Arutelu:Pseudonüüm

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Mida siin ikka nii väga toimetada? Pigem võiks sisu juurde kirjutada, nt pseudonyymika ajaloost, uurimisest ning piirjuhtumitest (millistel tingimustel muutub nimeteisend või hyydnimi pseudonyymiks). Ja linkida kuhugi (kui seda juba pole) pseudonyymide loendi, sest seletavasse artiklisse pole mõtet yleilmset loendit tekitada. --Oop 24. august 2005, kell 14.56 (UTC)

Heh, kui juba Kirov ja Litvinov, siis peaks siin ka Lenin, Stalin, Trotski jne olema... Aga nõus muidugi, et loetelud võiksid kuskil eraldi olla. Ja artiklit muidugi täiendada. Muide, "Anonymus" ei saa kohe kuidagi ainult Tuglase pseudonyym olla, selle kohta peaks eraldi märge olema. Ning need lõputud pseudonyymid, mida on harrastatud, et "-e" või "-ng-" või "t.s." või muud... Akronyymid-pseudonyymid? Ja hyydnime-pseudonyymi vahekord muidugi: Bill Clinton, tuleb kohe meelde. Igavesti huvitav teema. --Lulu 24. august 2005, kell 15.36 (UTC)
Huh, läks meelest ära: Vikipeedia kasutajate pseudonyymid!! Eriti lahe teema... --Lulu 24. august 2005, kell 15.42 (UTC)

Toimetada tuleb küll. Siin on minu meelest kaks asja valesti. Esiteks on kasutatud sidekriipsu seal, kuhu see ei sobi. Teiseks tuleks linkida ikkagi tuntuma nime järgi. Välismaistel tegelastel on kõigil pseudonüüm tuntum, eestlastest ka mõnel, näiteks Koidulal. Ja mis on Tuglas? Kas seegi pole pseudonüüm. Muide, Lulu, miks Anonymus ei saanud olla Tuglase pseudonüüm? Andres 24. august 2005, kell 21.12 (UTC)

Tuglas ise saab kyll pseudonyym olla. Anonymuseks on ennast ka minu mälu pidi kuulutanud päris mitmed tegelased (ja ma ei mäleta, kui kangelt või rangelt Tukkel end just sellel kujul hoidis, ehk kas on võimalikud seosed Anonyym'ide ja kõigi muude varuvormidega). St - on kena mainida, aga siis on parem otsida yles selleteemalised pärisraamatud ja kaeda perra, kes veel seda nime pruukinud on. Et ei jääks muljed, nagu ainult kurk oleks aedvili. --Oop 26. august 2005, kell 23.43 (UTC)

dokumentaalsest nimest erinev nimi

Esiteks ei ole "dokumentaalne nimi" just kõige parem sõnastus. Teiseks, näiteks "Bill Clinton" minu meelest küll ei ole pseudonüüm. Ka näiteks "Lennart Meri" ja "Tunne Kelam" ei ole pseudonüümid. Andres 14. detsember 2005, kell 20.10 (UTC)

No ei usu, et Onu Bella ehk Igor Maasiku nimi oli Igor Maximoff. Pigem ikka Maksimov. Siim 15. detsember 2005, kell 09.46 (UTC)


Betti Alverit on ikkagi imelik pseudonüümiks nimetada. Betti on lihtsalt eesnime lühikuju, Alver on neiupõlvenimi. Ja enne Mart Lepikuga abiellumist oli ta ju abielus Heiti Talvikuga. Samahästi võiks öelda, et Heli Lääts on pseudonüüm. Küll aga võiks ehk pseudonüümiks nimetada Arvo Valtonit.

Arvan, et Merca on pigem hüüdnimi kui pseudonüüm. Andres 9. juuni 2006, kell 06.33 (UTC)

Ka Mätas on pigem hüüdnimi. Andres 9. juuni 2006, kell 06.35 (UTC)

KIUSAVAID KÜSIMUSI. 1. Religioonides om vahel nii, et uue nime võtmine sümboliseerib uue inimese, uue isiksuse sündi. Kuidas on munga- ja nunnanimede ja paavstinimedega? Kas need on varjunimed või mitte? 2. Kas on või ei ole vahet sellel, et keegi kirjutab ajalehes varjunime (pseudonüümi) all, et oma isikut üldse mitte või mitte liiga laiale ringile avalikustada ja teine esineb avalikkuses teadaoleva isikuna teise nime all, näiteks kirjanikunimega või võtab endale poliitikunime? 3. Teatud religioonides ei tohi Jumala nime nimetada, öeldakse teisiti. Jumalat võetakse seejuures isikuna. Samas aga Piiblis vastab Jumal Moosese küsimusele, kes Ta on, et Ta on ehje ašer ehje ehk siis mina-kes olen, olen-kes olen. Kas siin on pseudonüümsust? 4. Vanad eestlased vältisid hundi nimetamist hundiks, nimetasid teda näiteks metsakutsuks jne. Siin tohiks asi olla selge, tegemist ei ole pseudonüümiga, sest hunti ei kutsuta siin pärisnimega, ei nähta temas isikut. Aga kui hundile on nimi pandud ja selle nime asemel kutsutaks teda teise pärisnimega? 5. Tean abielupaari. Mehe nimi on Karl, aga naine kutsub teda meelevaldselt Peetriks nii kodus kui ka tuttavate ees. Kas pseudonüüm...? --Vikker 3. mai 2009, kell 06:23 (UTC)

Minu meelest on pseudonüüm eelkõige nimi, mida kasutatakse oma õige nime asemel kirjutise autorinimena. Muude tähenduste piirid ei tundu olevat fikseeritud. Andres 3. mai 2009, kell 07:04 (UTC)