Arutelu:Muutuja

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kas siin ei võiks olla täpsustuslehekülg?--Animagi 24. juuni 2007, kell 17:01 (UTC)

Võib-olla tõesti. Aga on ilmne, et arvutiteaduse mõiste tuleneb matemaatika mõistest, nii et nad võiksid siiski ka olla koos. Andres 24. juuni 2007, kell 18:43 (UTC)

Konstanti võib defineerida muutuja erijuhuna, aga nii ei pruugi teha. Andres 24. juuni 2007, kell 18:43 (UTC)

Vahe konstandi ja muutuja vahel on tegelikult väga hägune. Sõltuvalt programmeerimiskeelest ja konkreetsest programmeerimistavast, võib lähtekoodis kasutatud konstant kompileerimise käigus muutuda kas muutujaks või asenduda reaalse kompileerimise käigus kehtinud väärtusega. Kui kompileeritakse muutujaks, siis sellist konstanti saab käitamise ajal tegelikkuses kasutada nagu iga teist muutujat (sellele saab luua viida ehk pointeri'). Kui kompileerub väärtusena, siis pole käitamise ajal tegu enam konstandiga (aliasega), vaid kaasaantud väärtusega otsesel kujul (sellisele ei saa luua viita ehk pointerit, kuna sellele ei ole reserveeritud ruumi virtuaalmälus). Selle tagajärjeks on nähtus, et kui konstandi väärtust mingi hetk lähtekoodis muuta, kuid kompileerida suur programm vaid osaliselt uuesti, siis kompileerimise käigus ei muutu konstantide väärtus nendes programmiosades, mida uuesti ei kompileeritud. Kui oleks tegu viidaga mälupiirkonnale või nö aliasega, siis sellist nähtust ei tekiks. Lühidalt öeldes, kompileeritava programmi puhul eksisteerib kontsant kui selline ainult lähtekoodis.
On veel skripte, mida käitatakse ilma kompileerimata või kompileeritakse automaatselt (javascript, php jms). Sellistes saab kasutada konstanti ehk nimelist aliast, mille puhul otsitakse sellenimelist väärtust konstantide loendist, mis on oma olemuselt tavaline array. Puudumisel võetakse see arvesse tühja väärtusena. Ka seal ei viita konstant konkreetsele mälupiirkonnale.--Nerva 28. märts 2008, kell 15:50 (UTC)

Minu arust võiks arvutiteadus olla pigem programmeerimine. Aga võibolla ma ei mõtle õigesti. --Nerva 8. oktoober 2008, kell 18:01 (UTC)

Arvutiteaduse lingi asemel võiks olla IT ehk infotehnolooga. Tiuks--84.50.170.245 9. veebruar 2009, kell 15:44 (UTC)

Infotehnoloogias defineeritakse muutujad erinevalt.

x=(y+z) mod tp

C++ keeles defineeritakse selline võrrand ilma mod tp. x=(y+z);


Informaatikas kasutatav muutuja on lipik, mis antakse mälu aadressile, et temaga andmevahetust teostada. Kuidas toimub mäluhaldus aga on väga suur teema, ning ei sobi mestituna siia artiklisse. --Margusmartsepp 16. veebruar 2011, kell 01:10 (EET)[vasta]