Arutelu:Raudtee

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Rööpmelaiuse tabel ei sobi hästi sellisesse kohta, piltide panemisel ei pea tingimata neid px-sid lisama, arvuti vaikesettinguid näitavad pilte kasutajale sobivas (määratletud) suuruses --Dj Capricorn 24. oktoober 2006, kell 11:00 (UTC)


Praegusel kujul ei sobi rööpmelaiuse tabel küll kuidagi ning kogu artikli üldilme on kaootiline. Kas siis juba kõik pildid määratud laiusega või kõik pildid automaatse laiusega. Paku siis välja kuhu see tabel ning lisanduvad tabelid tõsta. Jätan kõigi piltide laiuse automaatseks.Valju 24. oktoober 2006, kell 13:30 (UTC)

Pildi laiuse on siis ja ainult siis määratud, kui sisaldab sõna thumb(thumbnail), ja see on arvuti poolt ära määratletud, kui thumbi ei lisa, ei teki "kaste pildi ümber", kuhu saaks nagu teksti lisada --Dj Capricorn 24. oktoober 2006, kell 13:39 (UTC)

Intervikid ikka ei klapi. Näiteks saksa viki artikkel ei räägi rööbasteest. Ja parandused tuleb teha ka teistes vikides, vähemalt mõnes nendest, sest muidu robotid taastavad endise olukorra. Andres 8. juuli 2011, kell 00:13 (EEST)[vasta]

Raudtee või raudteetransport?[muuda lähteteksti]

Pregune artikkel on segapudru nii raudteest kui raudteetranspordist. Raudtee artiklisse peaksid kuuluma rööpad, liiprid, ballast, muldkeha, tee geomeetria, pöörmed jne.--Iifar 16. juuli 2010, kell 19:10 (EEST)[vasta]

Eesti keele seletava sõnaraamatu järgi on raudtee sõnal kaks tähendust http://www.eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=raudtee&F=M Valju 17. juuli 2010, kell 22:57 (EEST)[vasta]
Kummagi kohta peaks olema eraldi artikkel, raudteetransport veel eraldi. Andres 20. juuli 2010, kell 13:40 (EEST)[vasta]

Trammitee ei ole ju raudtee? Muldkeha sel küll ei ole. Liipreid ka vist mitte tingimata. Adeliine 26. oktoober 2010, kell 22:28 (EEST)[vasta]

Raudtee definitsioon Saksamaal 1879. aastal[muuda lähteteksti]

„Mingi ettevõte, mille eesmärgiks on inimeste või esemete korduv edasitoimetamine mitte päris tähtsusetute vahemaade taha metallist alusel, mis on mõeldud oma konsistentsi, konstruksiooni ja libedusega suurekaaluliste koguste transportimisel suhteliselt suure kiiruse saavutamise võimaldamiseks, ja on tänu sellele eripärale soses transportliikumise tekitamiseks kasutatavate loodusjõududega [(aur, elekter, loomade või inimeste lihaste tegevus, tee sobiva tasapinna puhul juba transpordivahendite ja nende laadungi endi raskus jne.)] ettevõtte töös võimeline tekitama suhteliselt võimsat (olenevalt asjaoludest kas ainult soovitud viisil kasulikku või ka inimelusid hävitavat ja inimeste tervist kahjustavat) toimet.“

http://www.riigikohus.ee/vfs/922/prof_Marju_Luts-Sootak_2010.pdf

--Numbriga kärumees 4. juuli 2011, kell 14:30 (EEST)[vasta]

Interwikid on jätkuvalt valed. Raudtee on saksa k. de:Eisenbahn (rööbasteega transpordisüsteem), mitte de:Gleis (rööbastee) -- 3. veebruar 2012, kell 15:20 (EEST)

