Arutelu:Türgi van

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

miks nii poeetiliselt? Viki on siiski teatmeteos, mitte ilukirjandus--Hendrix 11. veebruar 2008, kell 17:05 (UTC)

ja et teada saada millega tegu on tuleb praegu päris mitu lõiku läbi lugeda... panen artiklile toimetamismärke. - Ahsoous 11. veebruar 2008, kell 18:44 (UTC)

Kas see on ikka õigesti kirjutatud? Andres 4. jaanuar 2011, kell 21:30 (EET)[vasta]

Kas on vaja täpsustusmärkust Vani järvele, mis ju samuti Türgis asub? Taivo 4. jaanuar 2011, kell 21:50 (EET)[vasta]

Vaevalt. Andres 4. jaanuar 2011, kell 22:12 (EET)[vasta]

Kopipeist, aga selle alusel saab täiendada[muuda lähteteksti]

Türgi van

Teised nimed: Türgi ujuv kass

Paritolumaa: Türgi


Päritolu

Türgi vani kõige hämmastavam iseloomujoon on tema kiindumus vee suhtes. Neile mitte ainuüksi ei meeldi vesi, vaid nad ka tegelikult naudivad ujumist. Nad on pärit Vani järve ümbritsevalt alalt Türgis ja neid on seal piirkonnas juba sadu aastaid kodustatud. 1950ndatel aastatel tõi üks puhkust veetev paar Suurbritanniasse kaasa kaks türgi vani ja nad hakkasid neid teistest erineva mustriga kasse paaritama. Järeltulijad olid korralike tõutunnustega ja aretusprogrammi liideti rohkem türgi kodustatud kasse. Nad pälvisid ametliku tunnustuse ja kasse eksporditi USA-sse ja Austraaliasse, kus nad on samuti populaarsust kogunud.


Kirjeldus

Türgi van on suur ja lihaseline, kuid siiski elegantne kass, kellel on valge keha ning eriomase värvusega pea ja saba. See tõug ei saa täielikult täiskasvanuks enne kolmandat või neljandat eluaastat. Kassid on tasakaalustatud ja proportsionaalsed ning välimuselt tugevad ja ühegi liialdusteta tunnusjooneta. Pea on laia kiilu kujuga ning keskmise pikkusega ninaga, mis on profiilis vähese nõgususega. Suured kõrvad asetsevad kõrgel pealael ja teineteisele lähedal. Silmad on suured, ovaalsed ja ilmekad. Keha on pikk ja tugev ning rindkere on lai ja lihaseline ning seda just eriti isasloomade puhul. Jalad on keskmise pikkusega, käpad väiksed, ümarad ja tuttidega. Saba on üleni harjasetaoline ja tasakaalustab oma pikkusega keha proportsioone.


Värv

Türgi vani karvkate on pikk, pehme ja siidine ilma villase aluskasukata. Talvekasukas on suvekasukast pikem ja raskem ning krae kaela ja rindkere ümber muutub vanusega lopsakamaks. Kassi keha on ülekaalukalt valge, ilma kollaseks muutumiseta. Pea peal on värviline muster, kuid see ei ulata silmadest või kõrvatagustest kaugemale. Pea värvust poolitab vertikaalne valge laik. Saba on värviline ja sellel võivad esineda kahvatud sõõrid, mis on rohkem märgatavad kassipoegadel ja saba värvus võib ulatuda natukene ka selja peale. Vahel leidub kasse, kelle kehal on värvilised pöidlajäljendid ja säärased kassid pole näitustel ihaldusväärsed, kuigi kui loom on üldiselt oma tüübi ideaalne näide, andestavad kohtunikud selle vea kahevärvilisuse nime all. GCCF tunnustab kasse, kellel on koos valgega punakaspruun või kreemikas muster. Silmade värv võib-olla merevaigukarva või sinine või mõlemat. Nina nahk ja käpapadjad on roosad. Vane võib-olla ka musta, sinise, kilpkonnaluukarva või sinakaskreemika mustriga, kuid GCCF neid ei tunnista.


