Asta Riivald

Allikas: Vikipeedia

Asta Riivald (aastani 1940 Asta Jurich; 19. veebruar 1917 Tallinn16. detsember 2014 Morgantown) oli eesti pianist.

Ta alustas klaveriõpinguid 6-aastaselt, astus 1929. aastal Tallinna Konservatooriumisse Theodor Lemba klaveriklassi algkursusele ja lõpetas konservatooriumi 1937. aastal (Theodor Lemba klassis) helikunstniku diplomi ja kutsetunnistusega. Aastatel 19381939 täiendas ta ennast Pariisi Konservatooriumi (Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris'is) Magda Tagliaferro juures; ta innustus seal uuemast Euroopa muusikast. Seejärel jätkas ta õpinguid Tallinna Konservatooriumis muusikapedagoogika ja oreli erialal (Artur Kapi klassis).

Ta töötas teatris Estonia ooperi- ja Rahel Olbrei balletilavastuste repetiitorina ning Made Pätsi laulustuudios klaverisaatjana.

Emigreerus märtsis 1941 Saksamaale. Aastatel 19441946 oli peamiselt abikaasa Heinz Riivaldi klaverisaatjana ja aastast 1946 töötas Geislingeni Geislingeni põgenikelaagris, kus oli paljude solistide, sealhulgas Hubert Aumere ja Carmen Prii klaverisaatja ning sealses eestlaste koolis inglise keele õpetaja. Aastal 1950 siirdus ta koos abikaasa ja lastega USA-sse, kus ta algul elas New Jerseys Seabrooki aedviljatööstuse territooriumil ning töötas raamatupidajana ja pianistina, andes ühtlasi klaveritunde. Hiljem oli ta klaverisaatja USA idaranniku linnades. Aastatel 19592003 elas ta Lakewoodis, töötas 26 aastat kardioloogi juures ning oli Lakewoodi Eesti Ühingus solistide klaverisaatja ja segakoori juht, ühtlasi ka Lakewoodi Püha Vaimu koguduse organist.