Arutelu:Organell

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Praegune sõnastus on puudulik, sest mitte ainult ainuraksetel organismidel --Dj Capricorn 30. september 2007, kell 07:27 (UTC)


Asendasin "rakumembraani" "sisemembraaniga", sest rakumembraani all mõistetakse rakku ümbritsevat membraani (plasmamembraani ehk välismembraani). Sisemembraani nimetatakse ka intratsellulaarseks membraaniks. Andres 12. märts 2008, kell 17:16 (UTC)

Sa vist tahtsid rõhutada, et rakusisesed membraanid on oma olemuselt rakkude membraanid. Kas see arusaam, mille järgi raku sees on rakud, on üldtunnustatud? Andres 12. märts 2008, kell 17:20 (UTC)

Need on põnevad küsimused. Organellidel (mitokondril, plastiididel, ka rakutuumal) on enamasti kahekordne membraan, sellal kui rakul võib olla ühekordne, ja samuti on ühekordne membraan vakuoolil, Golgi kompleksil jm membraansetel raku organoididel. Siin on traditsiooniline seletus selles, et endosümbiootsel rakul jäi alles oma membraan, lisaks aga on ta eraldatud rakust, mille sees ta on, tolle (peremeesraku) membraaniga - sellest siis organellide kahekordne membraan. Seda arvestades pole "sisemembraan" justkui päris õige. Endosümbiootne organellide päritolu seletus on praeguseks kaunis üldtunnustatud, see on sees pea kõigis õpikuis. Kk 12. märts 2008, kell 19:56 (UTC)
sümbiogenees on lausa teooria neist eelpoolmainitud organellidest. Teatavail vetikail esineb ka kolme- ja neljakordseid membraane, mis on mitmekordse sümbiogeneesi tulemus--Dj Capricorn 15. mai 2009, kell 10:09 (UTC)

Artiklis rõhutatakse justkui, et organellidel ja organoididel on mingisugune erinevus?, ENE loeb neid sünonüümseks; ENEs on organellide jaoks kasutatud ka rööpvormi "organ"--Dj Capricorn 15. mai 2009, kell 10:09 (UTC)