Arutelu:Sakala

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

"Resideerima" on täiesti korrektne sõna. Varem ei olnud sõna "resideeruma" üldse lubatud, ma ei tea, kuidas viimase ÕS-i järgi on. Andres 23. märts 2006, kell 10.51 (UTC)


Artikli versioonid 20.12.2010 ja 14.03.2012 erinevad suuresti praegusest. Kas artikkel on saanud paremaks? Ega mingit olulist infot pole kaotsi läinud? Adeliine 17. veebruar 2013, kell 18:06 (EET)


Raul Vaiksoo oletab, et Sakala kihelkondadeks olid Leole, Viljandi, Paistu, Tarvastu, Helme, Karksi, Alistegunde ja läänepoolne Saarkunda. Seda kinnitab liivlaste antud mandrieestlaste nimi saarli.

Selle viimase oletuse võtsin esialgu välja. Kuidas saab paarsada aastat tagasi kirja pandud liivlaste nimi eestlaste kohta näidata, et Saarkunda oli juba 13. saj olemas, et ta oli kihelkond ja et ta kuulus Sakalasse? Ma ei näe loogikat. Kas see on Vaiksoo või artikli kirjutaja arvamus? Kui tõesti Vaiksoo nii on väitnud, siis võib vast artiklisse lisada, kuigi ka Vaiksoo ise pole tegelikult ajaloolane.

  • J.G.Schreibern, Die Hertzoghümer Curland und Liefland, ca 1749.
  • August Vind, Livoniae et Curlandiae Ducatus cum Insulis, ca 1756.
  • Erik Dahlberg, Nova et Accvrata Orbis Arctoi Tabvla Geographica, 1667.
  • Ducatuum Livoniae et Curlandiae, Petri Mortier, 1705+.

Jätsin need allikad sisse, kuna ei tea mida nad sisaldavad. Aga mul on kahtlus, et võib-olla on kaardikogumikud vms, mis olid pandud tõestama, et Sakalat 17.-18. saj kaartidel pole. Selline tõestamine tundub üleliigne ja kui nii on, siis võiks minu arvates üldse välja jätta.--Minnekon (arutelu) 9. september 2015, kell 19:37 (EEST)[vasta]