremad 3D-modelleerimise vahendid, mis tagasid parema navigeerimise 3D-kujutistega töötamisel. "Mental ray" mootor lisas paremad valgustusefektid visualiseerimisele, millega saab kvaliteetselt visualiseerida. AutoCAD 2010 lisas parameetrilise funktsionaalsuse ja võrkmodelleerimise.

Viimased AutoCAD-i väljaanded on AutoCAD 2014, mis on 28. Windowsi-põhine ja AutoCad 2013 for Mac, mis on 3. Maci[3] jaoks tehtud AutoCAD-i väljaanne.

Disain[muuda | muuda lähteteksti]

Failivormingud ja versioonid[muuda | muuda lähteteksti]

AutoCAD-i failid salvestatakse failinimelaiendiga .dwg, mis tähistab AutoCAD-i põhilist failivormingut. Autodesk hindas 2006. aastal, et nende tarkvaraga loodud aktiivseid dwg-faile on üle ühe miljardi ja kõikide dwg-failide hulk võib ulatuda üle kolme miljardi.

Keeled[muuda | muuda lähteteksti]

AutoCAD ja AutoCAD LT sisaldavad järgmisi keelepakette: inglise, saksa, prantsuse, itaalia, hispaania, jaapani, korea, hiina lihtsustatud, hiina traditsiooniline, vene, tšehhi, poola, ungari, Brasiilia portugali, taani, hollandi, rootsi, soome, norra ja vietnami. Keelepaketiti võib tõlkimise ulatus varieeruda täielikust tõlkest kuni ainult dokumentatsiooni tõlkeni.

Laiendused[muuda | muuda lähteteksti]

AutoCAD toetab mitut tüüpi rakendusliideseid (API-sid), millega on võimalik automatiseerida ja muuta tööriistu käepärasemaks, näiteks AutoLISP, Visual LISP, VBA, .NET ja ObjectARX. ObjectARX on C++ teek, mis oli ka baasiks:

  • toodetele, mis suurendavad AutoCAD-i funktsionaalsust spetsiifilises ülesannetes;
  • selliste toodete loomisel nagu AutoCAD Architecture, AutoCAD Electrical, AutoCAD Civil 3D;
  • kolmandate osapoolte AutoCAD-il baseeruvad rakendused.

Erialased versioonid[muuda | muuda lähteteksti]

Autodesk on välja töötanud ka erialaspetsiifilisi versioone, näiteks AutoCAD Architecture (varem: Architectural Desktop), mis lubab arhitektidel joonestada 3D-objekte, näiteks seinu, uksi ja aknaid, paremate tööriistadega, mitte ainult joonte ja ringidega. Nende vahenditega on võimalik anda objektidele väärtushinnanguid, millest hiljemalt on võimalik määrata lõpptoote hinda, vajalikke materjale selle toote valmistamiseks ja ka muid tegureid, mida vajatakse selle toote või objekti valmistamisel. Täiendavate tööriistadega saab luua 3D-mudelist 2D-jooniseid. Sarnaselt toetavad Civil Design, Civil Design 3D ja Civil Design Professional andmespetsiifilisi objekte, lihtsustades sellega standardseid tsiviilehituses kasutatavaid arvutusi ja plaanide esindusi. Civil 3D oli algselt välja töötatud Softdeski (algselt DCA) poolt AutoCAD-i lisamooduliks. Autodesk ostis Softdeski ja Civil 3D arendati edasi.

Muid variante[muuda | muuda lähteteksti]

AutoCAD LT[muuda | muuda lähteteksti]

AutoCAD LT on AutoCAD-i odavam versioon, milles on vähem võimalusi. Esimene väljaanne ilmus 1993. aasta novembris. Autodesk arendas selle selleks, et neil oleks võimalik pakkuda odavamas hinnaklassis CAD tarkvara. AutoCAD LT hind oli 495 USA dollarit, mis tähendas, et sellest sai Autodeski esimene alla 1000 USA dollari maksev toode. Seda saab osta nii arvutipoodidest, kui ka otse Autodeski käest (AutoCAD-i on võimalik osta ainult Audodeski ametlikest poodidest). 2011. aasta AutoCAD LT MSRP väljaandega on hind tõusnud 1200 USA dollarini. Kuigi AutoCAD-i ja AutoCAD LT vahel on sadu erinevusi, tuuakse välja vaid mõned olulisemad erinevused.[4]

  • 3D-võimekus: AutoCAD LT-l puudub võimalus luua, visualiseerida ja formuleerida 3D-mudeleid. Samuti puudub ka 3D-printimise võimalus.
  • AutoCAD LT-d ei saa kasutada võrgu kaudu mitmes arvutis.
  • AutoCAD LT ei toeta kohandamist LISP, ARX-i ja VBA abil.
  • CAD standardsed juhtimise tööriistad.

