Arutelu:Oswald Spengler

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Keegi kes filosoofia ajaloost midagi jagab võiks selle artiklikese üle vaadata. Ma ei tea, et Spengler keskkonnaderministide hulka kuuluks. Selles patus võib süüdistada pigem Ratzelit. Spengleri peateose põhisisuks ei ole minu teada keskkonnadeterminism, vaid pigem tsivilisatsioonide areng. Siim 21:25, 7 Oct 2004 (UTC)

Peateose põhisisuks keskkonnadeterminism tõesti ei ole. Artiklit tuleb täiendada.
Võtsin selle lause välja, sest see on ebamäärane. Ei saa aru, mis mõttes siin tervikprotsessist juttu on. Tundub pigem, et Spengler ei käsitle seda tervikprotsessina.
Ta käsitles kultuuride ja tsivilisatsioonide ajalugu tervikprotsessina.

Andres 19:26, 8 Oct 2004 (UTC)

Spengler käsitleb oma peateoses kultuuride üksteisest sõltumatut arengut, mis teeb iga kultuuri puhul läbi samad staadiumid. Kultuur on tema jaoks elusorganism. Ta suhtub Euroopa kultuuri tulevikku fatalistlikult.

Välja tõstetud:

Ta põhjendab geograafilis-klimaatiliselt rasside tekkimist tänu kohanemisele eri tingimustes. Ka kultuuri ja rahvaste erinevusi (hingetüübid) põhjendab ta sõltuvalt elukohast (stepp, mäestik, mets, kõrb jms). Andres 7. juuli 2006, kell 13.26 (UTC)

Vist 1924. aastal külastas Spengler Eestit, kuid ma tea täpset kuupäeva peast.

Spenglerist järgi jäänud märkmete põhjal on hiljem mõistetud, et ta kavandas "Õhtumaa allakäigus" esitatud ideede laiaulatuslikku revideerimist.

Kust selle kohta lugeda saaks?

Miks on Vaata ka all ulmekirjanik Howard Phillips Lovecraft??? --Niki 4. september 2009, kell 10:25 (UTC)

Nagu aru saan, on seal Spengleri vaadetest mõjutatud inimesed. --Improvisaator 4. september 2009, kell 10:28 (UTC)

Olgu, kui nii on. Aga kus on siis Lovecrafti kohta käivad artiklis see koht, kus see kuidagigi kajastuks? --Niki 4. september 2009, kell 10:47 (UTC)



Minu arust väga hästi kokku võetud. Olen ise ka Spenglerit lugenud, aga ei suudaks teda nii kokku võtta. --Ido10 25. november 2010, kell 11:32 (EET)[vasta]


Katkine link[muuda lähteteksti]

Korduval kontrollimisel on leitud, et järgnev välislink ei tööta. Kontrolli selle toimimist ja vajadusel paranda vigane link.

--MastiBot (arutelu) 6. juuli 2013, kell 20:41 (EEST)[vasta]


Katkine link 2[muuda lähteteksti]

Korduval kontrollimisel on leitud, et järgnev välislink ei tööta. Kontrolli selle toimimist ja vajadusel paranda vigane link.

--MastiBot (arutelu) 6. juuli 2013, kell 20:41 (EEST)[vasta]