Arutelu:Tiibeti kunst

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kuidas määratleda tankad siin alajaotuses? sest jaapanis on luulevorm tanka ja kuidas panna link jooksma nii et sattuks pyhade piltide peale ,mitte Jaapani luule-osakonda.--VanemTao 8. november 2006, kell 11:07 (UTC)

Kui Sa tahad seda sõna kasutada, siis kirjuta algul lihtsalt "tanka". Kui tuleb artikkel, siis arutame. Pealkiri Tanka peaks jääma jaapani luulevormile. Pühapildi kohta võiks kirjutada Tanka (pühapilt). Teine võimalus on kirjutada "thanka" või "thangka". Andres 8. november 2006, kell 11:56 (UTC)

See jääb sinu otsustada , sest olen enda eestkeele juba unustanud. Muuseas ma kysisin sinult ,mida tähendab,,,rööpvorm? --VanemTao 8. november 2006, kell 12:41 (UTC)

Vorm, mida kasutatakse samas tähenduses vaheldumisi teise vormiga (põhivormiga) või teiste vormidega.
See ei ole keelevaldamise küsimus. Eesti keeles ei ole minu teada kokku lepitud, millist sõnakuju kasutada, aga tundub, et see sõna on eesti keelde mugandumas ning hakatakse kasutama sõnakuju "tanka". Andres 8. november 2006, kell 12:54 (UTC)

Tõstsin välja lause:

Eraldi võib välja tuua Tiibeti kunstis mõiste ikonograafia, selle alla kuuluvad tankad ehk pühapildid ja mandalad.

Ikonograafia tähendab üldises kunstiteaduses midagi pisut muud. Kui tiibeti kunstis seda tõesti kasutatakse katusmõistena tankadele ja mandalatele, siis võib tagasi panna.--Ken 10. november 2006, kell 08:54 (UTC)


Kas sulle tundub et kirjutasin valesti vöi sa tead seda täpselt?

Vaata mis vastuse andis (Dictionary of Library Terms)http://pang.nlib.ee/termin/eng/index.php?id=1456

eesti IKONOGRAAFIA seletus maastike, isikute, sündmuste vms kunstiliste kujutiste (maal, skulptuur, foto vm) loetlemine, kirjeldamine, uurimine; vastav bibliograafia, nimestik, loetelu inglise iconography vene иконография saksa Iconographie soome ikonografia prantsuse iconographie

--VanemTao 10. november 2006, kell 09:11 (UTC)

Just, ikonograafia ongi anam-vähem seda, mida dictionary vastuseks andis. Sellest ei saanud ma aru, mida see sinu lause tähendab: mis mõttes "eraldi võib välja tuua" - mille hulgast välja tuua, millest eraldi? ülejäänud kunstist? Teiseks, "ikonograafia alla kuuluvad...". Mismoodi kuulub mandala ikonograafia alla? See, et (pühapiltides kasutatavate) sümbolite tõlgendamisega tegeleb ikonograafia ei ole tiibeti kunstile spetsiifiline.--Ken 10. november 2006, kell 09:19 (UTC)

Kysimus ,,,kas söna (ikonograafia) ei sobi kasutada kontekstis tiibeti kunsti ja pyhapiltidega? Tankad on minu meelest ise ikonograafia. Seleta mulle ,kuulan meelsasti.--VanemTao 10. november 2006, kell 09:43 (UTC)


tankade puhul on vahel kasutatud ka möistet piktogramm .--VanemTao 10. november 2006, kell 09:45 (UTC)

Sõna "ikonograafia" võib kasutada tiibeti kontekstis küll. Nagu dictionary, millele viitad, defineerib, on tegemist "...kunstiliste kujutiste loetlemise, kirjeldamise ja uurimisega." Tanka ei ole ju loetlemine, kirjeldamine, uurimine, samuti mitte mandala. Tankad ja mandalad on objektid, teosed, mida võib uurida ja kirjeldada ikonograafia meetoditega. Samuti võib uurida ka vene õigeusu ikoone või antiikskulptuure.
Piktogramm on piltides tekst. Tankad võivad olla piktogrammid, samuti on piktogramm see, kui internetisuhtluses kasutatakse emotikone, nagu :-) või :-(.--Ken 10. november 2006, kell 10:19 (UTC)
ÕS mainib kunstitermini "ikonograafia" tähendusena 'kindla teema kujutamise reeglistik'. Andres 10. november 2006, kell 22:54 (UTC)

Palun ütle, kas sellel leheküljel olevad pildid on Sinu tehtud ja vabalt kasutatavad? Siis ma kirjutan selle ise pildilehekülgedele, muidu võib juhtuda, et WikedKentaur kustutab need ära. Hea oleks, kui saaks ka teada, mis on pildil kujutatud (kust pärit esemed)? Andres 10. november 2006, kell 22:57 (UTC)