AutoCAD WS[muuda | muuda lähteteksti]

Mall:Multiple image

AutoCAD WS on esimene Autodeski toodetud AutoCAD-i mobiiliversioon; see toodi turule 2010. aastal. Mobiilirakendus võimaldab registreeritud kasutajatel vaadata, muuta ja jagada oma tööd kõikjal, kuhu ka nad lähevad.[5] Rakendust on võimalik alla laadida App Store'ist iOS-i kasutajatel, Google Playst ja Amazon Appstore'ist Androidi kasutajatel. Nii Androidi kui ka iOS-i versioonid lubavad kasutajatel salvestada oma faile nii võrguühendusega kui ka võrguühenduseta.[6] Autodesk on alustanud oma tarkvara kasutajate jooniste mudelite faile hoiustama veebis 3 GB mahus pilves, alustades AutoCAD WS tarkvaraga, mis on saanud uuema lahenduse – Autocad 360.[7]

Autodesk andis mobiilirakenduse iOS-i jaoks välja septembris 2010.[8] See oli nende mobiilirakenduse turunduskampaania algus. Sellest ajast saati on nende tarkvara laienenud iPhone'ilt iPod Touchile, iPadile, Androidi-telefonidele ja Androidi-tahvelarvutitele.[9] AutoCAD WS-i rakendusel on palju AutoCAD-i arvutiversiooni võimalusi, kuid mitte kõikide valdkondade omi. Rakendus võimaldab kasutada jooni, ringe ja paljusid muid kujundeid. Tekst ja kommentaariväljad on toetatud omadused, samuti ka värvid, kihid ja mõõtmised on rakenduses kättesaadavad. Versiooniga 1.3, mis anti välja 17. augustil 2011, lisati järgmised funktsioonid: kihi läbipaistvus, pindala mõõtmine ja failihaldus.[5] Mobiilirakenduses on toetatud nii kuva vertikaal- kui ka horisontaalpaigutus.

Autodesk teatas, et nad annavad Androidi-versiooni välja 20. aprillil 2011.[6] Androidi- ja iOS-i versioonidel on samad üldised funktsioonid, kuid Androidi-versioonil on lisaks mõni ainulaadne omadus. Näiteks saab teatud tekste sisestada häälkäskude abil – seda võimalust iOS-i-versioonil ei ole.

Õppeversioonid[muuda | muuda lähteteksti]

Autodesk pakub õpilastele ja õpetajatele 36 kuu pikkust tasuta õppelitsentsi. Õppeversioon on põhimõtteliselt identne kommertsversiooniga, kuid on üks erinevus. Õppeversiooniga loodud DWG-failidel on seatud nn "õppeversiooni lipp". Kui selline DWG-fail prinditakse mistahes AutoCAD-i (õppe- või kommerts-) versiooniga, siis väljundi igal küljel on märge, et on tegemist õppeversioonis tehtud failiga. Õppeversioonis tehtud faile ei tohi kasutada äriotstarbel. Õppeversiooni objektid "nakatavad" kommertsversiooni DWG-faili, kui neid imporditakse.[10]

Pordid[muuda | muuda lähteteksti]

Microsoft Windows[muuda | muuda lähteteksti]

