Arutelu:Vollastoniit

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Ränioksiidi sisaldus muudab vollastoniidi keraamilistes massides oluliseks lahjendajaks.

Ma ei saa aru, mis see tähendab. Siim 3. veebruar 2007, kell 20:55 (UTC)

Vollastoniit lisab põletatud esemetele vastupidavust ja vähendab kahanemisprotsenti.

Mis see kahanemisprotsent on? Siim 4. veebruar 2007, kell 17:19 (UTC)

Kahanemisprotsent on see, kui savimass põletuse käigus kokku tõmbub (muutub oma mõõtmetelt mõne protsendi võrra väiksemaks) ja mida väiksem kahanemisprotsent on seda parem - see võimaldab (vajadusel) teha paremini mingitele mõõtmetele vastavad või kuskile sobituvaid keraamilisi esemeid.
Küsimus lahjendaja kohta viis mu aga mõttele, et oleks vaja artiklit lahjendaja (keraamika).
Nimelt on ränioksiid üks lisaaineid, mis toimib keraamilistes massides lahjendajana. Lahjendaja on aga aine, mis keraamilisse massi viiduna aitab tõsta keraamiliste esemete tulekindlust ja parandada mitmeid omadusi, nagu kahanemisprotsenti, tõsta kõvadust ning vastupidavust ja vähendada võimalikku deformeerumist. iffcool 5. veebruar 2007, kell 21:39 (UTC)
Kuni artiklit keraamilise lahjendaja kohta pole, tuleks see lause teisiti sõnastada, sest nagu ma su jutust aru saan, ei ole siin lahjendamisega midagi tegemist? Siim 8. veebruar 2007, kell 19:54 (UTC)
Ränioksiid ja vollastoniit on ju erinevad keemilised ained. Ega see, et vollastoniit sisaldab nii räni kui ka hapnikku, ei tähenda veel, et ta omab ränioksiidi omadusi. Minu jaoks jääb asi väga segaseks. Siim 8. veebruar 2007, kell 19:54 (UTC)