Arutelu:Vanaaeg

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Milliste muudatustega seostati vanaaja lõppu ja keskaja algust?

Miks üldse peavad vanaaja ajalised piirid kõigis maades olema ühesugused? Andres 22:38, 28 Mar 2004 (UTC)


Mul on kodus õpik VI klassile nimega Keskaeg, seal on kirjas nii:

Sündmusterikas ja tormiline V sajand läheneb lõpule. Orjade ka koloonide ülestõusudest nõrestatud Lääne-Rooma riik langes 476. aastal "barbarite" purustavate hoopide all. Orjus, mis oli takistanud majanduse ja kultuuri arengut, varises kokku.

Sellega lõppes vanaaeg. Algas keskaeg - 12 sajandi ajalugu, nende sajandite ajalugu, mis eraldavad vanaaja lõppu uusaja algusest.

Vanaajal elasin inimesed ürgkoukogukondliku ja orjandusliku korra ajal. Keskajal oli suurem osa rahvast asendunud orjandusliku korra feodaalkorraks.

Selline ajajoon on seal õpikus..


Uusim aeg

XX
Meie
       
aja arvamine
Uusaeg

XIX

XVIII
XVII
XVII
Keskaeg
XVII

XVI

XV

XIV

XIII

XII

XI

X

IX

VIII

VII

VI
V
V
Vanaaeg
V

IV

III

II

I

I
Enne
       meie 
aja- arvamist

II
.....
III


Germaanlased vallutasid IV sajandil Lääne-Rooma keisririigi. V sajandiks asusid germaanlased elama kogu Lääne-Rooma riigi territooriumile. Vandaalid - Põhja.aafrikasse, läänegoodid - Hispaaniasse, idagoodid - Itaaliasse, frangid - Galliasse, anglid ja saksid . Britaniasse.

Pärast germaanlaste vallutusi moodustasid vabad talupojadkogukondlased Lääne-Euroopa rahvastiku põhimassi.

jne naine 14:26, 29 Mar 2004 (UTC)

Nõukogude ajaloolased seostasid vanaaja ürgkogukondliku ja orjandusliku korraga (tootmisviisiga), keskaja feodaalse korraga. Muidugi ei ole sündmused eri maades sünkroonis. Vanaaja lõpuks loeti 476 (Lääne-Rooma riigi langus). Muidugi on see tinglik daatum: ega sellest aastast ju ei asendunud orjus pärisorjusega, või kuidas?. Idamaadega oldi hädas: osa ajaloolasi rääkis Marxi eeskujul nn aasia tootmisviisist.
Mul on uduselt meeles, et vanaaja lõpuks on loetud ka 4. sajandi algust, kui kristlus sai Rooma riigis riigiusuks ja riik jaotati ida- ja lääneosaks.
Artikli teksti tuleks panna täiendus selle kohta, millised muutused toimusid, muidu tekst ei ole arusaadav. Andres 18:42, 29 Mar 2004 (UTC)


Kes ja millal võttis mõiste vanaaeg kasutusele?

Mida see praeguses ajalooteaduses tähendab? Ja millises ajalooteaduses. --Ivo Vahur 9. november 2010, kell 09:42 (EET)[vasta]

Kas nad ei võtnud renssansis hoopis mitte kasutusele Rooma riigi (täpsemalt kreeka-rooma kultuuri) aja tähistamiseks mõistet antiik. Mida praegu mõistetaksegi Lääne-Euroopale omase vanaajana.--Ivo Vahur 9. november 2010, kell 09:46 (EET)[vasta]