Arutelu:Siioni tarkade protokollid

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Ohranka seosest protokollidega paluks lugeda raamatust mis hiljuti ilmus ka eesti keeles - Fontanka16

Protokollid - neile kes on tõsiselt huvitatud protokollide eestikeelsest variandist ning oskavad näha asja sügavalt kui ainult antisemiitliku propagandat. --makruss 8. aprill 2006, kell 16.26 (UTC)

http://et.wikipedia.org/wiki/Vikipeedia:Mida_Vikipeedia_ei_ole#Vikipeedia_ei_ole_oletuste_ega_spekulatsioonide_kogum olen sunnitud tyhistama makrussi redaktsioonid. --Lulu 8. aprill 2006, kell 21.13 (UTC)

Oh, Andres: Miks taastada sellist teksti: Teise versiooni kohaselt sai üks prominentne illuminaat või vabamüürlane südamerabanduse ja tema juures töödanud erasekretär leidis need tema asjade hulgast. Fakt aga pidavat olema et paljud prominentsed isikud ja väljaandjad kes elasid ja tegutsesid ajavahemikul 1777 ning 1897 ( see on enne kui neist tehti juttu Venemaal kus nad 1903 ilmusid esmalkordselt raamatuna) kirjutasid prantsuskeelsetest Protokollidest märkides ka ära teatud detaile nende välimuses ja kujunduses. Nende isikute päevikute ja kirjavahetuse alusel näib jne????--Lulu 8. aprill 2006, kell 21.23 (UTC)

Toimetasin keeleliselt (lõpuni ei jõudnud toimetada ega lugeda). Et mul oli palju parandusi, siis salvestasin oma versiooni, et pärast vaadata, mida eelmine kirjutaja on muutnud. Aga ma kõhklen nende asjade väljavõtmisel, mis Sa välja võtsid. Minu meelest tuleks oletustest just konkreetsemalt ja detailisemalt rääkida: lisada tuleb, kes on oletanud ja mis kaalutlustel. Minu meelest ei ole autor ise mingeid omapoolseid oletusi esitanud, vaid on ainult refereerinud olemasolevaid. Kui tekstis midagi valesti on, siis tuleb seda parandada. Andres 8. aprill 2006, kell 21.29 (UTC)


on tuntud enamasti kui antisemitismi käsiraamat

Mis see tähendab? Andres 8. aprill 2006, kell 21.30 (UTC)
vot sellest mina ka aru ei saa ? ikka kui propaganda järgi minna siis semiitide käsiraamat ikka mida kasutatakse antisemiitlikel eesmärkidel. --makruss 9. aprill 2006, kell 06.17 (UTC)

Theodor Herzl, keda peetakse poliitilise sionismi rajajaks, on ühes oma kirjatöös väitnud, et "[p]rotokollid võiksid vabalt olla sionistliku Liikumise programmiks".

Lulu võttis selle vist sellepärast välja, et ta kahtleb, kas see on tõsi. Siin oleks muidugi hea viidata allikale. Pealegi on selle väitega selles kohas ilmselt antud vihje. Võtame ta siis esialgu välja. Andres 8. aprill 2006, kell 21.34 (UTC)

Esimesed jäljed "Protokollide" kohta on esile kerkinud aga juba 18. sajandi lõpupoole.

Mida see lause tähendab? Andres 8. aprill 2006, kell 21.43 (UTC)

See oli aeg, mil Euroopas tekkis väga palju mitmesuguseid uusi salajasi ja poolsalajasi seltse ja ühinguid ning paljud vanemad organisatsioonid tugevdasid oma positsioone. Tuntumad neist olid ehk jakobiinid, illuminaadid ja vabamüürlased. Tollases ühiskonnas olid tuntud ka Thule Ühing ja Siioni preestrid (Priori Of Zion) ning paljud meediumid, nagu näiteks Madam Blavatsky ja Cagliostro.

On arusaamatu, miks sellest on räägitud, ja jutt ise on segane. Peale selle, Madame Blavatsky sündis alles 1831. Ma ei usu, et kaks viimati nimetatud ühingut ühiskonnas just tuntud olid. Andres 8. aprill 2006, kell 21.43 (UTC)

Paljud vandenõuteooriate pooldajad peavad raamatut ehtsaks. Kas raamat mitte polegi ehtne? Vast peetakse ehtsaks seal kirjeldatud plaane? --Boy 8. aprill 2006, kell 21.40 (UTC)

Seda peaks tekstis tõesti selgitama. Asi on selles, et seda raamatut serveeritakse dokumendina. Seal ei kirjeldata midagi, vaid esitatakse. Andres 8. aprill 2006, kell 21.43 (UTC)

