Arutelu:Olav V

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

püstitas biograaf Tor Bomann-Larsen hüpoteesi, et Haakon VII ei olnud Olav V bioloogiline isa. Bomann-Larsen väitis, Lisaks tõenditele, mis viitavad kuninga äraolekule eostamishetkel, toetas Bomann-Larsen oma väidet

Hüpotees ei ole tingimata väide. Ja hüpotees ei pea olema tõestatud, veel enam, kui ta oleks tõestatud, poleks põhjust teda hüpoteesiks nimetada

2005. aasta märtsis arvustas ajaloolane Odd Arvid Storsveen Bomann-Larseni raamatut ülimalt kriitiliselt. Storsveen ütleb, et Bomann-Larseni hüpoteesil puudub adekvaatne tõestus ning et fotode kasutamine ei ole piisav tõestus. Sama aasta septembris avaldas ajaloolane Bodil Katarina Nævdal Bomann-Larseni raamatu akadeemilise arvustuse. Ka tema jõudis järeldusele, et tõendid, millel raamat põhineb, ei ole piisavad.

Jällegi, kui tõendid oleksid piisavad, siis ei oleks see enam lihtsalt hüpotees. Andres 15. september 2006, kell 09:00 (UTC)

Isegi kui Bomann-Larseni väited oleksid tõesed, ei oleks neil põhiseaduslikke tagajärgi, sest rahvahääletus, millega Haakonist kuningas sai, võttis arvesse ka Olavi päritava staatuse.

Ma ei saa aru, mida see lause öelda tahab. Mis tähendab "põhiseaduslikke tagajärgi". Kas on mõeldud praeguse kuninga troonilt kõrvaldamist? Mis tähendab "võttis arvesse ka Olavi päritava staatuse"? Andres 15. september 2006, kell 09:00 (UTC)

Lisaks peetakse traditsiooniliselt lapse isaks tema ema abikaasat, kui mees lapse omaks tunnistab.

Minu meelest oleneb see riigis kehtivatest seadustest, mitte traditsioonist. Minu teada on tavaliselt nii, et minu abikaasa laps on seaduse silmis automaatselt minu laps. Puudub vajadus, et ma teda omaks tunnistaksin. Muidu ma võiksin kõik oma lapsed maha salata. Andres 15. september 2006, kell 09:00 (UTC)

Vaadates Olavi sugupuud, muudab tema olematu veresugulus Haakoniga väga vähe. Olav oli igal juhul Maudi (kes ise oli Haakoni täditütar) bioloogiline poeg, kes oli kuninganna Alexandra tütar. Alexandra vanemad olid Christian IX ja Hesse printsess Louise, kes olid mõlemad Haakon V ja enamuse Norra Taani päritolu kuningate järeltulijad. Ainus oluline Norra dünastia, kelle järeltulija Olav sellisel juhul ei oleks, on Haakoni ema, Rootsi printsessi Lovisa oma. Lovisa oli Karl XV tütar ja Norra Bernadotte'i dünastia kuningate sugulane.

Ma ei saa aru, mille kohta need arutlused käivad. Mida see muudab väga vähe? Andres 15. september 2006, kell 09:00 (UTC)

Kuid Olavi ja Märtha lapsed on, olenemata Olavi bioloogilisest isast, ikkagi Haakoni vanemate järeltulijad, kuna Märtha oli Haakoni õetütar ja Olavi onutütar. Märtha oli Rootsi printsi Karli, Westrogothia hertsogi ja Taani printsess Ingeborgi tütar (Haakoni õde), järelikult pärineb tema Rootsi printsessist Lovisast ja Frederik VIII-st. Selle suguluse kaudu on Norra Bernadotte'i dünastia kuningad igal juhul Olavi poja Haraldi ja kahe tütre ning nende järeltulijate esivanemad.

Siin on mainitud Westrogothia hertsogit. Kas ei peaks olema "Västergötlandi hertsog" või midagi sarnast?
Jällegi, mille kohta see arutlus käib. Kas jutt on troonipärilusjärglusest? Igatahes ei öelda siin, kas juhul, kas Olav oleks pärinud trooni, kui ta poleks olnud Haakoni seaduslik poeg, ning kas praegune kuningas oleks siis troonil ebaseaduslikult. Andres 15. september 2006, kell 09:00 (UTC)