Arutelu:Nomenklatuur (eliit)

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Sõan pärineb nomenclatura aga pealkirjas on ilma n-ta. Vaata Arutelu:Nomenklatuur. See peaks olema täpsustuslehekülg, sest see ei ole ainuke ÕS.--Tiuks 14. aprill 2008, kell 22:52 (UTC)

Jah. Puudub lehekülg Nomenklatuur.
Aga peab ütlema, et seda sõna kasutati koos organi nimetusega ning selle all mõisteti ametikohtade nimekirja, millele asujad see organ pidi kinnitama. Erinevatel organitel olid erinevad nomenklatuurid. Saab rääkida ka näiteks KGB nomenklatuurist ametikohtade mõttes, mille täitis KGB. Andres 15. aprill 2008, kell 05:41 (UTC)
Ei, see küll tõsi pole, et kõik nomenklatuuri kuulujad kuulusid NLKP-sse. Andres 15. aprill 2008, kell 05:43 (UTC)
See tekst on tõlgitud inglisekeelsest vikist. Põhimõtteliselt ei ole see praegune pealkiri õige, see sulgudes "eliit" ei kõlba. Ma nihutaks kogu jutu sellesse nomenklatuuri. NLKP juurde panen lisaks kirja ja/või kohalikku kommunistlikusse parteisse. Parteisse pidi kindlasti kuuluma, sest kuna jutt käib "nimekirjas" olevatest inimestest, siis teist võimalust ei olnud. Kui sa olid eliit, aga parteisse ei kuulunud, siis polnud ka nomenklatuur. --Oktav 15. aprill 2008, kell 19:10 (UTC)
Sõna ju tuleb nende ametikohtade nimekirjast, millele määramise pidi parteiorgan kinnitama. Andres 25. aprill 2009, kell 14:17 (UTC)

Ei-ei. Parteissekuulumine on hoopis teine rida. Nomenklatuuri all peetakse tavakeeles silmas N. Liidu kõrgemaid ametnikke, tegelikult aga tähendab see ametikohti, mille pidajaid pidi heaks kiitma vastav organ, näiteks EKP KK. Küllap eelistati seal tõesti NLKP liikmeid, aga teatud asjaoludel võidi valida ka keegi muu. Kas näiteks kõigi Eesti teatrite juhid olid parteilased? Nomenklatuur olid nad küll. Ja privileegid olid ka astmelised, madalamad nomenklatuurikohad ei saanud mingeid erilisi privileege. Keegi võiks välja uurida, kust alates võis näiteks saada 4. haigla patsiendiks. [anonüüm]

Kindlasti tuleb vahet teha erinevatel nomenklatuuridel. Näiteks 4. haigla nomenklatuuri kuulus ka Jaan Kross jt tähtsad kultuuritegelased, osegi kui nad parteisse ei kuulunud. Rääkimata KGB nomenklatuurist, mis tähendas midagi muud. Nomenklatuur bürokraatliku eesõigustatud eliidi tähenduses on selle mõiste suhtes sekundaarne. Õigupoolest on tegu eri mõistetega, aga ehk võib neist siiski ühes artiklis rääkida. Andres 16. aprill 2008, kell 21:03 (UTC)

Nomenklatuur ei ole eliit, sest peamiselt on see halvustav väljend teatud inimeste kohta. Täpsustus sulgudes on ebakohane.--Oktav 16. aprill 2008, kell 20:50 (UTC)

Nomenklatuur ei ole halvustav mõiste vaid oma aja asine termin: ametikohad, mis on ühe või teise taseme parteiorgani nomenklatuuris, s.t. neid ei saa täita ilma selle organi heakskiiduta. Vt vene variant: Была введена т.к. называемая номенклатура должностей в государственном и партийном аппарате, кандидаты на которые утверждались партийными комитетами соответствующих уровней... Советская номенклатура основывалась в первую очередь на партийных структурах, которые фактически руководили страной. Подбор кадров в Советы всех уровней также проводился партийными органами, так как именно они назначали единственную кандидатуру на каждое депутатское место, которая затем выставлялась на голосование. Высшую ступень в номенклатуре занимала номенклатура ЦК, которая в 1980 г. состояла примерно из 22,5 тыс. работников. Партийную номенклатуру дополняла номенклатура хозяйственная. [anonüüm]

Samahästi võib öelda, et "eliit" on halvustav väljend. Andres 16. aprill 2008, kell 21:03 (UTC)

Nomenklatuuri võidi arvata nii, et inimeselt endalt ei küsitud, kas ta seda soovib või mitte. Just nii arvati inimesi ilma nendelt küsimata ametikoha järgi thti ka parteikomiteedesse jne. Tegelikud eelised olid ainult koosseisulistel parteitöötajatel ja väikesel osal suure staažiga parteiliikmetest ja nemad olid need õige nomenklatuur. Et keegi mingi haiglas teenendatavaks valiti, ei pruukinud oluliselt sõltuda sellest, millised vaated tal olid jne, vaid sõltus pigem sellest, et nõukogude võim püüdis näidata, nagu oleksid väljapaistvad inimesed (näiteks kultuuritegelased, teadlased jne) koostöös võimuga. See oli silmakirjalik teadlik poliitika, sest näiteks inimesi, keda peeti võimuga opositsioonis olevaks, lasti siiski vahel välismaale või anti neile aunimetusi.


Kas täpsustus eliit peab pealkirjas olema? --Tiuks 25. aprill 2009, kell 14:22 (UTC)

Mingi täpsustus peab olema, sest tegu on mitmetähendusliku sõnaga ja see siin pole põhitähendus. Andres 25. aprill 2009, kell 14:31 (UTC)

"Nomenklatuur olid eliitgrupp inimesi Nõukogude Liidus" See on levinud eksiarvamus. Tegelikult ei kuulunud nomenklatuuri üldse inimesed, vaid ametikohad. Nomenklatuur oli nimekiri ametikohtadest, millele tööle asuvad inimesed tuli kooskõlastada kompartei keskkomiteega. 90.191.119.98 8. mai 2011, kell 13:53 (EEST)[vasta]

See võis ju algselt nii olla, ent rahvasuus kasutati sõna ikkagi lihtsalt nende inimeste kohta, kes sedalaadi ametikohti sisustasid (ja kippusid yhelt säherduselt teisele liikuma). Tegelikult on sõna tähendus muidugi laiem: see tähistas kõikvõimalikke loendeid, nt oli ka tarbekaupade nomenklatuur. --Oop 8. mai 2011, kell 22:17 (EEST)[vasta]