2012. aasta väljaanne ei toonud endaga kaasa suuri muudatusi, kuid tehti pisemaid arendusi. Pisemaid täiendusi tehti 3D-võimekuse parandamiseks ja lisati uusi tööriistu programmi tööviljakuse suurendamiseks.[3] Nendeks muutusteks oli paranenud lõuendi kontroll, paranenud 3D-mudeli manipulatsioon ja muud vähemmärgatavad lisad.[3] Pärast AautoCAD 2011 for Mac väljaandmist puudusid Windowsi versioonist mitmed funktsioonid, mis leidusid Macil. Need funktsioonid toodi selle uuendusega ka Windowsi kasutajatele. Et saavutada parem 3D-mudeli manipulatsioon, tõi Autodesk turule uue lisaseadme Autodesk Inventor Fusion. See lubab kasutajatel otse avada ja muuta 3D-mudeleid ilma, et peaks enne oma töö käsitsi salvestama ja eksportima. Kui kasutaja on oma mudeli muutmise lõpetanud, avab lisaseade uuendatud versiooni AutoCAD-is. Autodesk on otsustanud, et nad lubavad kasutajatel osta lisaseadmeid otse AutoCAD 2012 programmi kaudu.[11] Uue versiooniga tulid ka uued süsteeminõuded ja soovitused selleks, et AutoCAD 2012 jooksutada.[12]

Mac OS[muuda | muuda lähteteksti]

1994. aastal lõpetas Autodesk Apple'i arvutite toetamise. Sellele järgnenud aastatel ei avaldatud ühtegi Macintoshiga ühilduvat versiooni. 2010. aastal teatas Autodesk, et hakkab uuesti Apple Mac OS X tarkvara toetama.[13] Enamiku 2012 Windowsi versiooni funktsioonidest võib leida ka 2012 Maci versioonist. Põhiline erinevus on kasutajaliidestes. Liides on välja töötatud nii, et kasutajad, kes on harjunud Apple OS X tarkvaraga, peaksid seda sarnaseks teiste Apple'i rakendustega.[8] Autodesk on välja töötanud funktsioone, mis kasutaksid täies mahus ära Apple'i puutepadja ja OS X Lion täiskuvarežiimi.[8][9] AutoCAD 2012 for Mac toetab nii muutmist kui ka salvestamist DWT-failivormingus, mis võimaldab neid faile kasutada mitmel platvormil.[9] Praegu toetab AutoCAD 2012 Mac OS 10.6.4 ja uuemaid versioone.[14]

AutoCAD LT on saadaval Mac App Store'is 899,99 USA dollari eest. AutoCAD 2012 for Mac on võimalik osta ainult Autodeski kodulehelt, kuna selle hind on 3995 USA dollarit[13], aga Mac App Store'is on lubatud suurim hind 999 USA dollarit.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 "Autodesk, Inc". FundingUniverse. Lendio. 2012.
  2. Auto file, CH: Fourmi lab.
  3. 3,0 3,1 3,2 Cohn, David (1. juuli 2011). "AutoCAD 2012 Review: Software Provides a Wealth of Improvements". DE Desktop Engineering. Originaali arhiivikoopia seisuga 8. jaanuar 2012. Vaadatud 23. jaanuaril 2013.
  4. http://images.autodesk.com/adsk/files/autocad_lt_2011_faq.pdf
  5. 5,0 5,1 Autodesk. "AutoCAD WS". iTunes Preview. Apple.
  6. 6,0 6,1 Ozler, Levent. "AutoCAD WS for Android". Dexigner. Dexigner Network.
  7. Thomson, Iain. "Autodesk Shifts Design Apps to the Cloud". The A Register. The A Register.[alaline kõdulink]
  8. 8,0 8,1 8,2 Ozler, Levent. "AutoCAD for Mac 2012: Built for Mac OS X Lion". Dexigner. Dexigner Network.
  9. 9,0 9,1 9,2 Ozler, Levent. "AutoCAD for Mac and AutoCAD WS application for iPad and iPhone". Dexigner. Dexigner Network.
  10. http://docs.autodesk.com/ACD/2011/ENU/filesAUG/WS1a9193826455f5ffa23ce210c4a30acaf-6050.htm
  11. Ozler, Levent. "Companion Apps Now Available in AutoCAD 2012". Dexigner. Dexigner Network. Vaadatud 30. septembril 2011.
  12. http://www.usesoft.ee/autodesk/acad2012.htm[alaline kõdulink]
  13. 13,0 13,1 Clark, Don. "Autodesk Adopts Apple App Store for Mac Software". The Wall Street Journal.
  14. "System Requirements Mac 2012". Autodesk.
Viitamistõrge: <references>-siltide vahel olevat <ref>-silti nimega "aUTxL" ei kasutata eelnevas tekstis.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]