Austrid

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib mereannist; loomaperekonna kohta vaata artiklit Auster.

Austrid taldrikul koos sidruni ja võiga

Austrid on mitut liiki, peamiselt austerkarplaste hulka kuuluvad söödavad limused.

Austrite söömine[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Austrite hooaeg

Austreid süüakse üldjuhul vaid kalendrikuudes, mille eestikeelses nimetuses esineb r-täht, ehk 1. septembrist kuni 30. aprillini.

Suvekuudel austrid koevad ning nende limuskehasid täidab suurem kogus toksiine. Samuti esinevad suvel suuremad võimalused nakatuda veeõitsenguga seotud vohamisega kaasnevatesse viirustesse või Vibrio parahaemolyticus'e ja Vibrio vulnificus'e bakterinfektsioonidesse, millest viimane on ühel juhul viiest surmav.

Tooreste (aurutamata, keetmata, praadimata või röstimata) ning eriti aegunud austrite, mida võib elujõus austritest olla raske eristada, söömine (eriti suvel) on seega tervisele vastunäidustatud või elule ohtlik.

Kõvasti sulgunud kahepoolmelisi kodasid avatakse ettevaatlikult spetsiaalsete noataoliste abivahenditega. Austrite söömisel hinnatakse eelkõige värskust kui ka pehmust või mahedust. Sageli maitsestatakse austreid sidrunimahlaga. Hapniku juurdepääsuga jahedas või jäävannis hoitud elusad austrid surevad alles kodade avamisel või närimisel ja allaneelamisel.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]