Arutelu:Riksdag

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Riksdag tähendab tõlkes riigipäeva. Ma ei tea, kas polekski õigem pealkiri Riigipäev (Rootsi)? Sest kui kasutame Rootsi parlamendi nimetust originaalkujul, siis miks valitsuse ja kuningatiitli tõlgime? Olgu siis juba konung ja mis see valitsus rootsi keeles ongi ... Taivo 25. oktoober 2005, kell 19.22 (UTC)

Otsisin Postimehe lehelt ning nad näivad mõlemat varianti - Riksdag ja Rootsi Riigipäev - kasutavat. Et otsingusõnana tuleb kõne alla ikka esimene, võiks Riigipäev olla ju täpsustuslehekülg. --Heiki e 25. oktoober 2005, kell 19.29 (UTC)
Eesti keeles on traditsioon kasutada nimekuju "Riksdag". Andres 25. oktoober 2005, kell 23.20 (UTC)
Niisugust traditsiooni mina ei ole täheldanud (On sul ehk mingeid allikaid? Minu meelest kasutatakse mõlemat), aga ma üldiselt ei viitsi selle üle rohkem vaielda. Riigipäev läheb täpsustusleheküljeks niikuinii, sest riigipäevi on teisteski riikides olnud (kas mitte kunagi Eestiski?). Taivo 26. oktoober 2005, kell 11.25 (UTC)
ENE 1. väljaandes on "Riksdag". "Võõrsõnastikus" on "Riksdag" seletatud kui "Rootsi parlament", "Riigipäeva" üldse ei mainita. Võõrsõnade leksikonis (1961) on "riksdag" (väikese tähega) seletatud "riigipäev, Rootsi parlament". Analoogiliselt kasutatakse eesti keeles ka mitme teise parlamendi algkeelset või algkeelest mugandatud nimekuju, näiteks "Knesset", "Seim", "Saeima", "Bundestag" (siiski ka "Liidupäev", "liidupäev", "Storting", ka "Eduskunta". Põhjuseks on sageli see, et neid nimekujusid ei saa tõlkida. "Riksdag" on aga tõlgitav, kuid erinevalt "Reichstagist" seda tavaliselt ei tõlgita. Ma ei vaidlusta seda, et on kasutatud ka "Rootsi Riigipäev", "Riigipäev", "riigipäev" ja "Rootsi Riksdag", ma räägin sellest, et eesti keeles on minu meelest (minu mälu järgi) niisugune traditsioon ning enamasti öeldakse "Riksdag". Mul ei ole midagi selle vastu, et ära tuua need rööpvormid ja teha vastavad ümbersuunamised ning teha täpsustuslehekülg "Riigipäev". Andres 26. oktoober 2005, kell 15.37 (UTC)
etwikis on märksõna Rootsi riigipäev, mis vist peaks suunama tänapäevase asutuse juurde. Lingid peavad küll silmas endisaegset riigipäeva: Rootsi riigipäev (seisuste esindus)--Estopedist1 (arutelu) 11. detsember 2016, kell 13:56 (EET)[vasta]