Arutelu:Tristan ja Isolde

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

l e g e n d T r i s t a n i s t ja I s o l d e s t Tristani ja Isolde lugu võib pidada üheks romantilisemaks armastuslooks keskajal. See lugu pajatab sellest, kuidas Cornwalli kuninga Marki orvust õepoeg Tristan saab lahingus raskelt haavata ja rändab Iirimaale, et terk Isolde raviks ta terveks. Pärast seda, kui Cornwalli kuningas kuuleb Tristani lugusid Isoldest, armub ta ning saadab Tristani tagasi Iirimaale, et Isolde kuningale kaasaks meelitada. Isolde nõustub. Tagasiteel Iirimaalt Cornwalli joovad Tristan ja Isolde ekslikult ära armujoogi, mis oli mõeldud hoopis kuningale ja Isoldele. Tristan ja Isolde armuvad ning ülejäänud lugu räägib nende kahe armastusest ja konfliktist kuningaga, kellele mõlemad armunud on truudust vandunud. Loole lisab keerukust Tristani lõpule viimata abielu ühe teise Isoldega - Valgekäsi Isoldega. Legend lõpeb, kui Tristan saab taas teise haavata mürgisest relvast. Ainult Iirimaa Isolde suudaks ta terveks ravida. Tristan kutsub teda enda juurde, leppides kokku märguande, et kui Isolde nõustub tema juurde tulema, siis olgu saabuva laeva puri valge. Kui Isolde keeldub, lehvigu laeva mastis must puri. Isolde tuleb ning valge puri teavitab tema saabumisest, kuid armukadedusest pimestatud Valgekäsi Isolde valetab Tristanile, öeldes et laeva puri on must. Tristan sureb meeleheitest ning kohale sõitnud Isolde võtab endalt elu.


Varasemast redaktsioonist on üle sõidetud. Palun aidake korda teha. Andres (arutelu) 12. märts 2012, kell 14:08 (EET)[vasta]

Tristan ja Isolde on romantiline ja traagiline jutustus ning legend rüütel Tristanist ja iiri printsess Isoldest.

Tristan peab tooma Isolde Cornwalli oma kuningast onu Markile naiseks, kuid reisil tärkab noorte vahel armastus. Isolde laseb oma ustaval sõbral ja teenijal Brangänelil valmistada keelatud kire lunastuseks surmajooki, kuid viimane vahetab selle armujoogi vastu. Tristani onu ja Isolde abielluvad, kuid Tristani ja Isolde tunded teineteise vastu ei kustu.

Enne oli nii. Seda plaanitakse pikemaks kirjutada, panen selle praegu siia. --Epp 12. märts 2012, kell 16:38 (EET)