Kas poleks mõistlik esitada selle "päritolu" lõigu all siiski midagi neutraalsemat ja paremini dokumenteeritavat? Kasvõi tõlkida see Wikipedia tekst siia:

The origin of much of the text of the Protocols is an 1864 pamphlet, Dialogue aux enfers entre Machiavel et Montesquieu (Dialogue in Hell Between Machiavelli and Montesquieu), written by the French satirist Maurice Joly. Joly's work attacks the political ambitions of Napoleon III using the device of diabolical plotters in Hell as stand-ins for Napoleon's views. Joly himself appears to have plagiarized a good amount of the material from a popular novel by Eugène Sue, The Mysteries of the People, in which the plotters were Jesuits. Jews do not appear in either work. Since it was illegal to criticize the monarchy, Joly had the pamphlet printed in Belgium, then tried to smuggle it back into France. The police confiscated as many copies as they could, and it was banned. After it was traced to Joly, he was tried on April 25, 1865, and sentenced to fifteen months in prison. Hermann Goedsche's 1868 fiction novel, Biarritz, with its strong anti-semitic theme, contributed another idea that would inspire the scribe behind the Protocols. In the chapter, "In the Jewish Cemetery in Prague", Goedsche writes about a nocturnal meeting between members of a mysterious rabbinical cabal, describing how at midnight, the Devil appears before those who have gathered on behalf of the Twelve Tribes of Israel to plan a "Jewish conspiracy." His depiction borrowed heavily from the scene in Alexandre Dumas's Joseph Balsamo where Cagliostro and company plot the affair of the diamond necklace. It appears that he borrowed the ideas behind the outcome of the meeting from Joly.[4] Goedsche, a reactionary to the events of 1848, lost his job in the Prussian postal service after forging evidence to implicate democratic leader Benedict Waldeck of conspiring against the king. Following his dismissal, Goedsche began a career as a conservative columnist, while also producing literary work under the penname Sir John Retcliffe.[5]

Mida arvatakse? --Lulu 8. aprill 2006, kell 22.25 (UTC)

ilus nüüd veel tõlkida ja ongi esiajalugu olemas ... --makruss 9. aprill 2006, kell 06.14 (UTC)

Jah, muidugi tuleb kasutada inglise ja teiste vikide materjali. Andres 8. aprill 2006, kell 23.24 (UTC)


no niih - asi jälle korras enamvähem - viskasin kivi vette ja artikkel nagu nõiaväel võtab ilmet ;-))) nüüd kui saaks veel selle protokollide ajaloo mis oli enne 1900 aastat sisse ilusti viia siis oleks asjal ilmet ehk ühtsuses on jõud .... --makruss 9. aprill 2006, kell 06.14 (UTC)

"tekst, mis väidetavalt esitab juutide maailmavallutamise plaane" - nii saaks väljenduda siis, kui keegi poleks seda teksti näinud ega lugenud. Pigem "esitab juutide väidetavaid maailmavallutamisplaane" vms. -- 62.65.236.227 9. aprill 2006, kell 08.53 (UTC)


Jutu Eesti ja Läti kohta võtsin saksa vikist. Keegi võiks kontrollida, kas Toompeal on selline kirjandus müügil. Andres 9. aprill 2006, kell 09.14 (UTC)


"Siioni tarkade protokollide" päritolu kohta on mitmeid versioone. Enamik uurijaid peab seda teksti võltsinguks, mis on koostatud juutidevastase vaenu õhutamiseks. Esimesed jäljed "Protokollide" kohta on esile kerkinud aga juba 18. sajandi lõpupoole. See oli aeg, mil Euroopas tekkis väga palju mitmesuguseid uusi salajasi ja poolsalajasi seltse ja ühinguid ning paljud vanemad organisatsioonid tugevdasid oma positsioone. Tuntumad neist olid ehk jakobiinid, illuminaadid ja vabamüürlased. Tollases ühiskonnas olid tuntud ka Thule Ühing ja Siioni preestrid (Priori Of Zion) ning paljud meediumid, nagu näiteks Madam Blavatsky ja Cagliostro.

Esialgsete legendide kohaselt tunti "Protokolle" "Siioni tarkade protokollide" nime all ning neid omistati näiteks illuminaatidele, vabamüürlastele ja ka nn Siioni Preestritele. Nende avalikuks tulemise kohta käibis mitmeid versiooni. Ühe kohaselt sai "Protokolle" edasi toimetanud kuller välgutabamuse ning need leiti tema juurest pärgamendile prantsuse keeles käsitsi kirjutatuna ning köidetuna. Teise versiooni kohaselt sai üks prominentne illuminaat või vabamüürlane südamerabanduse ja tema juures töödanud erasekretär leidis need tema asjade hulgast.