Kaalu/Kõrguse ulatus

Türgi vanid kaaluvad 3–8,5 kg.


Karva pikkus

Keskmine

Ootused elueale


Türgi vanid elavad umbes kaksteist kuni neliteist aastat.


Keskmine pesakonna suurus

5

Feeding

Türgi van on aktiivne kass ja vajab päevas toitu umbes 80 Kcal ühe kg kehakaalu kohta. Kuigi neil ei ole kalduvust rasvuda, on targem nende toitumisel silma peal hoida.

Haigused

Türgi van on üsna tugev ja terve kass ja harjunud oma keskkonnas klimaatiliste äärmustega toime tulema. Seega on tõenäoline, et nad elavad pika ja aktiivse elu, kuid aruka ennetusena on pärast kaheksandat või üheksandat eluaastat mõistlik igal aastal tervisekontrollis käia ja kontrollida hambaid ning neeru- ja maksatalitlust.


Iseloom

Türgi vanid on erakordselt intelligentsed ja sõbralikud ning see teeb neist suurepärased seltsilised. Neil on vaikne ja pehme hääl ning nad on hea meelega toakassid, eeldusel, et neil on piisavalt seltsi ja neid lõbustatakse. Nad on elavad kassid ja naudivad mängimist nii koos inimeste kui teiste kassidega. Neile meeldib vesi ja kui basseini pole käepärast, käivad nad vannis suplemas! Vanide poolehoid vee suhtes tähendab seda, et turvalisus on eriti oluline.

Häälekus

Keskmine

Energia

Keskmine

Sobivus lastega

Keskmine

Ühtesobivus sama tõuga

Keskmine

Ühtesobivus teiste loomadega

Kõrge

Harjamine ja näitused

Pool-pikakarvaline


Näita iseloomuomadusi


Vani kasuka parimasse vormi saamine nõuab üsna suurt pingutust, kuid tulemus on seda väärt. Nagu eelpool mainitud, ei tohiks näituse-eelne vanniskäik probleeme valmistada. Enamik vane on nii sõbralikud olevused, et naudivad täiest südamest näitusel osalemist. Punkte võib kaotada värvuse vigade tõttu, kehva kasuka ja halva üleüldise seisundi tõttu ja tõustandarditest kõrvalekaldumise tõttu ning samuti vigade pärast, mis kehtivad kõigi tõugude puhul nagu näiteks kolba väärarengud, entroopia (moondunud silmalaud), saba kõverused jne.

Ülalpidamine

Türgi vanid vajavad regulaarset harjamist, et hoida nende ilusat ja siidist kasukat pulstidest vabana; kõige parem on neid igapäevaselt harjata, sest see aitab ära hoida suurte pusade ja viltide tekkimist. Kui kassi juba pojana harjutada kammimise ja harjamisega, saab vältida potentsiaalseid probleeme, mis muidu sellega kaasneda võivad. Kui türgi vani näitusele viia, võib vannitamine vajalik olla, et kasukas kindlasti säravvalge oleks ning kindlasti on hea alustada varakult kassi veega harjutamist, kuigi selle tõu kiindumus vee suhtes teeb selle igal juhul lihtsamaks.

Karva ajamine

Keskmine

info on leitud

  1. http://www.purina.nestle.ee/apps/breedlibrary/CatBreedInfo.aspx?bid=27


Katkine link[muuda lähteteksti]

Korduval kontrollimisel on leitud, et järgnev välislink ei tööta. Kontrolli selle toimimist ja vajadusel paranda vigane link.

--MastiBot (arutelu) 7. juuli 2013, kell 08:47 (EEST)[vasta]


Katkine link 2[muuda lähteteksti]

Korduval kontrollimisel on leitud, et järgnev välislink ei tööta. Kontrolli selle toimimist ja vajadusel paranda vigane link.

  • http://Pilt
    • In Türgi van on 2013-06-24 13:58:49, Socket Error: 'Name or service not known'
    • In Türgi van on 2013-07-07 05:47:41, Socket Error: 'Name or service not known'

--MastiBot (arutelu) 7. juuli 2013, kell 08:48 (EEST)[vasta]