Arutelu:P53

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

"Tuumor-suppressor valk" on keeleliselt vigane. Andres 31. oktoober 2011, kell 14:25 (EET)[vasta]

Kõik haiguste ja isikute nimed on vaja linkida. Supressor on vist ka vaja kuidagi linkida. Taivo 7. november 2011, kell 15:47 (EET)[vasta]


Artikkel on sisukas ning annab teemast ülevaate. Samas tuleks artikli kvaliteedile kasuks erinevate skeemide lisamine ning mõne koha peal detailsem kirjeldus pikema lahtiseletamisega.

Sisuline viga esineb selles, et kontekstis pooldumisaeg=poolestusaeg. Ladinakeelsed nimed tuleks panna kaldkirja. Ajaloo peatükk võiks asuda esimestes peatükkides.

Viited on olemas ning allikad on kompetentsed. Samas võiks olla rohkem siselinke nii põhi- kui ka detailsemate terminite kohta.

Esineb mitmeid grammatilisi ning sõnastuslikke vigu. Enamus neist:

"Valk sai oma molekulmassi tõttu nimeks p53: liigub SDS-PAAG elektroforeesil 53kDa juures. Valgu tegelik molekulmass on 43,7kDa. Ebatäpsus on tingitud sellest, et valk sisaldab hulgaliselt proliinijääke, mis vähendavad valgu liikumise kiirust geelis.

Inimesel p53 on kodeeritud TP53 geeni poolt, mis asub 17. kromosoomi lühikeses õlas.

Inimese p53 koosneb 393 aminohappejäägist ja sisaldab 7 domeeni. N-terminaalne domeen, mis aktiveerib transkriptsiooni (ingl. transcription-activation domain TAD), aminohappejäägid 1-42. Proliinirikas domeen...

Aktiveeritud p53 seob DNAd...

Rakud hakavad kontrollimatult jagunema, ja tekib kasvaja.

p53 aktiveeritakse mitmete stressitingimuste poolt...

Kuumašokk...

...mis omakorda põhjustab valgu kiiret kogunemist stressis olevatesse rakkudesse.

..ülejäänusid ei ole veel piisavalt uuritud.

Tänapäevaks (ehk pigem 'praeguseks hetkeks' vms?) on põhjalikult iseloomustatud valkude rühm..

Kõige tuntum valk antud rühmast on ATM valk ( ingl. Ataxia telangiectasia mutated), mis kasutab üht domeeni spetsiifiliseks seondumiseks DNA kaheahelalisele katkestusele, millega kaasnevad valgu ja teise domeeni konformatsioonilised muutused. Teine domeen omab kinaasset aktiivsust.

...selle tulemusel on kasvajate arenemine takistatud.

Kaks peamist maksavähi tekkimise tegurit" (vms)...nagu bensopüreen...

Paljudes vähikasvatajates esineb normaalne p53, kuid on leitud...

Sõltumatult kloneeris selle geeni 1983. aastal Moshe Oren koostöös David Givoliga. Inimese TP53 geen kloneeriti 1984. aastal.

...on võimeline tugeva promootori/enhanseri kontrolli all põhjustama hiire kondrotsüütide pidevat, piiramatut jagunemist. Lähtudes saadud andmetest oletati pikka aega, et geen TP53 on dominantne onkogeen. Alles 1989. aastal lükkas Bert Vogelstein selle väite ümber.

1992. aastal indentifitseeris Walfik El-Deiry, kes töötas koos Bert Vogelsteiniga John Hopkinsi Ülikoolis, konsensusjärjestuse, kuhu võiks inimese p53 seonduda. Järjestus publitseeriti 1992. aastal esimeses Nature Genetics numbris. Samal aastal avastas Wafik El-Deiry p21 (WAF1), mis on reguleeritud p53 poolt. Tööd on kõige sagedameni tsiteeritud ajakirjas Cell. Artikkel sisaldab molekulaarse mehhanismi kirjeldust, mis näitab, et loomsed rakud suruvad rakujagunemist alla kahjustuste korral."

--Hamatithia 7. november 2011, kell 22:31 (EET)[vasta]


  • supressorvalk, mida inimesel kodeerib geen T53
  • Inimesel kodeerib valku p53 geen T53,
  • arvude vahel kasuta "kuni" tähenduses mõttekriipsu, mitte sidekriipsu
  • enamusenamik
  • Lisaks sellele on Mdm2:p53 kompleks
  • ladinakeelsed taksoninimetused kaldkirja
  • kooderibkodeerib
  • Ajaloo alajaotuses puuduvad siselingid. Linkida eelkõige nimed.
  • kloneeriskloonis
  • Tšumakovist sõltumatult
  • Ajaloo alajaotuses päris mitmeid sõnastuse- ja muid vigu. Samuti näpuvigu terves artiklis. Palun võta keegi appi, kes eesti keelt emakeelena oskab. Adeliine 26. november 2011, kell 12:35 (EET)[vasta]

Kuidas saada pealkirja väike algustäht? Andres 30. november 2011, kell 10:58 (EET)[vasta]

see on lahendatud--Bioneer1 (arutelu) 15. august 2012, kell 20:54 (EEST)[vasta]

Päris hea piltlik seletus p53 olemise ja tegevuse kohta: https://www.youtube.com/watch?v=6SjkIYClAkQ&ab_channel=WEHImovies --Nimelik (arutelu) 29. jaanuar 2021, kell 00:19 (EET)[vasta]