Arutelu:Rock'n'roll

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Artiklis Rock on öeldud, et rock lähtub muuhulgas rock'n'roll'ist. Siis ei saa ju neid kahte asja samastada. Rock'n'roll oli muusikastiil, mis eelnes rockmuusikale ja mille tuntuim esindaja on laulja Elvis Presley. Laiemas tähenduses nimetatakse mõnikord ka kogu rockmuusikat rock'n'roll'iks. Andres 20:20, 2 juuli 2005 (UTC)

(nu elvist vist liigitatakse küll rockabilly alla, aga see selleks), kui üldse siin midagi suunata siis imho just vastupidi ja tegelt võiks ju viisakuse pärast (entsüklopeedia ikkagi) siiski nimetuse välja kirjutada, mitte vigast (kuigi väga levinud) lühendit kasutada... tegelt kui mõelda, äkki võiks siiski artikli pealkirjaks olla hoopistükkis rockmuusika?... - Ahsoous 20:54, 2 juuli 2005 (UTC)

Niipalju kui mina aru saan, kasutatakse sõna rock'n'roll kitsamas ja laiemas tähenduses, nagu ülalpool öeldi. Rockabilly on kitsamas tähenduses rock'n'roll'i kõige tuntum stiil.
Rock on lühend väljendist rock'n'roll, rockmuusika on minu meelest küll tulnud inglisekeelsest fraasist rock music, mida on kasutatud sellepärast, et sõnal rock on ka teisi tähendusi. Eesti keeles on küll sõna rokk 'seasöök', kuid see käändub teisiti ja on haruldasem. Seetõttu ma vaidlustan selle, et tegemist on lühendiga sõnast rockmuusika. (Kas džäss on lühend sõnast džässmuusika?) Ja kas ka sõnade auto ja buss kasutamine pealkirjas on ebakorrektne? Sõnad rock ja rockmuusika on sünonüümid ja pealkirjaks võib põhimõtteliselt olla ükskõik kumb. Minu meelest on tehniliselt mugavam kasutada esimest.
Tuleks vaadata viimasest ÕS-ist ("Eesti keele sõnaraamatust"), milliseid vorme soovitatakse kasytada:
  • rokk
  • rock
  • rock
  • rokkmuusika
  • rockmuusika
  • rockmuusika
  • rock-muusika

Andres 05:54, 3 juuli 2005 (UTC)

ma küll mõtlesin seda et rock'n'roll on lühend rock and roll'ist - Ahsoous 06:20, 3 juuli 2005 (UTC)
Inglise keeles kirjutatakse mitmel viisil: rock and roll, rock-and-roll, rock 'n' roll, rock'n'roll. Minu meelest ei ole ükski vigane ja ükski pole ka lühend. Tegemist on lihtsalt õigekirjavariantidega. Ent eesti traditsioonis kasutatakse vormi rock'n'roll. Andres 10:09, 3 juuli 2005 (UTC)
nii ja naa - mis me selle tyhja asja üle siin ikka arutame... inglise keele hääldusreeglite järgi võiks rahulikult ju kirjutada 'ghoti' (mitte 'fish' kui keegi aru ei saa)... - Ahsoous 3 juuli 2005 11:30 (UTC)
Ei saa vihjest aru. Andres 3 juuli 2005 12:33 (UTC)

Tantsu kohta peaks olema eraldi artikkel. Andres 8. detsember 2005, kell 16.15 (UTC)


Miks käputäis artiste ära on kustutatud? Jürka 7. märts 2008, kell 22:41 (UTC)

Kasutaja (IP) oli vist pädev, sest näiteks Matchbox peab olema Rockabilly stiilis. Inglise vikis on rock'n'roll.--Tiuks 7. märts 2008, kell 22:55 (UTC)