Arutelu:Viikingiaeg

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Välja võetud materjal[muuda lähteteksti]

Skandinaavlaste endi teadvuses on viikingiaeg kuulsusrikas periood, mil nende esivanemad välismaal suuri tegusid tegid. Ka viikingite kodumaad arenesid tohutu kiirusega: loodi Taani ja Norra, kujunemas oli Rootsi riik, võeti vastu ristiusk, tekkisid linnad ja toimus palju muud, mis pani aluse tänapäeva Skandinaaviale.

Sel perioodil rändasid Euroopa meredel ja jõgedel viikingid, kes valdavalt tegelesid kaubitsemise ja sõjandusega. Traditsiooniliselt ongi viikingeid kujutatud ühekülgselt - viikingid tulid laevadel, mõõgad käes, ja tegid veretööd: riisusid kirikuid, pressisid raha välja, sõdisid, tapsid ja võtsid inimesi vangi. Sellise pildi lõid tolleaegsed Lääne-Euroopa kirjaoskajad mungad, kes kaldusid üles tähendama just erakorralisi ja vägivaldseid sündmusi. Keskajal arendasid võimendasid seda ka jutuvestjad ja ajaloolased, muuseas jõulist rahvuslikku identiteeti otsivad Islandi saagade kirjutajad.

välja võetud teksti arutelu[muuda lähteteksti]

Kas see tekst on ka kopipeist? Mis sellel kaubanduslikul ja nii-mitte-sõjalisel lähenemisel viga on ? suwa 20. oktoober 2009, kell 16:42 (UTC)

Kurb kinnitada, et seegi on kopipeist, seekord siit. Taivo 20. oktoober 2009, kell 16:50 (UTC)
ok, Else Roesdahl, Viikingite maailma hiilgus, LK 6 suwa 20. oktoober 2009, kell 17:10 (UTC)
Keegi kel viitsimist võiks selle kopipeisti välja visata või korda teha.--WooteleF 28. oktoober 2009, kell 17:15 (UTC)

Välja võetud: Eestis peetakse viikingiaja lõpuks tavaliselt 13. sajandi esimest poolt. See vastab nooremale rauaajale.

Eestis loetakse viikingiajaks pigem siiski keskmise rauaaja lõpp-perioodi ja mitte nooremat rauaaega e siis Eesti viikingiaeg peaks samuti olema 8.-11. sajand. Iseasi on see "eesti viikingite" ja "idaviikingite" teema, aga need ei käi niikuinii üldise viikingiaja alla. Athanasius Soter 6. august 2011, kell 13:01 (EEST)[vasta]

Paranda siis. Andres 6. august 2011, kell 13:41 (EEST)[vasta]

"Laibakalmistu" on puhas tautoloogia, kas tõesti on selline ametlik termin? Kuriuss 24. jaanuar 2018, kell 12:01 (EET)

Termin on olemas. Kalmistud võivad olla kas laibamatustega või põletusmatustega. --Minnekon (arutelu) 24. jaanuar 2018, kell 12:56 (EET)[vasta]