On oletatud, et paljud prominentsed isikud ja väljaandjad, kes elasid ja tegutsesid ajavahemikul 1777 ning 1897, kirjutasid prantsuskeelsetest Protokollidest märkides ka ära teatud detaile nende välimuses ja kujunduses. Nende isikute päevikute ja kirjavahetuse alusel on oletatud, et Protokollid olid tunduvalt vanemad kui 1903 aastast kui nad osadena ilmusid Venemaal ajakirjas Znamja.

Erinevatel aegadel tehtud uuringud väidavad, et Protokollid on kirjutatud kahes erinevas staadiumis ja vähemalt mitme erineva autori poolt. Esimene staadium jääb orienteeruvalt 1800 aastate keskmesse ning teine 1900 aasta algusesse mille viide sisse viited et protokollid kuuluvad ja on nagu kirjutatud juutide poolt.

Siin on kaks korda välja võetud lõigud. Arvan, et sisu poolest ei ole nad palju halvemad kui praegune tekst päritolu kohta, kuid igal juhul vajavad nad toimetamist. Andres 9. aprill 2006, kell 09.49 (UTC)

need lõigud on ka adekvaatsed ja käsitlevad tegelikult aega mis jääb enne neid kirjanduslikke üllitisi (millest ainult praegust artiklis jutt on) - millede inspiratsiooni allikateks peetakse just Protokolle. siin on just oluline märkida et enne 1903a olid Protokollid mingi salaühingu loomingu vili ja seda kirjutasid mitu inimest kes eelduste kohaselt olid hästi haritud. kuigi siin on palju muna-kana tüüpi argumente siis peaks ikkagi lähtuma kronoloogiast ja selle järgi tulid Protokollid ilmale (avalikkuse ette) tükk maad enne 1800. suhteline üksmeel on ainult selles et juudid "kirjutati sisse" 1903-07 Venemaal. eks töötame texti kallal edasi ... --makruss 9. aprill 2006, kell 10.11 (UTC)

"on vene keeles müügil Tallinna ja Riia suurtes õigeusu katedraalides." jätsin suured välja - katedraaldi on kõik suured - sobiks äkki mõnedes õigeusu pühakodades (lisaks katedraalidele on ka teisi) või siis nagu jäi - lisaks arvan et katedraalides neid just EI ole (Toompeal vähemalt mitte) aga selle levitamisega tegelevad just pisemad pühakojad mida keegi ei viitsi "kontrollida" --makruss 9. aprill 2006, kell 10.16 (UTC)

Minu arust sisaldab artikkel liiga palju asjasse mittepuutuvat jama, nagu Hitleri lendavatest taldrikutest ja Antarktika baasidest (sellest ei ole ju protokollides kirjutatud!). Siin võiks olla rohkem kirjeldatud protokolle endid. Näiteks välislingist hakkas silma selline lõik: Gooide aristokraatia on poliitilise jõuna surnud. Teda pole enam vaja arvestada. Kuid maaomanikuna on ta meile kahjulik, sest ta võib olla iseseisev maa varaallikate tõttu. On vaja igal tingimusel teda maa küljest eraldada. Selleks on parim vahend maamaksu kohustuste tõstmine - maa koormamine võlgadega. Sel teel hoitakse maapidamine raskendatud olukorras. Gooide aristokraadid, kes pärijatena ei oska leppida vähesega, kaovad ruttu. Samal ajal tuleb energiliselt toetada kaubandust ja tööndust, aga peamiselt spekulatsiooni, mille ülesandeks on olla vastukaaluks tööndusele. Spekulatsioonita tööndus suurendab erakapitali ja tõstab põllumajandust, vabastab maa võlgadest, mis on tehtud maapankade laenuga. On tarviline, et tööndus imeks maalt välja tööjõu ja kapitali ja spekulatsiooni kaudu annaks meile üle kõik maailma rahad ning sel teel heidaks kõik gooid proletaarlaste ridadesse. Siis gooid kummardavad meie ees, et ainult saada olelemise õigust. Minu arust päris mõistlik jutt. Metroo kohta käiv koht on mulle küll imelikuvõitu, aga fakt on, et selliseid rajatisi saab kasutada terroriaktideks.

Mäletatavasti on Margus Lepa välja andnud poliitiliselt korrektsed protokollid, mis ei sisalda sõna "juut" (olen seda müügil näinud). See raamat võiks ka mainitud olla. Ja pange tähele, ma ei ole juutide kohta ainsatki halba sõna öelnud.

Oled teretulnud artiklid parandama ja täiendama. Andres 21. juuli 2008, kell 19:14 (UTC)


Katkine link[muuda lähteteksti]

Korduval kontrollimisel on leitud, et järgnev välislink ei tööta. Kontrolli selle toimimist ja vajadusel paranda vigane link.

--MastiBot (arutelu) 7. juuli 2013, kell 03:38 (EEST)[vasta]