Arutelu:Vastupanuliikumine

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kas tõesti on vastupanuliikumine seotud vaid II maailmasõjaga? Siim 20:59, 9 Apr 2005 (UTC)

Mäletan, et isegi vaidlesin kunagi oma ajalooõpetajaga sel teemal, tema oli minu hinnet kärpinud, põhjusel et tahtsin vastupanuliikumist laiemalt vaadelda. Paistab, et Teise ilmasõja võitjariikide ajalookäsitlus on selle mõiste okupeerinud. Eesti entsüklopeedia ütleb, et "okupeeritud alade elanikkonna ... tegevus ... eelkõige ... II maailmasõja ajal". EE järgi pani vastupanuliikumine vastu ikka Saksamaa liitlastele, ukrainlased panid sinna sekka vahelduseks vastu ka punasele vastupanuliikumisele ja ainult Eestis oli N. Liidu okupatsiooni vastane vastupanuliikumine. Lõpetuseks räägitakse siiski ühe lausega vastupanuliikumisest laiemas tähenduses -- vastustab türanlikku, ebaseaduslikku või põhiseadusvastast võimu rakendamist. Nõnda siis ei ole progressiivse inimkonna osa suhtes võimalik vastupanuliikumist harrastada. --Ker 21:47, 9 Apr 2005 (UTC)
Muidu on kõik õige, aga vastandus türanlik-progressiivne on siiski natuke imelik. Progressiivne-regressiivne ja türanlik-õiglane peaks olema üldiselt kasutatavad vastandused. Ehk siis see "progressiivne" tuleks "õiglase"ga asendada.--Tvali 12:49, 10 Apr 2005 (UTC)
  • Vastupanuliikumine kitsamas tähenduses on seotud ainult II maailmasõjaga, laiemas tähenduses võib see tähendada igasugust vastupanu liikumist vana-ajast tänapäevani, näiteks kasvõi iirlaste vastupanu inglise vallutajatele keskajal, aga see kõik ei mahu vist ühte artiklisse ära?
Selles artiklis tuleb eelkõige rääkida vastupanuliikumise üldisest mõistest. Kui kõik ära ei mahu, siis tuleb konkreetsetest vastupanuliikumistest rääkida spetsiaalsetest artiklites. Andres 15:00, 10 Apr 2005 (UTC)

Kui mina artikli vaidlustasin, siis mina ka otsustan, millal vastav mall eemaldada. Tuleb rääkida vastupanuliikumisest üldse ja siis mainida, et seda sõna võidakse kasutada ka kitsamas tähenduses. Praeguse sisu juures ei tohiks linke teistele vikidele olla. Siim 15:30, 10 Apr 2005 (UTC)

  • Isalik toon!
  • Andresele: See ongi spetsiaalne artikkel. Vastupanuliikumine (kitsamas tähenduses) ongi konkreetne vastupanu liikumine (laiemas tähenduses).
Artikli pealkiri on "Vastupanuliikumine". Seetõttu on möödapääsmatu rääkida vähemalt artikli alguses vastupanuliikumise üldisest mõistest. Jutt ei ole mitte laiemast ja kitsamast tähendusest, vaid vastupanuliikumise mõistest ja konkreetsetest ajaloolistest vastupanuliikumistest. Andres 16:19, 10 Apr 2005 (UTC)
Võtsin vaidlustamine maha. Ma ei ole artikliga rahul, aga ei viitsi tegelda teemaga, mis huvi ei paku. Siim 16:45, 10 Apr 2005 (UTC)

Vastavus saksa vikiga ei ole täpne. 8. jaanuar 2009, kell 13:17 (UTC)~


EAM on täpsustusleht. Andres (arutelu) 18. september 2016, kell 12:44 (EEST)[vasta]

Vabadusvõitlus[muuda lähteteksti]

Siia on ümbersuunatud vabadusvõitlus aga EKSS järgi on see võitlus oma vabaduse eest, mitte vastupanuliikumine. --Tiia (arutelu) 21. juuni 2017, kell 04:17 (EEST)[vasta]

Eestlaste muistne vabadusvõitlus EE-s, seega teen ümbersuunamise artiklile Eestlaste muistne vabadusvõitlus, seni kui pole kedagi, kes selle lahti kirjutab. --Tiia (arutelu) 21. juuni 2017, kell 04:25 (EEST)[vasta]