Arutelu:Pärimus

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Ei õnnestu leida teistes keeltes täpselt vastavaid artikleid, sest eesti keeles "pärimus" ja "traditsioon" ei tähenda täpselt ühte ja sama. Saksa keeles on küll sõna "Überlieferung", kuid saksa vikis on ainult artikkel "Tradition", mis küll põhiliselt räägib pärimusest. Andres 05:49, 13 Sep 2004 (UTC)

Tõstsin välja lause "Õigeusk ja katoliiklus tuginevad Pühale Pärimusele." Milline usund ei tugine? Pealegi on sekulaarse ja pyha pärimuse eristamine pehmelt yteldes raske. Tuleb leida mingi parem sõnastus. --Oop 22:20, 8 Dec 2004 (UTC)

Selles kontekstis on Püha Pärimuse all mõeldud kiriku suulist pärimust, mis on pühakirja suhtes nii-öelda ülimuslik ja primaarne (pühakirja autoriteet rajanrb suulisel pärimusel). Protestantism tugineb ainult pühakirjale, jättes kiriku suulise pärimuse kõrvale.
Võib-olla sobiks nii: [Õigeusk]] ja katoliiklus tuginevad eeskätt kiriku suulisele pärimusele (Pühale Pärimusele). Andres 08:48, 9 Dec 2004 (UTC)
Kiriku suuline pärimus on Pyhakirja suhtes ylimuslik ehk vaid välisvaatlejate-kommentaatorite, mitte katoliiklike teoloogide endi arvates. Õigeusu kohta kinnitada ei või, aga kahtlen samuti. Pigem võib ytelda, et kiriklik pärimus (ehkki ses tähenduses yteldakse eestitsi vist pigem traditsioon) on Pyhakirja kõrval teine oluline mistandongi allikas. Et protestantism tugineb ainult pyhakirjale, on protestantismi ideoloogide pystitatud loosung, mitte reaalsus - kui mingis tekstis ei ole religioosse institutsiooni igapäevast funktsioneerimist yksikasjalikult kirjeldatud (ja ei VT ega UT lausu sõnagi nt EELK-st, ei selle ametinimetustest ega rõivamoest), ei ole võimalik säilitada selle institutsiooni järjepidevat tegutsemist puhtalt selle teksti baasil (sisuliselt välistades inimeste suhtlemise, millega pärimus edasi kandub) rohkem kui yhe põlvkonna vältel. Ka teksti tõlgendustraditsioon on juba pärimus. Ehk midagi seesugust: Religioosne pärimus ei ole pärimus samas mõttes mis folkloorne pärimus; r.p. on omane kõigile usulistele traditsioonidele ning neid kandvatele ja struktureerivatele religioossetele institutsioonidele, ehkki teoloogilisest vaatepunktist hindavad eri traditsioonid r.p. osakaalu oma õpetustes erinevalt. --Oop 13:53, 9 Dec 2004 (UTC)
Mulle tundub, et siin on kolm eri mõistet. Religioosne pärimus on üldisem mõiste, mis on omane kõigile usunditele ning mida ei pruugi olla võimalik folkloorsest pärimusest eristada. Kiriklik traditsioon nii protestantismis kui ka üldse ei pruugi omada vaimulikku tähendust. Ka Püha Pärimus ehk Traditsioon on kiriklik, kuid see on näiteks õigeusu tõlgenduse järgi Püha Vaimu elav kohalolek ja toimimine Kirikus, mille läbi muuhulgas Kirik ilmutust (Pühakirja) tõeselt tõlgendab. Püüan asja uurida ja Püha Pärimuse kohta kirjutada.
Mulle tundub, et sellist negatiivset teksti, nagu Sa pakud, pole mõtet artiklisse kirjutada. Siis juba võiks piirduda linkidega "Vaata ka" all. Andres 07:05, 10 Dec 2004 (UTC)

Sõnastasin ümber, lisasin wikilingid. --Lulu (arutelu) 16. november 2019, kell 15:07 (EET)[vasta]