Nagu ülal mainitud, on raudteel kaks tähendust. Üks on rongide sõitmiseks mõeldud rööbastee ja teine on raudteesüsteem (infrastruktuur). Minu arvates võiks siin rääkida esimesest tähendusest ja teha teise jaoks eraldi artikli. Siis hakkaksid intervikid ka klappima. Adeliine 17. veebruar 2013, kell 11:44 (EET)
Rööbastee kohta on juba artikkel olemas. Raudtee ei ole kindlasti ainult rööbastee, ikka teetamm, ülesõidukohad ja muu sinna juurde kuuluv. Eestikeelne artikkel klapib praegu ainult soome keelega (vt. fi:Rautatie). Teistes keeltes on mõiste veel laiem ja see läheb juba raudteetranspordi artikli alla. Paljudes riikides tegeleb nii taristu kui ka liiklusega sama firma (nn. vertikaalselt integreeritud) seetõttu on kõik ühes artiklis koos. Nii lihtsalt ei saa intervikisid klappima.
Rööbastee liigid on raudtee ja trammitee. Raudtee on rööpad ja liiprid, juurde võib kuuluda tamm. Kui lähed raudtee äärde, osutad sõrmega ja ütled "Näe, raudtee!". Teine raudtee tähendus on mõnes mõttes abstraktne, mõnes mõttes füüsiline raudteesüsteem: raudteede võrk, ülesõidukohad, juurdekuuluvad hooned, raudteelased. Vt EKSS. Raudteetransport on transpordiliik ja majandusharu. Mõisteliselt on sellised eristused. Inglise vikis ei ole kõigi nende jaoks eraldi artikleid. Rööbastee - ingl vikis artiklit ei ole, on eraldi raudtee ja trammitee. Raudtee esimene tähendus - en:Track (rail transport). Raudtee teine tähendus - inglisvikis eraldi artiklit ei ole (railway suunab ümber rail transport). Raudteetransport - en:Rail transport. Ka teistes vikides on nendest mõistetest vist räägitud segamini ja koos. Adeliine 17. veebruar 2013, kell 12:44 (EET)
Rööbastee kohta on Inglise jt. keeltes eraldi artiklid. vt. en:Track (rail transport) de:Gleis Soome keeles ei ole veel eraldi artiklit. Vene keeles on rööbastee jaotatud veel kolmeks eraldi artikliks ru:Железнодорожный путь (tähenduses raudtee teelõik) ru:Верхнее строение пути (pealisehitus st. rööbastee - rööpad, liiprid, ballast. See viitab inglise k. artiklile Track ja saksa k. artiklile Gleis) ru:Нижнее строение пути (tee alus sh. teetamm, viaduktid, estakaadid, tunnelid, truubid, sillad jne.). Rööbastee rööpmelaiusest on Eesti keeles eraldi artikkel veel kirjutamata. vt. en:Track gauge de:Spurweite (Bahn) fi:Raideleveys (viimastes on olemas viited ka artiklile tramm)

Mitmest paralleelsest rööpapaarist koosnevat teed nimetatakse rajaks. "Rada – veeremi liikluseks ettenähtud rööbastee osa. Kasutatakse ühe-, kahe- või enamarajalisi teid."[1]

  1. Raudtee tehnokasutuseeskirja kinnitamine, Vastu võetud 09.07.1999 nr 39, Riigi Teataja, RTL 1999, 127, 1773

ec.europa.eu/eurostat/ramon/coded_files/transport_glossary_4_ed_ET.pdf "Tramm - Linnateede võrgustikku paigaldatud ja sellega hästi kohandatud raudtee."

Nii. Selge, et siin pole midagi selget. Esiteks, ehk allkirjastaksid palun oma kommentaarid. Trüki neli tildet (~~~~) või vajuta redigeerimiskasti kohal pliiatsi pildiga nuppu.
Tehnikaleksikoni (1981) def (poolref): raudtee, 1. ehitiste ja seadmete kogum, mis moodustab suunava rööpmega tee. Koosneb pealisehitistest (rööpad, pöörmed, liiprid, ballast jm), muldkehast ja rajatistest (sillad, viaduktid, tunnelid, tugiseinad jm). 2. kompleksne transpordiettevõte, millel on kõik reisijate-, kauba-, posti- jms veo tehnilised vahendid - veerem, rööbasteed, rajatised, raudteejaamad, teenindusehitised jm.
Need defid ei lähe nt EKKS-i omadega eriti kokku. Adeliine 17. veebruar 2013, kell 14:38 (EET)