Arutelu:Saksa-Rooma riik

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Huvitav, vanasti nimetati seda Saksa Rahva Pyha Rooma riigiks. Kas nyyd on nimi ka ajalooraamatuis ära muudetud? --Oop 4. veebruar 2010, kell 13:38 (UTC)


Seoses paavstlusevastase võitlusega võeti kasutusele mõiste 'sakslaste kuningas', millele keisrid vastandasid kohe mõiste 'roomlaste kuningas'. Nii tekkis ajapikku idee Püha Rooma keisririigist kui sakslaste impeeriumist.

Mis see tähendab? Andres 4. veebruar 2010, kell 22:33 (UTC)

sümboolseks koosluseks, võrdväärsena marginaliseerunud keisritiitlile

Mis see tähendab? Andres 4. veebruar 2010, kell 22:34 (UTC)

Mis jama, algselt polnud see mitte Püha Rooma riik, see nimetus tuli 12. sajandil. 15. sajandil siis see Saksa juurde. Aga nii ehk naa riigi ametlik keel oli siiski ladina keel ja see peaks toodama artiklis enne saksakeelset nimetust.

Kuidas neid enne 1157 nimetati? Alates sellest Püha Rooma riik. Olen lugenud et lihtsalt Rooma riigiks (vist ise), kuid kui levinud see oli? Pealegi oli ju Bütsantsi riigi tegelik nimi, millega nad end ise nimetasid Rooma (Romea).
Püha Rooma riigi keisreid on tavaks lugeda alates Karl Suurest. Saksa Rooma riigi korral alustatakse aga selle eellooga - 911. Saali dünastia tõusuga Ida Frangi riigi troonile. Mida loetakse ka Saksa riigi alguseks.