Arutelu:Vuajerism

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Vuajerism väljendub inimese psüühilises vajaduses vaadata pealt teisi inimesi kohatutes olukordades. Enamasti peetakse vuajerismi all silmas seksuaalsete või inimese privaatsfääri kuuluvate toimingute salajast pealtvaatamist.

Olgu, vuajerism väljendub vajaduses. Aga mis see vuajerism siis on? Teisest lausest saame teada, et vuajerismi all peetakse silmas pealtvaatamist. Kas siis pealtvaatamine väljendub vajaduses?
Ja veel, mis tähendab "kohatutes olukordades"? Andres 15. märts 2006, kell 11.06 (UTC)
Kohatud on ebasobivad, ebasündsad. Olukord on situatsioon. Tavatähendused. Vuajerism väljendub pealtvaatamises, see oleks täpsem. "Silmas pidamisega" määratletud vuajerismi kui kompleksi vms definitsioon on muidugi ise vuajerestlik, seda küll. Ausalt ütelda, ma ei tea, kuidas psühholoogid neid sõnu täpselt kasutavad, aga sümptom ja kompleksi kirjeldus ei saa olla samad. --Kamma 15. märts 2006, kell 11.29 (UTC)
Eeldan, et jutt on sellest, et "kohatutes olukordades" on need, keda pealt vaadatakse (mõeldav on ju, et vuajöör ise on "kohatus olukorras"). Sõnaraamatudefinitsioon sõnale "kohatu" on EKSS-i järgi 'mingisse olukorda sobimatu v. koguni ebasünnis'. Minu meelest siit ei selgu, et mis tähendab "kohatu olukord". Kohatus ise on ju suhestatud olukorraga. Praegu tuleb välja, et kohatu olukord on see, mis mingisse olukorda ei sobi. See tundub mulle arusaamatu. Mis puutub ebasündsusesse, siis arvan, et ebasündsaks muudab olukorra pealtvaatamine, aga selles, mida pealt vaadatakse, ei ole tavaliselt iseenesest midagi ebasündsat.
Kindlasti väljendub vuajerism pealtvaatamises. Vajadus on ise teoreetiline objelt, aga miks ei võiks üks teoreetiline objekt väljenduda teises. Tuleks aga kindlasti öelda, millisesse kategooriasse vuajerism kuulub, mis ta ise on. Andres 15. märts 2006, kell 12.39 (UTC)
Püüdsin midagi kokkuvõtvat parafiiliate alla kirjutada. Et mis teor. objekt see siis on. --Kamma 15. märts 2006, kell 16.49 (UTC)

Vuajerism ei pruugi alati olla tahtlik, vaid inimene võib sattuda nägema mõnda avalikkusele mitte mõeldud stseeni, mis ta tähelepanu köidab. Kui ta jääb seda pealt vaatama ega anna endast märku, võib sellist käitumismalli nimetada vuajerismiks. Kui toiming on seksuaalse alatooniga, siis sel juhul kaasneb vuajerismiga sageli masturbeerimine.

Siin tuuakse näide just kui juhuslikust pealtvaatamisest, aga kohe läheb jutt käitumismallile, mis ei ole ju juhuslik. Esimene lause paistab implitseerivat ühekordset käitumist. Kas see võib olla vuajerism? Vaevalt. Andres 15. märts 2006, kell 17.09 (UTC)
Õigemini, kalduvus võib ju väljenduda ka ainult üks kord, aga kuidas selle ühe korra põhjal otsustada kalduvuse olemasolu üle? Andres 15. märts 2006, kell 17.11 (UTC)
Ei tea, kuidas otsustada ja sellel pole antud juhul tähtsust. Võimalik, et üks kord ilmutudes pole tegemist veel vuajerismiga, vaid selle ühe sümptomiga. Pealtvaatamisest mitte märku andmine ei pruugi, muide, olla tahtlik. --Kamma 15. märts 2006, kell 17.30 (UTC)

Ja jällegi, on öeldud, et vuajerism väljendub kalduvuses. Aga mis asi ta ise on? Andres 15. märts 2006, kell 17.12 (UTC)

Mis vuajerism jms on, seda püüdsin ütelda parafiiliate all. --Kamma 15. märts 2006, kell 17.30 (UTC)

Pole kindel, kas seksuaalsuunitluse häire ja parafiilia on sama asi.

Mulle tundub, et RHK ametlik (?) tõlge on ebaõnnestunud, sest tendentsi asemel oleks õigem rääkida kalduvusest. Andres 16. märts 2006, kell 07.03 (UTC)

Samas tõlkes: masturbatsioonile, mida tehakse. Eesti keeles ei öelda, et masturbatsiooni tehakse. Ehk on lubatud originaalist teisiti tõlkida. Andres 16. märts 2006, kell 07.05 (UTC)