Arutelu:Rooma

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kas on kindel, et tuleb kirjutada "Roma provints"? Andres 3. oktoober 2005, kell 18.06 (UTC)

Artiklis oli Vaatamisvääruste allpealkirja juures küll pildiallkiri "Tituse kaar", kuid puudus pilt ise. Lisasin faili Wikimedia Commonsist [[1]]. --Greta 24. august 2009, kell 14:01 (UTC)

Siia tuleb väga palju linke, mis peavad silmas Rooma riiki.--WooteleF 30. september 2009, kell 14:11 (UTC)

Need lingid tuleb parandada. Andres 30. september 2009, kell 16:13 (UTC)

Kustutatud artiklist Rooma linna tekkimine saaks ehk midagi kasutada, kas siis siin või tõepoolest mõnes eraldi artiklis: Rooma oli piirilinn: sellest ühel pool, Tiberi idakaldal, elasid latiinid, läänekaldalt aga algas etruskide maa. Rooma tekkiski peamise jõeületuskoha juurde, kus ammusest ajast kulges tee Etruuriast Latiumi. Nagu enamik linnu, tekkis ja kujunes ka Rooma järk- järgult pikema aja jooksul. Roomlased ise aga uskusid, et nende linna rajas kuninglikust soost Romulous aastal 753 eKr. Selle aasta võtsid roomlased oma ajaarvamise aluseks, Romulusti aga pidasid nad oma esiisaks ja kuningaks.Pärimuse järgi oli Romulust ja tema kaksikvend Remus kohaliku kuninga tütre Rhea Silvia ja roomlaste sõjajumala pojad. Kuninga õel vend kukutas valitseja võimult ja võttis kuningatiitli endale. Rhea Silvia vastsündinud pojad käskis ta Tiberisse haita. Ent korv, millesse lapsed pandi, kandus jõevooluga kaldale Seal olevat üks emahunt poisse seni imetanud, kuni üks karjus nad leidis ja oma majas üles kasvatas. Täiskasvanuks saanud, kihutasid noormehed õela vanaonu minema ja aitasid taas võimule oma vanaisa. Seejärel otsustasid nad seal, kus emahunt neid toitnud oli, üheskoos uue linna rajada. Kuid vendade vahel puhkes tüli, mille käigus Romulus tappis Remuse. Seejärel ehitas ta koos kaaslastega linna üles ja nimetas enda järgi linna Roomaks. Tõenäoliselt ei ole Romulus ajalooline tegelane, vaid rahvapärimuses väljamõeldud kuju. Kuid roomlastele ja teistele Itaalia rahvastele pakkus see lugu usutava seletuse Rooma linna kohta. --Oop 19. jaanuar 2012, kell 08:15 (EET)[vasta]


Katkine link[muuda lähteteksti]

Korduval kontrollimisel on leitud, et järgnev välislink ei tööta. Kontrolli selle toimimist ja vajadusel paranda vigane link.

--MastiBot (arutelu) 7. juuli 2013, kell 01:48 (EEST)[vasta]


Teda on nimetatud Igaveseks Linnaks, sest ta on väga vana.

Natuke imelik selgitus. --WikedKentaur (arutelu) 24. august 2017, kell 19:52 (EEST)[vasta]