Arutelu:Väitlus

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Väitluse taotletav lõpp on, et väitlejad teaksid vastava küsimuse õiget vastust ehk vastust. Samuti lõpeb väitlus kahe poole vahelise konsensusega.

Seda tuleks selgemalt sõnastada. Kas jutt on sellest, et vaidlus võib lõppeda kahel viisil, kuid esimene on eelistatav? Kas aga pole nii, et kui õiget vastust kõik teavad, siis on ka konsensus saavutatud? Andres 08:10, 12 Mar 2005 (UTC)

Jah. Mõte on selles, et:

Väitlejad soovivad leida õiget vastust.

Väitlejad lõpetavad väitluse, kui on leidnud konsensuse

Konsensus ei pruugi olla õige vastus, sest võimalik on viga, mida ükski väitleja ei märganud. Samas lõppeb väitlus konsensuse puhul igal juhul. Väitlejad ei taotle vigast konsensust, ent see on võimalik ja väitluse reeglid ei välista seda.

--Tvali 16:58, 12 Mar 2005 (UTC)

Varasem sisu:

Väitlus on diskussiooni ja vaidluse vorm, mille puhul soovitakse saavutada vastust määratletud küsimustele, mis ei sisaldaks ühtegi kummagi väitleja poolt nähtavat viga.

Mõlemad väitlejad püüavad leida vigu, ebatäpsusi ja puudulikkusi vastase väidetes ning argumentides ning nende leidmise korral esitavad vastuväiteid. Väitlejad proovivad leida ka kolmandate isikute seisukohti, tihti kaasates neid väitlusse. Väitluse taotletav lõpp on, et väitlejad teaksid vastava küsimuse õiget vastust ehk vastust. Samuti lõpeb väitlus kahe poole vahelise konsensusega.

Et väitluse eesmärk on selgitada välja õige vastus, ei saa väitlejad tõde väänata ja peavad olema arutlusvõimelised, vastasel korral on tõenäone, et väitlus ei lõpe (sest väitlus saab lõppeda ainult sellega, et jäävad need väited võimalikest vastustest, millega mõlemad väitluse osapooled nõustuvad).

Andres (arutelu) 7. detsember 2015, kell 00:04 (EET)[vasta]